Brazilské pao (bezlepkové sýrové bochánky)

Brazilské pao (bezlepkové sýrové bochánky)

S dnešním receptem znovu zabrnkám na bezlepkovou notu. S bezlepkovou dietou jsem začala mít reálné zkušenosti poté, co jsem se seznámila s rodinou mého přítele. Také u nich jsem poprvé ochutnala tyto sýrové bochánky původem z Brazílie. Při prvním kousnutí jsem byla strukturou tohoto pečiva trošku zaskočena, narozdíl od toho našeho je pao tahavé, až želatinové, gumovité (kolega to okomentoval slovy: jako eidam, když ho necháš na sluníčku v autě :D ). Pak ale člověk ucítí chuť parmazánu a (alespoň v mém případě) je očarován.

Pão de queijo se vyrábí z bezlepkové mouky, resp. škrobu z hlízy manioku jedlého. Tento škrob a sýr obsažený v těstě zajistí tu unikátní strukturu, kterou si nejen děti hrozně rychle zamilují. Ale drobné upozornění předem: těsto je patlavé, takže se obrnit trpělivostí a při tvarování kuliček i miskou vody :)

Suroviny:

  • 500 g maniokové / tapiokové škrobové mouky
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 200 ml mléka
  • lžička soli
  • 3 vejce
  • 200 g sýra – nejlépe parmazánu

Postup:

Vodu s mlékem, olejem a solí dáme do kastrůlku a přivedeme k varu.

Mléko s vodou, olejem a solí

Tuto směs nalijeme do mísy ke škrobové mouce a vypracujeme těsto.

Mléko nalijeme k mouce

Toto těsto necháme zchladnout, abychom s ním mohli dále pracovat.

Hladký základ těsta

Přidáme k němu vejce.

Přidáme vejce

A také nastrouhaný sýr.

Přidáme sýr

Vypracujeme hladší, ale lepivé těsto. (V robotu to jde poměrně špatně, ruce pomohou nejlépe, ale budou se také ke všemu lepit. Začala jsem v robotu a nakonec těsto promíchala ručně).

Vypracujeme hladší, lepivé těsto

Ruce si navlhčíme a vytvarujeme kuličky o velikosti cca pinpongového míčku, nebo jaké se nám zrovna hodí. Já jich měla z téhle dávky asi 30.

Tvarujeme kuličkyKuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a troubu rozehřejeme na 180°C.

Pao před pečením

Pao se hodně dobře uchovává i mražené, takže můžeme kuličky zamrazit na tácku na pečícím papíře a poté je sesunout do sáčku. Když přijde návštěva, zajímavé občerstvení je hotové během chvilky.

Pao do mrazáku

Pao vložíme do rozhřáté trouby a teplotu ztlumíme na 150°C. Pečeme 15 minut.

Upečené paoHotové pao je na povrchu světlé, zespodu už ale zlátne.

Upečené pao

Sýrové kuličky necháme trochu zchladnout a ještě vlažné je podáváme.

Brazilské pao (bezlepkové sýrové bochánky)

Nejlepší je si kousek pečiva vždycky odtrhnout a sledovat, jak se pomalu natahuje…

Brazilské pao (bezlepkové sýrové bochánky)

… a pak si tuhle žvýkavou sýrovou dobrotu vychutnat.

P.S.: Zdrojem receptu je firma Brazilské PAO, která prodávala mouku i zamražené pečivo. Bohužel už ale ukončila svůj provoz. Mouka by měla být k sehnání ve zdravých výživách (v Pardubicích jsem ji momentálně nesehnala, maximálně na objednávku), nakonec jsem ji ale našla ve vietnamské večerce.


Related Posts

Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Kdykoliv jsem se ocitla na nákupech v Ikee, jsem samozřejmě nějak nemohla odolat obědu nebo večeři nebo obecně občerstvení v jejich restauraci. Obvykle jsem také hlavně neodolala mandlovému dortu, který jsem si dala vlastně skoro pokaždé. V Ikee jsem už ale dlouho nebyla a chuť na mandlový dort se projevila […]



6 thoughts on “Brazilské pao (bezlepkové sýrové bochánky)”

  • Díky moc za recept !!! Tyhle bochánky jsem si dávala pravidelně v Brně, v jedné bezva kavárně pod Špilasem, odkud jsme vyráželi na shakespearovské slavnosti! Teď si je můžu dát i doma.

  • Tapioková mouka má podobnou strukturu jako jemná rýžová mouka, nezkoušla jste náhodou bochánky z rýžové mouky? Zkusím a dám vědět, hezký blog, dnes objevený díky hledání co je croque monsieur

    • Díky za tip, ale nezkoušela jsem – podle mě je tapioková mouka ještě lepivější než rýžová. Pokud to zkusíte, dejte vědět :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *