Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…

Někdy si říkám, že by se měly vyrábět dudlíky pro dospělé. Něco, co by zaplnilo celou pusu, něco, co by mě uspokojilo na té nejbazálnější úrovni. Tyhle máslem napuštěné a ve skořici obalené buchtičky k tomu nemají daleko.

S touhle předmluvou u receptu vůbec nejde polemizovat. Tyhle šneci jsou podle mě absolutní HŘÍCH. Jsou máslové, extra sladké, plné skořice… a jsou naprosto neodolatelné. Množství surovin v receptu mě celkem zarazilo, takže jsem se pustila do poloviční dávky. Neříkám, že by se u nás celá nesnědla, ale i takhle zbylo na to, aby si každý chodil přidávat :) Pro sebe si rovnou tu napíšu poloviční dávku, která mi vyšla do jednoho středního pekáčku a jedné dortové formy.

Suroviny:

  • 475 ml plnotučného mléka
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 55 g cukru
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 500 g hladké mouky + 100 g navíc
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce soli

na náplň:

  • 200 g rozpuštěného másla + na vymazání formy/pekáčku
  • 30 g skořice
  • 110 g krupicového cukru

na polevu:

  • 450 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu

Postup:

Mléko, olej a cukr zahřejeme, necháme trochu zchladnout, povrch posypeme sušeným droždím.

Necháme asi minutu stát a pak do hrnce přidáme půl kila mouky. Lehce promícháme, přikryjeme hrnec utěrkou a necháme hodinu kynout.

Po hodině k základu přidáme jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Podsypeme ho moukou a rozválíme na velký, tenký plát (cca 75×25 cm). Ten potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.

Zarolujeme a rozkrájíme na jednotlivé šneky (krájela jsem cca po dvou centimetrech).

Šneky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.

Či do případné dortové formy.

Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozhřejeme troubu na 190°C. Po vykynutí upečeme dozlatova (asi 15-18 minut).

Při pečení šneků připravíme polevu – suroviny na ni vymícháme do hladka. Tady jsem udělala chybu, poleva se mi moc dobře nechtěla vymíchat a já tak přidala víc mléka, než by mělo být, takže se ve výsledku do šneků spíše vsákla… Ale rozhodně to nebylo na škodu chuti.

Upečené šneky hned polijeme polevou, necháme je trochu zchladnout a pak už si snažíme uchránit aspoň kousek pro sebe.

Mimochodem, jde to fakt těžko :)

30 comments

  1. Ach, ach, ach voňavé, křehké, plné másla, ty chceš Meg, abych se zbláznila, že jo? A mě se nechce nic péct, sakryš, jenže to nejde, při pročítání receptu a prohlížení fotek musím pořád polykat, aby tu pak dítko po posilujícím pobědoveém spánku nenašlo jen uslintanou poblázněnou trosku.
    To je fakt mučení!

  2. Jo na tuhle kuchařku jsem se těšila jak malý děcko! Já mám za sebou zatím bramborové muffiny na cesty a tohle, achmůjbože, je samozřejmě taky v plánu. Slintám tady jak vzteklej jezevčík:-D

  3. I když jsem právě dopekla, musela jsem ještě teplý kousíček ihned vyzkoušet.. a je to prostě paráda!!! Díky za recept:)

  4. Vypadá to božsky! U nás se podle Dity pekly housky a další je v plánu! Ale nejraději si v této kuchařce jen tak čtu!

  5. Tuto kuchařku jsem při své letní návštěvě v ČR také pořídila a jsem z ní naprosto unešená. Už jsem pár receptů zkusila a žádný zatím nezklamal;-) A moc ráda v ní jen tak listuji a kochám se a přemýšlím, uvařím a upeču příště:-)

  6. Tak jsem si řikala, že aspoň dneska nic péct nebudu…ale šneci mě zaujaly, takže ještě večer roztápim troubu. Jinak do kuchařky jsem zatim jen nakukovala a doufám, že ji dostanu ke svátku. Dita mi každopádně přišla jako nejlepší šefredaktorka Apetitu. Co tam neni, tak se mi pořádně žádné číslo nelíbilo a vlastně už ho ani nekupuju.

    1. Ja ho obcas prolistuju a pak koupim, ale rozhodne je diky Dite Pechackove fajn Albert casopis- znate? Odkaz TU. :)

  7. Ahoj Meg, taky jsem dnes upekla a jsou uzasne – takova maslova kaloricka bomba:)) krasne fotky a krasny web! Silvie

  8. Ahoj, děkuju moc za rozpočítání surovin na půl :-). Moc mi to včera pomohlo…. Šneci jsou výborní!

    Jsem zvědavý na Deník Dity P. 2

  9. To je ale, zrovna jsem si před chvíli vyčítala, proč jsem utrácela za velký pekáč, většinou totiž nemívám tolik strávníků, už vím, s čím bude mít premiéru :-)

  10. Mila Meg, dekuji za super recept! Nemate zkusenost, zdali jsou sneci chutní i druhy den? Rada bych udelala do prace kolegum ale nevim, zda budou druhy den jeste k jidlu. Dekuji za pripadnou odpoved :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *