Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…

Někdy si říkám, že by se měly vyrábět dudlíky pro dospělé. Něco, co by zaplnilo celou pusu, něco, co by mě uspokojilo na té nejbazálnější úrovni. Tyhle máslem napuštěné a ve skořici obalené buchtičky k tomu nemají daleko.

S touhle předmluvou u receptu vůbec nejde polemizovat. Tyhle šneci jsou podle mě absolutní HŘÍCH. Jsou máslové, extra sladké, plné skořice… a jsou naprosto neodolatelné. Množství surovin v receptu mě celkem zarazilo, takže jsem se pustila do poloviční dávky. Neříkám, že by se u nás celá nesnědla, ale i takhle zbylo na to, aby si každý chodil přidávat :) Pro sebe si rovnou tu napíšu poloviční dávku, která mi vyšla do jednoho středního pekáčku a jedné dortové formy.

Suroviny:

  • 475 ml plnotučného mléka
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 55 g cukru
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 500 g hladké mouky + 100 g navíc
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce soli

na náplň:

  • 200 g rozpuštěného másla + na vymazání formy/pekáčku
  • 30 g skořice
  • 110 g krupicového cukru

na polevu:

  • 450 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu

Postup:

Mléko, olej a cukr zahřejeme, necháme trochu zchladnout, povrch posypeme sušeným droždím.

Necháme asi minutu stát a pak do hrnce přidáme půl kila mouky. Lehce promícháme, přikryjeme hrnec utěrkou a necháme hodinu kynout.

Po hodině k základu přidáme jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Podsypeme ho moukou a rozválíme na velký, tenký plát (cca 75×25 cm). Ten potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.

Zarolujeme a rozkrájíme na jednotlivé šneky (krájela jsem cca po dvou centimetrech).

Šneky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.

Či do případné dortové formy.

Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozhřejeme troubu na 190°C. Po vykynutí upečeme dozlatova (asi 15-18 minut).

Při pečení šneků připravíme polevu – suroviny na ni vymícháme do hladka. Tady jsem udělala chybu, poleva se mi moc dobře nechtěla vymíchat a já tak přidala víc mléka, než by mělo být, takže se ve výsledku do šneků spíše vsákla… Ale rozhodně to nebylo na škodu chuti.

Upečené šneky hned polijeme polevou, necháme je trochu zchladnout a pak už si snažíme uchránit aspoň kousek pro sebe.

Mimochodem, jde to fakt těžko :)

33 comments on “Skořicoví šneci podle Dity P.

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít