The Daring Bakers’ October 2011 Challenge – Povitica

by Meg

Slyšeli jste někdy název Povitica? Ne? Já taky ne, tedy až do té doby, než byla zveřejněna říjnová výzva Daring Bakers. Podle wikipedie se jedná o ořechovou rolku, která má původ v Chorvatsku a Slovinsku. Nemusí v ní vždy být náplň z vlašských ořechů, častá je taky maková varianta. Každopádně jde o kynuté těsto s náplní, které se u nás většinou prezentuje ve formě závinů. 

Protože jsem se rozhodla, že vlašské ořechy nechám na Vánoce (rozumějte: nechtělo se mi je loupat), tak jsem sáhla po máku. Ve výzvě bylo základní těsto uvedeno na čtyři “bochníky”, taky tam ale rovnou uvedli čtvrtinovou dávku, takže jsem automaticky upekla jen jeden bochník. (I když jsme celkem velká rodina, tak fakt nevím, co bysme s těma čtyřma dělali…) No a jak je u těchto receptů běžné, používá se v něm sušené droždí, a já jsem opět sáhla po úžasných krájených, čerstvých kvasnicích.

Suroviny:

na kvásek:

  • 2 lžíce teplé vody
  • 1/2 lžičky cukru (dala jsem asi jednu)
  • 1/4 lžičky mouky (asi taky jednu)
  • cca 3 g sušeného droždí – já asi 10g čerstvého
těsto:
  • 280 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 30 g másla

na potření:

  • 30 ml silné kávy
  • 2 lžičky cukru
  • rozpuštěné máslo
  • ořechová nebo maková náplň

Postup:

Ve vodě jsem rozmíchala cukr, mouku a kvasnice, nechala trochu vzejít. Mezitím jsem do mísy vhodila všechny suroviny na těsto, včetně lehce ohřátého mléka. Přidala jsem kvásek a nechala v robotu zpracovat krásné hladké, nelepivé těsto.

Myslím, že aby se těsto nelepilo, trošku mouky jsem musela přidat. Těsto jsem ještě trochu prohnětla rukou na vále a pak ho dala do lehce pomoučněné misky, zakryla potravinářskou folií a utěrkou a nechala asi tak hodinu a půl až dvě kynout. Mezitím jsem si připravila makovou náplň.

Na tu jsem pomlela pěkně na ručním mlýnku asi 30 dkg máku. Svařila jsem ho s cukrem a mlékem a lehce dochutila skořicí a rumem.

Náplň jsem nechala vychladnout a pustila se do zpracování těsta. Vyklopila jsem ho na vál a rozválela válečkem co to šlo. No možná by to šlo ještě víc, ale mně se nechtělo a nějak mi došlo na lince místo. Rozválené těsto by mělo být hodně tenké, skoro aby šlo vidět, co je pod ním. Potřela jsem ho náplní a zarolovala do dlouhého závinu. Ten jsem tak nějak zatočila a přesunula do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem. (No na těch fotkách u DB to bylo trochu jinak, ale budiž.)

Vrch jsem potřela oslazenou kávou, překryla ještě folií a nechala 15 minut odpočívat. Mezitím jsem nechala vyhřát troubu na požadovaných 180°C. Ještě před tím, než šla povitica do trouby, se jí dostalo ještě jednoho potření kávou. 15 minut se pekla na 180°C, pak jsem snížila teplotu na 150°C a pekla dalších 45 minut. Během té doby jsem ji párkrát zkontrolovala a při té příležitosti jsem potřela povrch máslem. Po upečení a vyndání z trouby naposledy taktéž.

Pak už jsem ji nechala jen pomalu zchladnout ve formě.

 Když už konečně zchladla, nedočkavě jsem ji vyklopila z formy a nakrojila.

Vzor sice nebyl úplně takový, jako na některých fotkách, které se mi líbily, ale i tak jsme si ji s hrnkem kakaa bezvadně vychutnali.

Každopádně tato výzva měla u celé rodiny úspěch, přece jen se jednalo o běžný makový závin, jen v jiném provedení :)

You may also like

26 comments

Jay 28. 10. 2011 - 1.33

wow…sounds scrumptiously tasty..
first time here…love your space..
very interesting posts wth gorgeous presentation..
happy following u..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.17

Thank you :) I’ll definitely stop by :)

Reply
Rajani 28. 10. 2011 - 10.49

Great photos. Povitica looks good, but I LOVE your hand grinder :)

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.19

Thanks :D you wouldn’t love it, if you had to grind all of that poppy seed just by yourself :))

Reply
Jenni 28. 10. 2011 - 12.51

Wonderful job! Your povitica turned out stunning! You did a very good job of rolling your dough and getting beautiful swirls! The poppy seed filling looks great!

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.22

It could be better, but I’m quite content with it :D Thanks, I really like poppy seed filling almost everywhere :))

Reply
Sandie 28. 10. 2011 - 16.53

LOVE the hand grinder (I want one!) Your photos are wonderful and really bring out the beauty of this bread. Best, Sandie

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.23

Believe me, you don’t want it :D Thank you for stopping by :)

Reply
Katka Hrncekvar 28. 10. 2011 - 18.37

Tvoj balkánsky makovník vyzerá netradične a rozkošne. Ehm, nebola tohtomesačná výzva totálne nenáročná v porovnaní s ostatnými výtvormi, do ktorých vás “tlačia”? Ale možno mám ten dojem iba preto, že u nás sú kysnuté záviny ako doma, aj keď ich tradične inak balíme :-)

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.24

Díky, taky mi přišla celkem jednoduchá, ale asi to je tím, že jsem na kynutý těsta dost zvyknutá, možná, že pro lidi odjinud je to zase něco netradičního :)

Reply
Madla 28. 10. 2011 - 20.03

Tvůj makový závin vypadá moc dobře nejen na řezu, škoda, že si nějakou dou musím odpustit kynuté, hned bych ochutnávala ještě teplé :-) Mák je skvělý zdroj vápníku a to, že si šetříš ořechy na Vánoce úpně chápu, já bych to asi provedla stejně jako ty :-) navíc, v USA je mák docela málo známý a spíš exotický, ne?

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.25

Jo no, to chápu, já to nevydržela a ještě teplé ukrojila :D No, sama netuším na 100%, ale říká se to, že se bere mák pořád jako zdroj omamných látek a moc to nepoužívají :)

Reply
Pavla 29. 10. 2011 - 9.22

Po přečtení tvého článku jsem dostala neskutečnou chuť na makový závin! Škoda, že nejde ochutnávat přes obrazovku… Vypadá moc krásně a úplně jsi mě navnadila, že ho asi taky upeču! Drž mi pěsti:-)!

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.26

Jéé, tak to držím pěsti :D Já ho doma dlouho nedělala, tak ta výzva se celkem hodila :)

Reply
Catalina 29. 10. 2011 - 11.19

Pviticu mám na seznamu už asi rok, akorát pod názvem Potica :D Takže mě strašně potěšilo, že jsme ji měli za výzvu, ale nakonec jsem se rozhodla udělat ji až v prosinci, aby byla na vánočním stole :D Aspoň se u tebe můžu zatím kochat tvou kráskou! Na řezu je fakt moc povedená! Akorát teď nevím, co si myslet: podle tebe suchá rozhodně není a Lucie zase tvrdí opak :D Budu muset vyzkoušet a uvidítme, k jaké skupině se přidám :D

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.27

Tak to se těším, až ji u tebe uvidím :) Nás ještě rozsoudíš :D

Reply
Veronika 09. 11. 2011 - 21.43

Nad Tvými nádhernými fotkami jsem neodolala jsem a musela jsem taky vyzkoušet. Jen jsem nepotírala kávou, ale rozškvedlaným vajíčkem a těsto jsem svinula do prastaré kameninové formy na bábovku. Výsledek byl VYNIKAJÍCÍ!!! Všichni, kdo ochutnali, chválili a nám zbyl už jen kousíček na večeři. Takže všem, kdo rádi záviny, doporučuji vyzkoušet!!!

Reply
Meg 11. 11. 2011 - 20.36

Jéé, tak to jsem moc ráda! U nás si taky rozhodně nikdo nestěžoval :)

Reply
Vendula 09. 12. 2011 - 11.07

Maková varianta úplně luxusní :o) Děkuji :o) V.

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.05

Neni zac, ja dekuji :)

Reply
Leona 30. 01. 2012 - 15.15

Když jsem narazila na tvoje stránku, okamžitě jsem měla chuť vyzkoušet nějaký tvůj recept. Vyhrála to POVITICA! Možná je to obyčejný makový závin, ale v tomto provedení – srolování a ještě přeložení a upečení ve formě…..hmmmm….vynikající. A manželem jsme jenom mlaskali. A jak nádherně závin vypadal po rozkrojení. Moc díky za výborný nápad. Další víkend bude Povitica s čokoládovou náplní. Syn s dcerkou totiž mák nemusí, tak si “objednali” závin čokoládový. Už se na něj všichni těšíme….a já doufám, že se mi podaří upéct,tak dobrý, jak ten makový.

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.22

Tohle me neuveritelne potesilo, diky :) tak drzim palce, at je ten cokoladovy jeste lepsi :)

Reply
Denisa 23. 09. 2012 - 19.51

Miluji pečení a svůj volný čas dost často trávím sháněním něčeho nového, či naopak velmi starého (kuchařky..). Když jsem narazila na Váš blog, okamžitě mi padly do oka hned dva recepty, které jsem potřebovala.. Minulý týden jsem pekla takové ty svinuté makové šneky v dortové formě a byli super, ale tohle je naprostý top pro někoho jako já, kdo miluje mák a kávu :D.. Takže nádherný vzhled, vykynuté těsto jak peřinka na vále a teď čeká na ranní kávu :-). Druhý mám zálusk na slaný závin, ty mám velice ráda a v tomto provedení… no už se nemohu dočkat… Děkuji za velmi zajímavý blog a přeji hodně úspěchů v kuchyni :-)

Reply
Meg 25. 09. 2012 - 9.33

Taky mam velmi rada stare kucharky :)) Dekuji moc a taktez preji hodne uspechu v kuchyni :)

Reply
Denisa 30. 09. 2012 - 17.54

Ták, slaný závin super, ale jelikož ráda experimentuji, vyzkoušela jsem ještě něco.. Z těsta na slaný závin jsem udělala špenátové a pizza šneky. Špenátové byli s mozzarellou a pizza : protlak, šunka, sýr, mozzarella, naložené sušené rajče a koření. Z toho jednoho těsta jsem si to rozdělila na dva pláty a potřela ingrdiencema a zavinula tou užší stranou ( aby byli šneci širší) a poté nakrájela na asi 1cm kolečka a upekla.. No, bylo jich tak 18 a už to spatřil mámin přítel a je jich jen 10, opravdu strašně dobré. No a aby toho nebylo málo, tak jsem “pokazila” i recept na Poviticu a dala náplň tvaroh, jablka, ořechy a marmeládu.. Teď se peče, ale sliny se sbíhají již teď.. Tak se nezlob, že jsem ty recepty tak “zprznila”, ale třeba jsem Ti dala dobrý tip :) Ještě jednou díky, super stránky.. Určitě si dám do záložek :-)))

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 10.44

Super! To je prave uzasne, kdyz se ty recepty vyuziji i k necemu novemu, moznosti je moc, a ja ani nestiham zkouset vsechno, co me napadne :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc