Jahodová bílková pěna

Jahodová bílková pěna

Jahody jsou momentálně všude okolo nás. Při cestě na oběd většinou míjím několik stánků a kolem všech se line fronta lidí, trpělivě čekajících na svůj košík krásně voňavých jahod. Ani já jsem samozřejmě neodolala a domů si červený poklad donesla.

Ta vůně mi připomněla čerstvě nasbírané jahody u nás na zahradě. První věc, co s nimi děda vždy dělá, je jahodová pěna a já mu pro jistotu hned zavolala o recept. Měla jsem v lednici úžasná domácí vajíčka (díky surovinové mapě.) a tak nebylo co řešit. Děda mi řekl, že na jeden bílek dává až 15 dkg cukru – což je celkem dost a já tak na první dávku dala něco přes 100 g cukru. Samozřejmě záleží i na sladkosti/kyselosti jahod a velikosti vajíčka.

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 8-15 dkg moučkového cukru podle sladkosti jahod a podle toho, jak máte rádi sladké
  • mistička jahod

Postup:

Bílek lehce zašleháme s cukrem a až začne pěnit, přidáme rozmačkané jahody.

K bílku přidáme jahody

Šleháme do pěny.

Ušlehaná pěna

Pěnu můžeme dát do misek nebo sklenic lžící anebo si vzít na pomoc cukrářský sáček s hladkou širší špičkou.

Jahodová bílková pěna

Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Jahodová bílková pěna

Tahle pěna je skvělá samotná (vychlazená), ale ještě úžasněji vynikne na horkých lívancích.
Jahodová bílková pěna

S těmi se mi už v teple dělat nechtělo, ale pokud byste si chtěli udělat skvělou víkendovou snídani, tak rozhodně hlasuji pro lívance s touto jahodovou pěnou.


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Jahodové macarons s ricottou

Jahodové macarons s ricottou

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že […]



12 thoughts on “Jahodová bílková pěna”

  • Jo, tak na tuhle jahodovou pěnu si pamatuju! Vždycky nám ji dělala babička a mě tehdy vůbec nechutnala, protože byla hrozně přeslazená. Ale ty ji máš tak krásně naservírovanou, že tvůj recept (určitě s tou menší gramáží cukru) vyzkouším. A jsem fakt zvědavá na výsledek!

    • Doufám, že bude chutnat :) Já si taky vždycky říkala, že je hrozně sladká… a stejně jsem ji nemohla přestat jíst :D

  • Moje babička ji taky dělávala. Ale z lesních jahod. Byla furt v lese a sbírala je do velké zavařovačky (do té fakt velké….pětilitrovky) Vždycky ji naplnila minimálně do půlky…Babička vždycky věděla, kam jít…na jahody, na ostružiny, na houby..nikdy nepřišla s prázdnou. Děkuju za připomenutí Meg… :-)

  • Tak hlásím, že mám novou letní závislost :-) Je fakt super, sice s o polovinu menším množstvím cukru a vytuněná o limetkovou šťávu a kůru není tak hezky pevná jako ji máš ty na fotkách, ale chuťově je to bomba, jemně sladká, nadýchaná, pěnová, prostě perfektní! A úplně nejlepší je v kombinaci s makovým korpusem.

  • Tak tenhle dezert mě v dětství úplně minul, zato teď si to vynahradím. Na záhonku se krčí poslední jahody, tak už vím, co s nimi. Zdraví LeniK z Tasty Therapy

  • Dnes manžel přinesl misku ostružin a vzpomněl si na bílkovou pěnu, kterou jako dítě ochutnal na Slovensku :-) Tak jsme to dali nějak dohromady – Váš recept jsem našla až déle. Vyšlehali jsme tuhý sníh s cukrem, rozmixovali a propasírovali ostružiny. Vmíchali do sněhu a to byla taková dobrota!!!! S jahodami to musí být také dobré, ale zkuste ostružiny, je to bomba :-)

  • Tuhle jahodovou pěnu podávala babička na piškotu, bylo to náramné a vzdycky jsme celý moučník za odpoledne snědli a tak si nejsem jistá, jak na tom byla pěna s výdrží…. Kdybych ji chtěla uplatnit na dort a ještě s ním (opatrně) cestovat, čím bych ji zpevnila? Želatinou? Zas bych nerada uplně změnila konzistenci, abych neměla z pěny tuhý „maršmelou“….

    • No, popravdě tohle nemůžu říct na 100%. Já bych tu bílkovou pěnu jako náplň asi nedělala, ono by to stejně také chtělo zkonzumovat co nejdříve. Děláváme třeba jahodovou pěnu se šlehačkou a želatinou a ta nějakou cestu vydrží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít