The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

Tento měsíc patřil podle Odvážných pekařů zelenině. Zelenině ukryté v sladkém. Určitě máte doma ve svých nebo zděděných kuchařkách recept na mrkový dort. Nebo buchtu z cukety. Nebo jste dokonce už někdy dělali red velvet cake s červenou řepou. Tahle výzva sedí na vše jmenované, museli jste prostě do moučníku nbeo dezertu propašovat něco “zdravého” a nečekaného, většinou z řad zástupců zeleniny nebo luštěnin.

Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results!

Mrkvové cupcakes

Cuketa, hrášek, fazole, špenát, to všechno se ve sladkých dobrotách účastníků výzvy dalo najít. Ne že bych se bála experimentovat, ale pro mě tentokrát zvítězila mrkev. Prvním důvodem bylo to, že jsem vlastně mrkvový dort ještě nikdy nepekla. A druhým byl Albert magazín, kde se zrovna objevily karotkové dortíky – čili mrkvové cupcakes.

Suroviny:

  • 80 g světlých rozinek (protože je doma moc nechtějí jíst, nahradila je citrusová kůra)
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g tmavého cukru (měla jsem Muscovado)
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 120 ml medu
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 190 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 3 mrkve
  • hrst vlašských ořechů

krém:

  • 100 g moučkového cukru
  • 85 g másla
  • 80 g smetanového sýra
  • 1 lžíce smetany ke šlehání

Postup:

Před šleháním

Rozinky namočíme v pomerančové šťávě a rumu a necháme přes noc nabobtnat. Do mísy dáme cukr, olej, med a vejce a vyšleháme.

Po vyšlehání

V jiné míse smícháme mouku, koření, kypřidla a sůl a promícháme. Postupně zamícháme do mísy s tekutými přísadami. Přidáme rozinky (kandovanou kůru) a mrkev.

Přidáme kůru a mrkev

Promícháme a plníme do košíčků. Tady POZOR! Opravdu je potřeba košíčky vymazat, a to i když používáme ty silikonové, tohle těsto z nich jde vážně těžko dolů.  A pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20 minut, poznáme to podle píchnutí špejle a absence drobečků. Necháme je vychladnout.

Před pečenímPak už jen vyšleháme všechny suroviny na krém. Musím tedy říct, že oproti plánovaným dvanácti kouskům jich bylo 16. A tak jsem i krém maličkato navýšila – 100 g másla, 100 g Lučiny a necelých 100 g cukru. A pokud patříte mezi ty, kteří cukr ubírají, kde se dá, tak tady taky rozhodně uberte, krém je poměrně sladký.

Na dortíky natřeme krém a posypeme ořechy – no, když jsem zjistila, že jsou ty plánované vlašské už žluklé, musely přijít na řadu mandle. A tak jsem mandlové plátky opekla nasucho na pánvi a posypala jimi krém.

Mrkvové cupcakes

Mrkev neznalí neodhalili, takže byla výzva úspěšně splněna! (A krém pochválen, takže jsem ho rozhodně nedělala naposledy :) )

24 comments

  1. Krasny :-)
    Ja delala repove cupcakes s cokoladovym kremem a pak carrot cake jak v podobe dortu, tak cupcakes (ty dokonce 2x)… Ale clanek sesmolim az behem dneska.

  2. Tak na mrkváče se chystám, sbíhají se mi chutě, když vidím tu krémovou polevu v kontrastu s naducaným těstíčkem. Díky za radu ohledně vymazávání, jsem lenoch a u silikonu na to “peču”, ale slibuju, že se polepším :)

    1. Ja na to taky vzdy docela kaslu, silikonove formicky mame hlavne proto, ze se nemusi vymazavat,… ovsem u tohohle testa je to vazne potreba. Diky ;)

  3. Paráda!
    Já bych bývala nejraději udělala dýňové brownies, ale chtěla jsem něco nového, takže u mě vyhrála červená řepa.
    Mrkvový dort mám moc ráda, ale u muže se s nadšením nepotkal :)

  4. Loni jsem na velikonoce pekla mrkvového beránka a chutnal všem, ale tyhle cupcakes vypadají ještě o jeden level líp. Takže je to jasný, jdu do nich!

    1. Super :)) Mrkvovy beranek, hmmm, ten taky musi byt super. Kdyz u nas je vzdycky ten z vajecneho likeru…

  5. u nás doma nakyslé krémy (jejichž základ tvoří tvaroh, kysaná smetana nebo přírodní sýr) odmítají, tvořila jsem takovou zdravější variantu Aničce na narozeninové muffiny, chuť hodně připomínala kakaový termix, ale snědla ho jen polovina hostů – možná všichni očekávali šlehačku a pak jim chuť nejela, škoda.

  6. Taky jsem dělala mrkový dort, akorát já jsem teď super opožděná, takže ho teprve zveřejním. Tvoje dortíčky vypadají úžasně a ty mandle na nich jsou jako ta třešnička na dortu :) Věřím, že na vlašské si nikdo ani nevzpomněl.

  7. Mufky vypadají hezky!
    Mrkvový dort dělám, ale dokud jsem nedala dvojnásobek mrkve, zdál se mi pořáíd málo mrkvový…krému je dobré udělat více, používám jen tučný tvaroh a je skvělý. No, škoda, že v tom taky nejedu, zrovna tahle výzva by mi kápla do noty, řepové i dýńové koláče peču ráda, taky lilek s čokoládou jsem dělala, cuketový znám z mládí, znám i výborný bramborový koláč dle Kejřky, ten by asi vedl, brambory v něm málokdo odhalí:http://vilemina.blog.cz/1007/bramborovy-kolac-ze-zlate-usporne-kucharky
    Chystám se i na kukuřičný (celá zrna) a klidně další zeleninové moučníky, pokud najdu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *