The Daring Bakers’ August 2014 Challenge – Chimney cake

The Daring Bakers’ August 2014 Challenge – Chimney cake

Trdelník! Když jsem tuhle srpnovou výzvu uviděla, bylo mi hned jasné, že ji musím udělat. Sice jsem ji nestihla v termínu, ale i tak jsem pekla, protože trdelník byl na mém TO BAKE listu už hodně, hodně dlouho. Kdykoliv se octneme na trhách, poutích a podobných akcích, málokdy mineme stánek s touhle dobrotou. Je na tom prostě něco hříšného, odtrhávat ještě horké, nadýchané těsto, sladké a vonící…

The August Daring Bakers‘ Challenge took us for a spin! Swathi of Zesty South Indian Kitchen taught us to make rolled pastries inspired by Kurtoskalacs, a traditional Hungarian wedding pastry. These tasty yeasted delights gave us lots to celebrate!

Na trdelník jsem použila recept, který byl uvedený ve výzvě.

Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 45 g rozehřátého másla
  • 120 ml mléka
  • na obalení: máslo, cukr, skořice, ořechy, …

Postup:

Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné a důkladně v něm rozmícháme droždí, cukr a vrchovatou lžíci mouky (z odměřeného množství).

Základ kvásku

Necháme vzejít kvásek.

Vzkypěný kvásek

V míse promícháme mouku se solí, přidáme vejce, máslo a kvásek.

Příprava těsta

Vypracujeme hladké, lepivé těsto a dáme do máslem potřené misky pod utěrku vykynout (cca 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem).

Těsto před kynutím

Dřevěný váleček obalíme třemi vrstvami alobalu a potřeme ho máslem. Troubu rozehřejeme na 190°C.

Váleček potřený máslem

Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu by měla vyjít porce na jeden váleček. Každý kus těsta rozválíme na pomoučněném vále a rozřízneme ho na jeden dlouhý pruh.

Rozřezané těsto

Pruh těsta na váleček namotáme a pak na válečku zploštíme válením o desku.

Namotané těsto

Těsto potřeme máslem a vyválíme v cukru.

Cukrování trdelníkuVáleček pak položíme na pekáček. Protože mám doma jen jeden, menší pruhy těsta jsem namotala na trubičky na kremrole, které jsem potřela máslem.

Trdelník před pečením

Trdelník pečeme asi 25 minut dozlatova za občasného otáčení. A poté obalíme buď ve vanilkovém cukru…

Upečený trdelník

… nebo ve skořicovém.

Skořicování

A stáhneme z válečku.

Trdelník

Druhou část těsta jsem už před pečením obalovala ve skořicovém cukru a taky bylo parádní. Přišla jsem ale na dvě podle mě zásadní věci:

  1. V receptu radili motat těsto na váleček poměrně hodně tence. Jenže to potom nebude takové to úžasné, měkké, nadýchané těsto a při odlupování se bude lámat a křupat, místo aby se trhalo a pak se skoro rozpustilo v puse. Takže za mě určitě držet vrstvu těsta o něco silnější.
  2. Těsto potírat máslem hodně zlehka, resp. hodně tence. Silná vrstva a cukr na něm potom po upečení opadá, což je škoda.

Skořicový trdelníkUž jste doma někdy zkoušeli trdelník? Nebo jste jedni z mála, kteří ho nemůžou ani cítit? :)

 


Related Posts

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.

Svatební speciál: Jak jsem poprvé pekla třípatrový svatební dort

Svatební speciál: Jak jsem poprvé pekla třípatrový svatební dort

Když jsem se poprvé s mojí ségrou bavila o její svatbě, napadlo mě zeptat se, kde si nechá upéct svatební dort(y). Podívala se na mě skoro nechápavě a zcela samozřejmě prohlásila: „No ty mi je upečeš“. A bylo to. (Ne, že bych se nechtěla nabídnout :D ) Byla to […]



8 thoughts on “The Daring Bakers’ August 2014 Challenge – Chimney cake”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít