Pistáciové macarons

Pistáciové macarons

… tedy abych byla úplně přesná, vlastně macarons s pistáciovou náplní. Protože skořápky jsou u těchto mini macarons zase jen z mandlí, i když drcenými pistáciemi můžete část mandlí nahradit a recept by měl fungovat úplně stejně. Tentokrát jsem se pustila do zkoušení o trochu jiného receptu, než běžně v poslední době používám. Tento poměr jsem našla na Instagramu u skvělého cukráře Antonia Bachoura už před dobou a konečně jsem se dostala k tomu ho otestovat. U mých makronek mě totiž občas trápily velké dutiny ve skořápkách a i když jim to moc na chuti neubíralo, chtěla jsem je prostě trochu vylepšit. A vypadá to, že to zafungovalo :)

Klasických macarons vyjde z tohohle cca 30 kousků, v případě mini makronek jich je zhruba 60. Plnila jsem je tentokrát ganache z bílé čokolády, ochucenou pistáciovou pastou, kterou jsem koupila v cukrářských potřebách.

Suroviny:

Na macarons:

  • 100 g bílků
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 g jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • barvivo dle potřeby

Na pistáciovou náplň:

  • 200 g bílé čokolády
  • 133 g smetany ke šlehání
  • 2 – 3 lžíce pistáciové pasty (z cukrářských potřeb)

Postup:

Jemně mleté mandle dobře promícháme s moučkovým cukrem. Pokud jsou hrubší, společně je promixujeme, prosijeme sítem a dle potřeby zopakujeme.

Mleté mandle a moučkový cukr

Bílky dáme do mísy robotu a začneme je šlehat. Jakmile začnou tvořit pěnu, můžeme začít přisypávat cukr. Dělám to většinou na třikrát, spolu se zvyšováním rychlosti robotu.

Krupicový cukr k bílkům

Jakmile začnou bílky tvořit pevný, lesklý sníh s měkkými špicemi, vypneme robot.

Bílky skoro dotuha

Přidáme gelové barvivo dle potřeby – já použila v této dávce kombinaci Moss Green a Leaf Green od Wiltonu.

Obarvení sněhu

Sníh došleháme dotuha.

Obarvený tuhý sníh

Do mísy k obarvenému sněhu přisypeme polovinu mandlí s moučkovým cukrem. Hmotu spolu stěrkou dobře promícháme, aby v ní nebyla žádná suchá místa.

První polovina mandlové směsi

Přisypeme znovu polovinu zbylé mandlové směsi ( = čtvrtinu celku). A znovu dobře promícháme.

Druhá část mandlové hmoty

Nakonec přisypeme zbytek mandlí s cukrem a společně promícháme s bílkovou směsí tak, aby nikde nebyla nezamíchaná místa. Hmota by měla mít až lávovitou konzistenci, ze stěrky spadat v široké stuze, ale nesmíme ji přemíchat, aby moc nezeřídla.

Třetí část mandlové směsi

Hotovou směsí naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

Směs do cukrářského sáčku

Na plech si dáme pečící papír a pokud chceme, umístíme pod něj šablonu, díky které se budou makronky lépe tvarovat. Já používám většinou takovouto: http://www.autourdematable.com/archives/2009/01/12/12064703.html. Makronky nastříkáme na pečící papír.

Macarons na plechu

Šablonu zpod makronek vytáhneme a s celým plechem několikrát bouchneme o stůl, aby se makronky zahladily a došlo k uvolnění přebytečných vzduchových bublin.

Macarons po bouchnutí o stůl

Makronky necháme na plechu před pečením 30 minut zaschnout. Před uplynutím této doby dáme rozehřát troubu na horkovzduch, na 135°C.

Část makronek můžeme posypat mletými pistáciemi – ALE! Pokud to uděláte ihned a necháte je s nimi zaschnout, je možné, že se budou na plechu příliš vzdouvat a nebudou vypadat tak pěkně (viz následující fotky upečených makronek). Je lepší to udělat jen chvilku před tím, než půjdou do trouby.

Macarons posypané pistáciemi

Makronky pečeme 12 – 16 minut při 135°C. Ty hladké, neposypané se mi povedly krásně, ty sypané pistáciemi ihned po nastříkání na plech dělaly při pečení boule a dokonce i praskaly.

Upečené macarons

Ty, které jsem posypala jen chvilku před cestou do trouby, se povedly lépe. Upečené makronky necháme na plechu vychladnout a až poté je sloupneme z pečícího papíru.

Upečené macarons s pistáciemi

Můžeme připravit pistáciovou náplň. Bílou čokoládu nalámeme do misky a přelijeme ji vroucí smetanou. Necháme asi tři minuty odstát, potom směs rozmícháme do hladka.

Základ krému

Do hladké bílé ganache přidáme dvě až tři lžíce (podle chuti a síly) pistáciové pasty a dobře spolu rozmícháme. Misku s krémem dáme na dvě hodiny do lednice.

Přidání pistáciové pasty

Vychlazenou směs krátce prošleháme ručním šlehačem, jen tak, aby lehce zhoustla a netekla. Nesmíme ji přešlehat, jinak by s ní ani makronky nešly naplnit.

Vyšlehaný krém

Pistáciovou náplň dáme do cukrářského sáčku a ustřihneme mu špičku. Makronky si roztřídíme podle velikosti a napárujeme je k sobě.

Příprava plnění macarons

Pomocí sáčku nastříkáme náplň na makronky a spojíme je. Necháme je v chladnu odležet, minimálně dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

Plnění macarons

A pak si je už v klidu můžeme vychutnat :)

Pistáciové macarons

Tady je ještě jedna fotka s rozříznutou makronkou, aby byla vidět vnitřní struktura. 


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Jahodové macarons s ricottou

Jahodové macarons s ricottou

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že […]



2 thoughts on “Pistáciové macarons”

  • Dobrý den,
    můžu se zeptat, co používáte za mandlovou mouku? Občas mívají v Lidlu mleté mandle, ale nevím, jestli je to dostatečně jemné.

    • Dobrý den, ty z Lidlu bohatě stačí, akorát je mívají jen v období kolem Vánoc, myslím, že teď už v obchodech bohužel nejsou. Také je ráda používám, jinak kupuji mandlovou mouku v cukrářských potřebách.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít