The Daring Bakers’ September 2011 Challenge – Fresh, Fluffy, French

by Meg

Co se vám vybaví, když se řekne Fresh, Fluffy a French? Aneb čerstvé, nadýchané a francouzské? No co jiného než croissant, typické francouzské pečivo, které si umíme snad všichni představit ve sladkých i slaných variacích. Při odhalení této výzvy jsem zaplesala, protože jsem si je chtěla už dlouho vyzkoušet, ale pořád jsem se nějak nemohla odhodlat…

Zářijová výzva Daring Bakers tedy rozhodla za mě. Povinně jsme museli stvořit croissanty dle dodaného receptu (Mastering the Art of French Cooking, Volume Two. Julia Child and Simone Beck), zkusit si základní těsto a pak i klidně variace. Musím přiznat, že jsem samozřejmě neodolala a ty s nugetou prostě zkusit musela. Vážně. Jinak by to nešlo.

Suroviny:

na 12 croissantů:

  • 7 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 3 lžíce vlažné vody
  • lžička cukru
  • 225 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 125 g másla
  • 1  vejce (na potření)

Postup:

Je složitý. Původně rozepsán do 57 očíslovaných bodů. Pokusím se to stručně shrnout, ale určitě se pro jistotu podívejte na dodaný link. Těsto na croissanty je složeno z kynutého těsta a vrstvy másla, které se překládají a umožní tak typickou nadýchanost a křehkost tohoto pečiva.

Nejprve je nutné udělat kynuté těsto – smíchat droždí s vodou a lžičkou cukru a nechat trochu naběhnout kvásek. Odměřit vše ostatní, zahřát mléko a rozpustit v něm cukr a sůl, smíchat ho s moukou, olejem a kváskem. Všechno v míse smíchat a pak vyklopit na vál, nechat chvíli odpočinout (mezitím umýt misku). Pak rychle vypracovat hladké těsto, dát do mísy a zakrýt (do mikrotenového sáčku nebo překrýt potravinovou folií). Nechat kynout tři hodiny nebo až se těsto zhruba ztrojnásobí.

Nakynuté těsto je třeba vyndat z mísy, rozválet na obdélník cca  20 x 30 cm a přeložit po třetinách, vrátit do misky, zakrýt a nechat zase nakynout (hodinu a půl, nebo na dvojnásobek). Tohle kynutí je možné nechat přes noc v lednici. Poté přesunout z mísy na talíř, překrýt folií a na chvíli zchladit v lednici.

Nyní je čas připravit si máslo – rozbít ho válečkem v tenčí vrstvu, např. na prkénku. Nejlepší ale je rozválet ho mezi dvěma kousky potravinářské folie, nikde se nelepí, jde to lépe a krásně se přenese na těsto. To už je možné vyndat z lednice, nechat ho minutku odpočinout a pak rozválet na plát asi 35 x 20 cm. Na něj pak nanést máslo – mělo by pokrýt horní dvě třetiny těsta.

Spodní díl těsta pak ohneme směrem nahoru a horní díl zase dolů, až vznikne jakési psaníčko. To zase rozválíme (opatrně!) na velikost 35 x 20 cm. Přehneme stejným způsobem, zabalíme do folie a dáme do lednice na dvě hodiny. Poté těsto vyjmeme, necháme 8-10 minut odpočinout a znovu dvakrát rozválíme na 35 x 20 cm a složíme. Zase dáme na dvě hodiny do lednice (nebo přes noc, zatížené) a těsto bude připravené.

A konečně k samotným croissantům.

Těsto z lednice necháme asi 10 minut odpočinout, pak rozválíme na 51 x 12½ cm. Přepůlíme a jednu část dáme zpět chladit. Tu druhou vyválíme přibližně na 38 x 12½ cm a rozdělíme na třetiny.

Jednu třetinu si necháme a ty další poputují opět do lednice. Můžeme ji ještě trochu rozválet a překrojit na dva trojúhelníky. Každý z nich trochu vytáhneme, aby připomínal spíš rovnostranný než pravoúhlý trojúhelník. Pokud se rozhodneme croissanty plnit, tohle je naše šance.

Croissanty zarolujeme a dáme na plech potřený máslem nebo s pečícím papírem. Necháme kynout další hodinku až tři. Předehřejeme troubu na 240°C a rozšleháme vajíčko se lžící vody. Croissanty jím zlehka potřeme (pokud možno ne ty spoje). Pro lepší lesk je potřeme ještě jednou, těsně než půjdou do trouby. Pečeme je 12-15 minut, dokud nejsou krásně zlatohnědé. Necháme je zchladnout na mřížce a můžeme podávat.

Měla jsem tedy dva druhy croissantů – ničím neplněné a s nugetou. Ty nenaplněné jsme si dali se šunkou a bylinkovým máslem:

A ty s nugetou pěkně se šálkem kávy:

Možná vás napadlo, že by náplň mohla při pečení vytékat – a ona je to i pravda. Snažila jsem se sice při balení těsto kolem náplně ohnout tak, aby se nedostalo ven, ale stejně:

Nicméně to nebylo nijak strašné, vytekla v podstatě jen trocha a spousta dobré náplně zůstala uvnitř:

Myslím, že se mi croissanty docela povedly, i když podle ostatních fotek z fóra DB mám rozhodně co zlepšovat. Snad znovu seberu odvahu a zkusím je zase příště.

You may also like

22 comments

happy.lenulka 28. 09. 2011 - 8.42

tak ty jsou úžasný… já pořád koukám na stránky daring kitchen, ale pořád jsem nenašla odvahu to zkoušet… tak že by září bylo prvním měsícem, kdy se o to pokusím?

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.11

Jen se klidně přidej :) Dobře to rozšiřuje obzory :))

Reply
Audax Artifex 28. 09. 2011 - 11.18

I love that black and white photo great work on this challenge the colour of your rolls is spot one well done. Cheers from Audax in Sydney Australia.

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.12

Many thanks for stopping by and your comment :) Your croissants were amazing!

Reply
Slaneček 28. 09. 2011 - 12.41

Meg! Ty jsi kouzelnice! Mně málem šlehlo, když jsem se s nima mazala. A ty mi uděláš tohle! Teď mám chuť jít a zkusit je znova.

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.13

Mě málem taky… Já do nich jen tak znova nepůjdu :D

Reply
Lucie 28. 09. 2011 - 15.55

Chodim se smirovat kazdou hodinu uz od vcerejsi pulnoci a nelituju… Jsou perfektni! Ja mam tenhle mesic s vyzvou zpozdeni – byla jsem na dovolene a od navratu resim Apetit piknik… Ale croissanty si nenecham ujit ani omylem :-)

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.17

Díky, měly by být víc nadýchanější, ale celkem ušly :P Jsem na ty tvoje zvědavá :)

Reply
Kudrlinka 28. 09. 2011 - 19.25

Ty jsou krásné! Mňam. A udělat neplněné byl určitě dobrý nápad. Sladká varinta ke kávě, slaná ke sváče. Hmmmm. Přiznám se, že croissanty mám v povědomí už dlooouhou dobu, ale zatím jsem si na ně netroufla. Přeci jen to překládání a dloooouhé kynutí… Nicméně chválím skvělý fotopostup (hlavně stáčení) a myslím, že bych se do nich mohla pustit :)

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.20

Já je taky dlouho chtěla zkusit… Teď je jasný, že zas velmi dlouho nebudou :D

Reply
Michaela 28. 09. 2011 - 19.34

No mnaaam! Su krasne a tie s nugetou vyzeraju fantasticky.

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.21

Díky :) S nugetou jsem je prostě musela zkusit.

Reply
Madla 29. 09. 2011 - 7.35

Tak ty jsou opravdu fantastické! Na plundrové těsto, ze kterého vlastně croissanty jsou, se chystám už hóóódně dlouho, ale ještě jsem na něj nesebrala odvahu. Mňam, úplně jsem dostala chuť na ty neplněné, pěkně bych si je obložila sýrem a zeleninkou a užívala si. Popasovala jsi se s tak křupavou výzvou opravdu svkěle. A ještě k tomu fotit celý ten dlouhý proces, to jsi opravdu borec!

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.23

No, přiznávám, foťák měl díky mouce nový kabátek :D Mamka byla nejvíc spokojená s těmi neplněnými s bylinkovým máslem, to bylo vážně dobré :)

Reply
Catalina 01. 10. 2011 - 11.48

Meg, máš je fantastické! Taky jsem byla moc ráda, že mě výzva donutila vyzkoušet je :D No a taky jsem musela udělat pár plněných něčím čokoládovým :D Ty s tou šunkou a bylinkovým máslem zní naprosto neodolatelně! To prostě budu muset vyzkoušet!

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.39

Díky :D Jo, ta čokoládová náplň k nim prostě patří, že? :D

Reply
Alena 04. 10. 2011 - 10.14

Výroba je pracnější, ale určitě stojí za námahu! Taky jsem se ještě nikdy neodhodlala, ale hned bych si kousla. :-)

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.49

Mno, stejně mi to přišlo trochu moc námahy na 12 malých kousků :D Ale byly celkem dobré :))

Reply
HaF 07. 10. 2011 - 22.09

Nádhera! Ta šunka a bylinkové máslo – taky bych ochutnala!

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 18.55

Díky, to bylo vážně dobré :)

Reply
Vanda 10. 10. 2011 - 15.24

To je krása, nevím jestli víc sliním u varianty bylinkové máslo a šunka, nebo čokoláda. Já ja asi budu muset udělat zase…

Reply
Meg 12. 10. 2011 - 20.06

Ty jo, tomu říkám nadšení, já do toho fakt jen tak zas nepůjdu :D

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc