Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem a koktejl Americano | Aperitivo Moment 2016

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem a koktejl Americano | Aperitivo Moment 2016

Miluju ty chvíle v kuchyni, kdy v klidu chystám jídlo a těším se na to, až se do něj společně s hosty pustíme. Když čekáme návštěvu, nejradši připravuju jídlo dopředu, abych pak měla na ostatní dost času a nemusela ho všechen trávit odbíháním. Nejlépe se předem chystají předkrmy a dezerty, které mohou být studené, případně jsou určené jen na rychlé dohotovení.

A právě předkrm je tématem letošní soutěže Aperitivo Moment, kterou opět vyhlašuje Aperol Spritz Food Blog Roku. Úkolem této soutěže je vytvořit a nafotit předkrm dle vlastní fantazie a doprovodit ho drinkem na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.

Musím říct, že mi tahle soutěž letos zase padla do noty. V poslední době jsme byli na několika návštěvách, kde jsme jako předkrm dostali domácí paštiku. Pokaždé jinou a pokaždé výbornou. A já jsem se skoro styděla, když jsem přiznávala, že jsem ji vlastně doma ještě pořádně nedělala. A tak když přišla příležitost a čas, abych mohla domácí paštiku jako předkrm vytvořit, neváhala jsem. Z těch kupovaných mi vždycky hodně chutnala paštika brusinková, tak jsem se rozhodla pustit právě do ní. A protože jsem k ní chtěla podávat drink, ve kterém bude Cinzano Rosso, do paštiky a do želé na ni jsem právě tento vermut použila. Bylo to naprosto dokonalé! :)

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem a želé z Cinzana

Paštiku je nejlepší si připravit den předem. Alespoň v klidu zatuhne a v den podávání bude daleko víc času na nachystání ostatních pokrmů a drinků.

Suroviny:

na paštiku (6 malých skleniček):

  • 500 g čerstvých kuřecích jater
  • mléko (na zalití jater v misce)
  • 1 malá červená cibulka (nebo šalotka)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce tymiánových lístků (čerstvých nebo mražených)
  • 100 ml Cinzano Rosso
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • sůl, (bílý) pepř
  • olivový olej a máslo na smažení

na ozdobu (želé a přepuštěné máslo):

  • 1 lžíce brusinek
  • 2 lžíce Cinzana Rosso
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička mleté želatiny
  • 150 ml Cinzana Rosso
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • tymián, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl

Postup:

Kuřecí játra dobře propláchneme pod studenou vodu a očistíme je – zbavíme je bílých žilek a hodně nažloutlých míst. Dáme je do misky, zalijeme je mlékem a přidáme k nim lžičku soli. Promícháme a necháme asi 30 minut odležet. Mléko by mělo z jater vytáhnout alespoň část hořkosti.

Játra namočená v mléce

Mezitím si oloupeme malou červenou cibulku (nebo šalotku) a stroužek česneku, který zbavíme klíčku uprostřed. Připravíme si taky asi lžíci tymiánových lístků, čerstvých nebo mražených.

Červená cibulka, česnek, tymián

Na pánvi rozpustíme tenký plátek másla a přidáme k němu trochu olivového oleje.

Máslo s olivovým olejem

Cibulku i česnek nasekáme a spolu s tymiánem pomalu opečeme, abychom je nespálili. Až vše změkne a zesládne, přendáme tuto směs do mixéru.

Restování cibulky

Játra scedíme a necháme je okapat.

Odkapávání jater

Pak je osušíme na papírových utěrkách, zlehka osolíme a opepříme (bílým pepřem).

Osušení jater

V pánvi opět rozpustíme kousek másla s olivovým olejem.

Játra opečeme

Játra zprudka ze všech stran opečeme.

Játra opečená do zlatova

Jakmile budou takhle zlatavá a uvnitř upečená, přendáme je také do mixéru.

Játra v mixéru

Do ještě horké pánve na sporáku nalijeme 100 ml Cinzana a odvaříme přípečky. Přidáme dvě lžíce brusinek a necháme trochu provařit – odpaří se většina alkoholu a brusinky změknou.
Brusinky v Cinzanu

Mezitím si můžeme nechat rozpustit 150 g másla a nechat zachladnout.

Rozpouštění másla

Do mixéru k játrům přidáme 100 ml smetany ke šlehání.

Smetana v mixéru

A také brusinky s Cinzanem.

Brusinky v mixéru

Kráce promixujeme, paštika bude vypadat takto:

Nahrubo umixovaná paštika

Mixér zapneme na nižší otáčky (pokud to jde) a otvorem ve víku pomalu přilejeme zchladlé máslo.

Přidání másla

Do hladka umixovanou paštiku ochutnáme a případně ještě trochu přisolíme a opepříme. Promícháme.

Dohladka rozmixovaná paštika

Paštiku rozdělíme do připravených skleniček, pokud je při tom chceme co nejméně zašpinit, pomůžeme si cukrářským sáčkem.

Paštika v sáčku

Naplněné skleničky s paštikou uzavřeme a dáme je do lednice na hodinu vychladit.

Paštika ve skleničkách

Lžíci brusinek naložíme do dvou lžic Cinzana, aby změkly.Brusinky namočené v CinzanuDo misky dáme dvě lžíce vody a posypeme je lžičkou mleté želatiny.

Namáčení želatinyDo kastrůlku nalijeme 150 ml Cinzana.

Cinzano ke svaření

Přidáme k němu lžíci hnědého cukru, špetku soli, bobkový list a několik kuliček černého pepře a nového koření. Svaříme.

Ochucení Cinzana na želé

Nabobtnalou želatinu v misce zalijeme horkým Cinzanem (přilijeme ho tam přes síto) a dobře je společně rozmícháme. Želé necháme zchladnout, aby bylo nanejvýš vlažné.

Zalévání želatinyVychladlé, zatuhnuté paštiky ve skleničkách ozdobíme namočenými brusinkami a případně i tymiánem.

Příprava zdobení paštik

Lžící na ně opatrně nalijeme zchladlé želé.

Zálevání paštik želé

Pokud chceme paštiku zalévat máslem, nejdříve ho přepustíme – v hrnci rozpustíme máslo a necháme ho pak na mírném plameni probublávat. Sbíráme z něj pěnu a až začne zlátnout a na dně hrnce se srazí bílkoviny, přecedíme ho. Necháme ho trochu zchladnout a pak tímto čistým, zlatavým máslem přelijeme paštiku. Zbytek másla uschováme ve skleničce, výborně se hodí na smažení a vydrží nám v lednici déle než máslo samotné.

Přepouštění másla

Pokud chceme, můžeme nalít na paštiku jen tenkou vrstvu másla a paštiku dozdobit bylinkami, kořením a brusinkami.

Paštika zalitá máslem

Necháme v chladu zatuhnout, minimálně tři hodiny.

Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda je výborná nejen k paštice – dokonale se hodí také například do hamburgerů nebo k sýrům. Také ona se dá připravit den nebo několik dnů dopředu a ušetří tak čas při ostatních přípravách.

Suroviny:

  • 3 bílé cibule
  • 3 červené cibule
  • cca 40 ml červeného balsamico octa
  • asi lžička čerstvých nebo mražených tymiánových lístků
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • sůl, pepř
  • olivový olej, máslo

Postup:

Máslo s olivovým olejem rozehřejeme v hrnci nebo na pánvi a přidáme cibuli nakrájenou na proužky. Restujeme na středním plameni, až cibule změkne.

Restování cibule

Přidáme cukr, ocet, tymián a lehce osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odvařit veškerou tekutinu. Správná cibulová marmeláda je sladkokyselá a kořeněná a cibule je v ní úplně měkká.

Cibule s octem, tymiánem a cukrem

Campari Americano

Díky Campari je tenhle drink nahořklý a tak se k předkrmům báječně hodí. Spolu s nimi totiž navnadí na další chody… anebo se taky může stát, že půjdete do lednice pro další sklenici s paštikou…

Suroviny:

  • 40 ml Campari
  • 40 ml Cinzano Rosso
  • led
  • perlivá voda
  • pomeranč

Postup:

Do sklenice vložíme led, Campari a Cinzano Rosso.

Campari a Cinzano ve sklenici

Dolijeme perlivou vodou.

Přidání sody

Z pomerančů ukrojíme měsíčky, trochu je nad sklenicí zmáčkneme a vložíme je do ní. Vychutnáváme :)

Koktejl AmericanoTIPY:

  • Já jsem nyní dala do sklenic jen pár kostek ledu, protože teploty nejsou nijak vysoké, ale v létě bych ledu použila co nejvíce.
  • Pokud připravujete drinky s pomerančem před hosty, můžete jim připravit miniaturní ohňostroj: Z pomeranče vykrojte kus kůry a zmáčkněte ho nad plamenem (zapalovače, svíčky). Ze slupky vystříknou oleje, které pomeranč chrání a vzplanou. Je to jen na okamžik a tak se to špatně fotí, ale tyhle jiskřičky můžete vidět na fotce níže. Většinou jsou ještě větší a pokud to někdo nezná, je vždycky v úžasu. Pomerančovou slupku to také nádherně rozvoní, takže ji můžete přidávat do koktejlů ještě voňavější.

Zapálení pomerančové kůry

Jak to dát všechno dohromady?

Budeme nejlépe ještě potřebovat:

  • čerstvé pečivo nebo toastový chléb a olivový olej na křupavé toasty
  • čerstvou zeleninu (salát, jarní cibulku, rajčata…)
  • olivy
  • nakládané okurky

Pokud budeme připravovat křupavé toasty, toastový chléb rozválíme válečkem na tenko.

Rozválení toastového chlebaOkrájíme z něj kůrky a přepůlíme ho na trojúhelníky.

Okrájení chleba

Dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a při 200°C v troubě upečeme do zlatava a křupava.

Chleba před pečením

Na stůl nachystáme paštiky, cibulovou marmeládu, olivy, nakládané okurky a toasty nebo čerstvé pečivo.

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem

Přidáme k nim také čerstvou zeleninu a drinky.

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem a koktejl Americano

A můžeme začít ochutnávat.

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem

Takto naservírovaný předkrm rozproudí zábavu, donutí lidi jídlo společně sdílet a společně užívat. A to je začátek dobře stráveného večera :)

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem

Paštika s želé z Cinzana je výborná na toastu sama o sobě.

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem

A k té zalité máslem je nejlepší si přidat trochu cibulové marmelády…

Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem

A když nás zláká slunečné počasí, je úžasný pocit vyjít s drinkem na terasu a trošku toho sluníčka nabrat.

Koktejl Americano

I když byla venku zima, tenhle obrázek ve mně prostě evokuje léto :)

Koktejl Americano

Už se těším, až bude konečně takové teplo, že si tyto koktejly a předkrmy budeme moci užívat v klidu na terase a k tomu si pak nejlépe ještě něco ugrilujeme. A to všechno zase nejlépe v dobré společnosti :)


Related Posts

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla […]

Skořicoví šneci podle Dity P.

Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít