Marinovaný losos

Marinovaný losos

Nevím jak je to u vás, ale pro mě s Vánoci přichází většinou také čas uzeného lososa. Koupím si (větší) balíček, a pak si ho dávám na všechny možné způsoby. Letos jsem se vydala trošku jinou cestou. Lososa jsem si sice z obchodu přinesla, ale syrového. A začala jsem hledat recepty na to, jak si ho naložit.

Přesně tak, na řadu přišel Gravad Lax, nebo gravlax. Prostě losos marinovaný v soli, cukru a kopru, případně dalších ingrediencích. Ve středověku si ho prý připravovali rybáři, kteří ho nasolili a zakopali do písku nad úroveň přílivu. Odtud slova gravlax (hrob-losos), pohřbený losos. (wikipedia)

Koupila jsem si menší kousek, protože u nás syrové rybě fandím tak akorát já a děda. Recept je takový menší mix z internetu, ale je velmi jednoduchý a účinný.

Suroviny:

gravlax:

  • 1 kg filetu z lososa, i s kůží
  • 300 g soli (nejlépe hrubé mořské)
  • 100 g cukru
  • nasekaný kopr (cca hrst)
  • trocha kůry z citronu

omáčka:

  • 2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • sůl, pepř

Postup:

Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme.

Osušení lososaV misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Někdo přidává i alkohol, například vodku, ale není zapotřebí. Neradím použití citronové šťávy, losos by mohl zbělat.

Směs soli, cukru, kopru a citronové kůryDo sáčku dáme polovinu marinády.

Suchá marináda v sáčkuNa ni položíme lososa a zasypeme zbylou marinádou.

Losos připravený k marinováníSáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme (na cca 300 gramový kousek stačila krabice mléka, jinak bych radila použití většího prkénka a naskládání např. sklenic s okurkami apod). Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho přijdeme do lednice otočit.

Losos v sáčku do lednicePřed podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak si prostě pořádně zašejkrujeme – vše se krásně spojí a vznikne hustší, hladká omáčka.

Příprava medovo-koprové hořčiceBalíček s lososem vyndáme z ledničky. Většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso – filet více zčervenal a ztvrdnul.

Losos po dni marinováníRybu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme.

Opláchnutý lososPokud jsme dali první den málo kopru a chceme, aby ještě nějaký na lososu byl, tak ho můžeme posypat.

Losos s kopremA zešikma krájíme tenké plátky, které prostě skrojíme z kůže, takže si s ní nemusíme dělat starosti.

Krájení lososaNakrájené kousky masa můžeme servírovat samostatně, přelité omáčkou.

Lososová růžeAnebo si připravíme kousek oblíbeného pečiva.

Plátek chlebaRozložíme na něj avokádo.

Chléb s avokádemA lehce osolená míchaná vajíčka.

Chléb, avokádo a míchaná vajíčkaNa ně potom plátky lososa.

Chléb, avokádo, míchaná vajíčka a marinovaný lososPřípadně trochu omáčky.

Obložený chléb s marinovaným lososem

A skvělý chlebíček je na světě… Teď už jde jen o to, jestli zůstane jen u jednoho –  a jestli se vůbec budete chtít dělit. Ale pokud se chcete blýsknout například na silvestrovské párty, tohle je ideální řešení. Lososa můžete rozložit na větší talíř, pokapat omáčkou a nechat hosty, aby si nabírali dle chuti. Anebo ho přidat na malé jednohubky… Která varianta je podle vás lepší? :)

Doufám, že jste si užili klidné a pohodové vánoční svátky a přeji vám vše nejlepší do roku 2014! Ať se daří v kuchyni i v celém životě a plní se vám přání :)


Related Posts

Domácí sushi krok za krokem

Domácí sushi krok za krokem

Před několika lety, ještě než jsem sushi prvně ochutnala, jsem po něm pořád pokoukávala. Stále jsem čekala na tu správnou příležitost, kdy si ho budu moci dát. Teď už si ani stejně nevzpomínám, kde to bylo poprvé. Jen vím, že mě ohromně nadchlo. Chtěla jsem si ho […]

Boršč

Boršč

Když mě redakce časopisu F.O.O.D. oslovila, abych napsala a nafotila recept, který se ocitne v čísle k narozeninám časopisu, nemusela jsem dlouho přemýšlet. Zářijové číslo už tak nějak samo nahrávalo tomu, že bych mohla udělat něco, co se bude hodit k podzimu. Dlouho jsem už měla v hlavě boršč, který mě […]



18 thoughts on “Marinovaný losos”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít