Paštičky

by Meg
Aneb mističky z listového těsta plněné pomazánkou či krémem….

Rozhodovala jsem se, jaké jednohubky či nějaké podobné malé pohoštění připravit na rodinnou oslavu. Nakonec moje volba padla na paštičky z listového těsta, které se dají naplnit snad čímkoliv.

Základem je vždy listové těsto, které rozválíme a ze kterého požadovaný tvar vykrojíme nadvakrát, v jednom vykrojíme menší kolečko uprostřed. Plný tvar (zejména kraje) potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, na to dáme vykrojený tvar a celé to znovu potřeme vejcem, aby měly paštičky pěknou barvu a dáme upéci do trouby. Klidně prudčeji na 200°C, do zlatova.

Upečené mističky nebo paštičky necháme vychladnout a pokud se nám prostředek, kam budeme dávat krém, vyfoukne, splácneme ho třeba lžičkou.

Pro inspiraci ( a hlavně svou děravou paměť ) tu napíšu vyzkoušené varianty:

Varianta 1:

(kulaté s kuřecím masem)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • šunková pěna
  • čajovka
  • trochu smetany ke šlehání

ozdoba:

  • kuřecí maso
  • kompotované mandarinky
  • hroznové víno

Vše na krém ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hvězdicovým koncem, přidáme kousek kuřecího masa (předem osmaženého a okořeněného grilovacím kořením), mandarinky a hroznového vína.

Varianta 2:
(čtvercové s cibulovou marmeládou či olivami)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • lučina
  • tavený sýr
  • majonéza
  • niva
  • trochu smetany ke šlehání

ozdoba:

  • trvanlivý salám (třeba Paprikáš)
  • sterilovaná zelenina
  • cibulová marmeláda (viz recept)
  • olivy

Vše na krém kromě nivy ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou nivu. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem (niva by hvězdicový konec ucpávala), přidáme kousek salámu, sterilované zeleniny, olivy a nebo trochu cibulové marmelády.

Varianta 3:
(oválné s česnekovou pomazánkou)

krém:

  • pomazánkové máslo
  • tavený sýr
  • majonéza
  • eidam
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek

ozdoba:

  • vykrájená listová kolečka
  • sterilovaná zelenina

Vše na krém kromě eidamu ušleháme ručním šlehačem, poté přidáme najemno nastrouhaný sýr. Krém nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem, přiklopíme vykrojenou pokličkou a dozdobíme sterilovanou zeleninou.

Další variantou je například pomazánka z nivy, kuřecí maso s broskví :)

Při přípravě paštiček mi vždy zbude listové těsto – odkrojky znovu nepoužívám, protože by už nenaběhly. Buď ho použiji na rychlé slané koláče anebo na sýrové tyčky:

Těsto rozválím, polovinu posypu strouhaným sýrem, přiklopím těstem, potřu vajíčkem a posypu mákem, solí, kmínem, semínky, … Vše dle chuti.

Pak je v troubě upeču dozlatova.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc