Sněhový vánoční věnec s brusinkami ala Pavlova

Sněhový vánoční věnec s brusinkami ala Pavlova

Určitě vám nemusím představovat Janu Florentýnu Zatloukalovou, blogerku a autorku úžasných kuchařek. Pokud se ale vážně nějakým záhadným způsobem stalo, že jste se s ní ještě neseznámili, můžete tak učinit na kucharkaprodceru.cz. Flo je úžasná, inspirativní žena, která má spoustu báječných nápadů. Na letošní Vánoce připravila adventní výzvu, které jsem se rozhodla zúčastnit. Jejím druhým úkolem bylo uklidit si kuchyň a připravit ji na adventní výzdobu, a k tomu si už ideálně pořídit adventní věnec.

Protože adventní věnec mám v plánu řešit ke konci tohoto týdne, pustila jsem se do věnce jedlého. Sněhový věnec, který jako kdyby zvěstoval sníh, který u nás padal dnes ráno. A protože se blíží Vánoce, rozhodla jsem se ho ozdobit brusinkami, které se v tomhle období dají sehnat i čerstvé. Pokud nemáte brusinky, nebo je třeba dokonce i nemáte rádi, můžete místo nich použít rybíz (ten jsem já použila jako náplň) anebo třeba višně, které se k Pavlově hodí také úplně geniálně. Důležité je použít něco aspoň trochu kyselejšího, aby to kontrastovalo se sladkostí upečeného sněhu.

Já jsem se rozhodla Pavlovu zdobit “zmrzlými” brusinkami – čerstvými brusinkami obalenými v krupicovém cukru. Brusinky jsou samy o sobě poměrně kyselé a tak jim obalení v cukru prospěje – nakonec to dohromady chutná jak taková ta kyselá lízátka. Pokud si ale budete chtít udělat Pavlovu úplně nejjednodušeji, tak ji po upečení a vychladnutí rovnou ozdobte ušlehanou smetanou a zavařeninu / kompot dejte až na ni. Uvidíte, že bude taky vypadat i chutnat nádherně.

Suroviny:

na Pavlovu:

  • 6 bílků
  • 330 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce bílého vinného octa

na ozdobu:

  • brusinková nebo rybízová zavařenina / kompot
  • 250 ml smetany ke šlehání

na “zmrzlé” brusinky:

  • čerstvé brusinky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku vody
  • krupicový cukr

Postup:

Nejprve si připravíme brusinky na ozdobu. Cukr zahřejeme s vodou, až se úplně rozpustí a kastrůlek odstavíme z tepla.

Cukr s vodou na sirup

Do vzniklého sirupu přimícháme omyté čerstvé brusinky, a dobře je všechny v sirupu obalíme.

Brusinky v sirupu

Pak brusinky necháme chvíli okapat, abychom z nich dostali přebytečný sirup.

Odkapávání brusinek

Po pár bobulkách je obalujeme v krupicovém cukru…

Obalování brusinek v cukru

… a pak je jemně přeneseme na talířek, kde zaschnou.

Brusinky obalené v cukru

Bílky na Pavlovu vložíme do mísy a vyšleháme je do pěny.

Bílky do pěny

Pak do nich postupně, při míchání, po lžících necháme zašlehat cukr.

Přisypáváme cukrAž je sníh pevný, přidáme k němu prosátý kukuřičný škrob a vinný ocet. Ještě minutu až dvě šleháme na plný výkon, aby se směs dobře spojila.

Přidáme škrob a ocet

Troubu předehřejeme na 150°C. Na pečící papír si zespodu předkreslíme tužkou kolo o průměru cca 26 cm a lžící na něj klademe sníh.

Lžící nanašíme do věnceTen pak uhladíme tak, aby byly kraje hladké a prostředkem věnce vedla mírná prohlubeň, kterou naplníme. Věnec dáme do trouby a teplotu snížíme na 120°C.

A uhladíme

Pečeme cca 70-80 minut, až bude věnec na povrchu upečený a také trochu popraskaný. Pak jen lehce pootevřeme dvířka trouby, vypneme ji, a věnec v ní necháme vystydnout. Vychladlou Pavlovu pak opatrně přeneseme na velký talíř nebo tác a sloupneme z ní pečící papír.

Upečený sněhový věnecNaneseme na ni brusinky nebo rybíz (já jsem měla úžasný domácí rybíz ala brusinky od mojí ségry Janči) a ušleháme smetanu.

Věnec s brusinkami / rybízem

Tu naneseme na zavařeninu a celý věnec můžeme ozdobit brusinkami. Jako lístky mi u nich tentokrát posloužily čerstvé lístky vavřínu, tedy bobkového listu.

Sněhový vánoční věnec s brusinkami ala Pavlova

Takto ozdobený sněhový věnec je nejlepší zkonzumovat ihned, ale v lednici vydrží i do druhého dne. Musím říct, že u mě tak nějak naladil vánoční atmosféru a už se začínám pomalu těšit na advent :)

Sněhový vánoční věnec s brusinkami ala Pavlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *