Chlebíčková pomazánka „Sloní žrádlo“

Chlebíčková pomazánka „Sloní žrádlo“

Někdy máte prostě chuť na takové ty retro recepty. A já jsem si vzpomněla, když se mi dostal do rukou Gothaj original Selection od Schneideru, že jsme kdysi dělávali pomazánku „Sloní žrádlo“. A že jsem ji neměla už spoooustu let. Tak jsem se do ní pustila. Pikantní pomazánka, která je výborná na chlebíčkách i jednohubkách. Proč se jí říká Sloní žrádlo, to úplně netuším. Možná proto, že se jí vždycky sní na akcích tolik, že jí mají lidi tendenci připravovat množství jako pro slony :D

Protože je základ téhle pomazánky salámový, chce to sáhnout po takovém salámu (Gothaji), který vám bude chutnat i samotný. S tímhle Gothajem řady Selection jsme doma rozhodně neměli problém :)

Suroviny

Na marinádu:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce klasického octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce dobrého kečupu
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička mletého chilli
  • sůl, pepř

Na pomazánku:

  • svařená marináda
  • 500 g Gothaj originál Selection
  • 2 menší/střední cibule (dle chuti)
  • 4 středně velké nakládané okurky
  • 200 – 300 g majonézy

Na chlebíčky:

  • veka nebo bagetky
  • vařená vejce
  • sterilovaná zelenina
  • uzenina dle chuti

Postup:

Suroviny na marinádu – olej, ocet, hořčici, kečup, cukr a chilli – dáme do kastrůlku. Přidáme špetku soli a mletého pepře a svaříme na mírném plameni – stačí pár minut, aby se suroviny propojily v hladkou směs.

Suroviny ke svaření

Gothaj nastrouháme na hrubo, přidáme k němu najemno nakrájenou cibuli a nakrájené nebo nastrouhané okurky.

Nastrouhaný základ pomazánky

Přidáme svařenou marinádu a promícháme.

Pomazánka se svařenou marinádou

Přidáme majonézu – můžeme začít s menším množstvím a postupně doplnit dle chuti.

Přidání majonézy

Pomazánku dobře zamícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a pepř.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Rozkrájíme si veku nebo bagetu a namažeme ji pomazánkou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Obložíme dle chuti – pomazánka je sama o sobě dost výrazná, tak se dá použít s minimem ozdob i na jednohubky. Ale pokud si chcete vyhrát, tak fantazii se meze rozhodně nekladou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Já jsem na chlebíčky přidala plátek vařeného vejce, tenký plátek pikantní klobásy, ruličku paprikáše a doma nakládané plátky okurek a papriku. Všichni byli velmi spokojení :)

Chlebíčky se Sloním žrádlem


Related Posts

Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

Pokud se vám zdají dvě hodiny pečení řepy v troubě na jednu večeři jako zbytečnost, tak jí tam rovnou dejte víc, a naplánujte si třeba i pomazánku a polévku. Opět se jedná o recepty vhodné pro silné řepomilce :))

Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana

Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana

Obdržela jsem pozvánku na Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana. Už při slově chlebíčkový mi bylo jasné, že tohle je akce, které se prostě musím zúčastnit. Takový ten správný, český chlebíček, to je prostě lahůdka. Kdo by neznal ty stavy, kdy se do sebe snažíte nějakým rozumným způsobem […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít