The Daring Bakers’ September 2011 Challenge – Fresh, Fluffy, French

The Daring Bakers’ September 2011 Challenge – Fresh, Fluffy, French

Co se vám vybaví, když se řekne Fresh, Fluffy a French? Aneb čerstvé, nadýchané a francouzské? No co jiného než croissant, typické francouzské pečivo, které si umíme snad všichni představit ve sladkých i slaných variacích. Při odhalení této výzvy jsem zaplesala, protože jsem si je chtěla už dlouho vyzkoušet, ale pořád jsem se nějak nemohla odhodlat…

Zářijová výzva Daring Bakers tedy rozhodla za mě. Povinně jsme museli stvořit croissanty dle dodaného receptu (Mastering the Art of French Cooking, Volume Two. Julia Child and Simone Beck), zkusit si základní těsto a pak i klidně variace. Musím přiznat, že jsem samozřejmě neodolala a ty s nugetou prostě zkusit musela. Vážně. Jinak by to nešlo.

Suroviny:

na 12 croissantů:

  • 7 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 3 lžíce vlažné vody
  • lžička cukru
  • 225 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 125 g másla
  • 1  vejce (na potření)

Postup:

Je složitý. Původně rozepsán do 57 očíslovaných bodů. Pokusím se to stručně shrnout, ale určitě se pro jistotu podívejte na dodaný link. Těsto na croissanty je složeno z kynutého těsta a vrstvy másla, které se překládají a umožní tak typickou nadýchanost a křehkost tohoto pečiva.

Nejprve je nutné udělat kynuté těsto – smíchat droždí s vodou a lžičkou cukru a nechat trochu naběhnout kvásek. Odměřit vše ostatní, zahřát mléko a rozpustit v něm cukr a sůl, smíchat ho s moukou, olejem a kváskem. Všechno v míse smíchat a pak vyklopit na vál, nechat chvíli odpočinout (mezitím umýt misku). Pak rychle vypracovat hladké těsto, dát do mísy a zakrýt (do mikrotenového sáčku nebo překrýt potravinovou folií). Nechat kynout tři hodiny nebo až se těsto zhruba ztrojnásobí.

[singlepic id=415 w=500 h= float=]

Nakynuté těsto je třeba vyndat z mísy, rozválet na obdélník cca  20 x 30 cm a přeložit po třetinách, vrátit do misky, zakrýt a nechat zase nakynout (hodinu a půl, nebo na dvojnásobek). Tohle kynutí je možné nechat přes noc v lednici. Poté přesunout z mísy na talíř, překrýt folií a na chvíli zchladit v lednici.

Nyní je čas připravit si máslo – rozbít ho válečkem v tenčí vrstvu, např. na prkénku. Nejlepší ale je rozválet ho mezi dvěma kousky potravinářské folie, nikde se nelepí, jde to lépe a krásně se přenese na těsto. To už je možné vyndat z lednice, nechat ho minutku odpočinout a pak rozválet na plát asi 35 x 20 cm. Na něj pak nanést máslo – mělo by pokrýt horní dvě třetiny těsta.

[singlepic id=416 w=500 h= float=]

Spodní díl těsta pak ohneme směrem nahoru a horní díl zase dolů, až vznikne jakési psaníčko. To zase rozválíme (opatrně!) na velikost 35 x 20 cm. Přehneme stejným způsobem, zabalíme do folie a dáme do lednice na dvě hodiny. Poté těsto vyjmeme, necháme 8-10 minut odpočinout a znovu dvakrát rozválíme na 35 x 20 cm a složíme. Zase dáme na dvě hodiny do lednice (nebo přes noc, zatížené) a těsto bude připravené.

A konečně k samotným croissantům.

Těsto z lednice necháme asi 10 minut odpočinout, pak rozválíme na 51 x 12½ cm. Přepůlíme a jednu část dáme zpět chladit. Tu druhou vyválíme přibližně na 38 x 12½ cm a rozdělíme na třetiny.

[singlepic id=417 w=500 h= float=]

Jednu třetinu si necháme a ty další poputují opět do lednice. Můžeme ji ještě trochu rozválet a překrojit na dva trojúhelníky. Každý z nich trochu vytáhneme, aby připomínal spíš rovnostranný než pravoúhlý trojúhelník. Pokud se rozhodneme croissanty plnit, tohle je naše šance.

[singlepic id=418 w=500 h= float=]

Croissanty zarolujeme a dáme na plech potřený máslem nebo s pečícím papírem. Necháme kynout další hodinku až tři. Předehřejeme troubu na 240°C a rozšleháme vajíčko se lžící vody. Croissanty jím zlehka potřeme (pokud možno ne ty spoje). Pro lepší lesk je potřeme ještě jednou, těsně než půjdou do trouby. Pečeme je 12-15 minut, dokud nejsou krásně zlatohnědé. Necháme je zchladnout na mřížce a můžeme podávat.

[singlepic id=413 w=500 h= float=]

[singlepic id=412 w=500 h= float=]

Měla jsem tedy dva druhy croissantů – ničím neplněné a s nugetou. Ty nenaplněné jsme si dali se šunkou a bylinkovým máslem:

[singlepic id=409 w=500 h= float=]

A ty s nugetou pěkně se šálkem kávy:

[singlepic id=410 w=500 h= float=]

Možná vás napadlo, že by náplň mohla při pečení vytékat – a ona je to i pravda. Snažila jsem se sice při balení těsto kolem náplně ohnout tak, aby se nedostalo ven, ale stejně:

[singlepic id=411 w=500 h= float=]

Nicméně to nebylo nijak strašné, vytekla v podstatě jen trocha a spousta dobré náplně zůstala uvnitř:

[singlepic id=414 w=500 h= float=]

Myslím, že se mi croissanty docela povedly, i když podle ostatních fotek z fóra DB mám rozhodně co zlepšovat. Snad znovu seberu odvahu a zkusím je zase příště.


Related Posts

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla […]

Skořicoví šneci podle Dity P.

Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…



22 thoughts on “The Daring Bakers’ September 2011 Challenge – Fresh, Fluffy, French”

  • tak ty jsou úžasný… já pořád koukám na stránky daring kitchen, ale pořád jsem nenašla odvahu to zkoušet… tak že by září bylo prvním měsícem, kdy se o to pokusím?

  • Chodim se smirovat kazdou hodinu uz od vcerejsi pulnoci a nelituju… Jsou perfektni! Ja mam tenhle mesic s vyzvou zpozdeni – byla jsem na dovolene a od navratu resim Apetit piknik… Ale croissanty si nenecham ujit ani omylem :-)

  • Ty jsou krásné! Mňam. A udělat neplněné byl určitě dobrý nápad. Sladká varinta ke kávě, slaná ke sváče. Hmmmm. Přiznám se, že croissanty mám v povědomí už dlooouhou dobu, ale zatím jsem si na ně netroufla. Přeci jen to překládání a dloooouhé kynutí… Nicméně chválím skvělý fotopostup (hlavně stáčení) a myslím, že bych se do nich mohla pustit :)

  • Tak ty jsou opravdu fantastické! Na plundrové těsto, ze kterého vlastně croissanty jsou, se chystám už hóóódně dlouho, ale ještě jsem na něj nesebrala odvahu. Mňam, úplně jsem dostala chuť na ty neplněné, pěkně bych si je obložila sýrem a zeleninkou a užívala si. Popasovala jsi se s tak křupavou výzvou opravdu svkěle. A ještě k tomu fotit celý ten dlouhý proces, to jsi opravdu borec!

    • No, přiznávám, foťák měl díky mouce nový kabátek :D Mamka byla nejvíc spokojená s těmi neplněnými s bylinkovým máslem, to bylo vážně dobré :)

  • Meg, máš je fantastické! Taky jsem byla moc ráda, že mě výzva donutila vyzkoušet je :D No a taky jsem musela udělat pár plněných něčím čokoládovým :D Ty s tou šunkou a bylinkovým máslem zní naprosto neodolatelně! To prostě budu muset vyzkoušet!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít