Moravské vdolky

Moravské vdolky

Recept na tyhle úžasné vdolky (nebo, chcete-li, koláče) byl na blogu už neuvěřitelných šest let. Moravské vdolečky, jak jim taky můžete láskyplně říkat, má můj děda snad ze všeho sladkého prostě nejradši. Už ani nevím kolikrát jsem byla svědkem toho, jak má děda na něco chuť, a tak se jde pustit zrovna do těchto koláčů. Správně určitě chápete, že recept mám právě od něho. Já je zas tak často nedělám, z jedné dávky jich je poměrně dost, a pro dva lidi je jich pak neúnosně :))

Vdolky jsou ale skvělé, a hlavně dvojitě plněné – i když se na první pohled náplní liší, uvnitř každého koláče je vždy ještě tvaroh a i díky němu jsou dlouho vláčné. Recept s postupovými fotkami jsem přefotila a aktualizovala, protože si myslím, že si to tyhle prostě vdolky zaslouží.

Protože mě čeká výlet na plachtařské soustředění, kde se zrovna nachází můj muž, rozhodla jsem se do těchto vdolků pustit a to v dávce rovnou dvojnásobné. Ochotných strávníků tam bude doufám víc než dost, a já jsem aspoň rovnou mohla vyzkoušet nového obyvatele naší kuchyně.

Tím je robot Major Titanium, který na nějakou dobu nahradil mého milovaného robůtka kMixe. Oba jsou ze stejné rodiny (Kenwood) a tak snad ten menší bráška nebude tolik žárlit. Protože já jsem se znovu zamilovala!

Kenwood Major TitaniumTenhle robot je totiž ještě bytelnější a má přímo ohromnou mísu. Není divu, že si s těstem z kila mouky poradil jedna báseň. Navíc pak ještě bylo v míse dostatek místa pro kynutí.

Suroviny:

Na těsto:

  • 40 g droždí (jedna kostka)
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 250 – 500 g tvarohu
  • moučkový cukr
  • vejce (pokud to není tvaroh z vaničky)
  • povidla, marmeláda, čerstvé ovoce (jako borůvky)

Na drobenku a dokončení:

  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 70 g másla
  • vejce na potření

Postup:

Z mléka odebereme zhruba třetinu (od oka), kterou zahřejeme a nalijeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto. Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme k němu droždí.

Příprava kváskuDo mísy přidáme také dvě lžíce mouky a metličkou tuto směs rozmícháme do hladka.

Příprava kváskuMísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek – v létě to jde jedna radost. Kvásek je během chvíle plný bublinek a nadýchaný jak polštářek.

Vzejitý kvásekMáslo rozehřejeme a nalijeme ho do zbytku studeného mléka.

Máslo smícháme s mlékemTuto směs přilijeme ke kvásku.

Mléko s máslem přidáme ke kváskuPřidáme moučkový cukr.

Přidáme moučkový cukrA také polohrubou mouku a vejce.

Přidáme mouku, sůl a vejcePřipravíme si hnětací hák (anebo silné ruce). Těsto hněteme alespoň deset minut, aby bylo krásně hladké a elastické.

Uhněteme těstoPokud je třeba, přidáme ještě trochu mouky (já vždy přidávám, ale opatrně).

Přidáme mouku dle potřebyUhnětené těsto vytvarujeme do bochánku a vrátíme do mísy. Tu přetáhneme potravinovou fólií a necháme těsto kynout, až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Trvá to půlhodinu až hodinu, podle tepla v místnosti.

Těsto před kynutímMezitím, co těsto kyne, můžeme připravit náplně a ostatní náležitosti. Na drobenku smícháme v míse cukr, hrubou mouku a máslo a prsty zpracováváme tak dlouho, až máme drobivou směs.

Příprava drobenkyTvarohy vyklepneme do misky a osladíme podle chuti. Můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo vanilkový extrakt pro ovonění.

Ochucený tvarohTěsto mi v tom teple, které máme v létě doma, vykynulo snad za necelou půlhodinku…

Vykynuté těstoLžící odebereme kousek těsta.

Ukrajování těsta na vdolkyUděláme z něho placičku, na kterou naneseme zhruba lžičku tvarohu (podle plochy placky).

Plnění tvarohemOkraje těsta k sobě seštípneme, abychom uzavřeli tvaroh uvnitř.

Uzavření vdolkuBochánek s tvarohem dáme na plech vymazaný máslem nebo na pečící papír. Skleničkou nebo prsty uděláme uprostřed důlek, abychom mohli dále plnit.

Tvarování vdolkuMůžeme použít více druhů náplní, třeba znovu i ten tvaroh. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Naplněný vdolekA vdolečky posypeme drobenkou.

Vdolek s dvojitým tvarohem před pečenímJeště lépe se ale potírají nenaplněné, protože se nám mašlovačka nezašpiní náplní. Takže vdolky potřeme vajíčkem ještě před druhým plněním. Můžeme na ně dát čerstvé ovoce, třeba borůvky.

Vdolky s borůvkamiTaké je posypeme drobenkou.

Vdolky sypané drobenkouJá jsem k plnění tentokrát použila ještě višňový džem.

Vdolky s višňovým džemem před pečenímA také domácí hrušková povidla s kousky hrušek.

Vdolky s hruškovými povidly před pečenímVdolky pečeme při 180°C dozlatova (15 – 20 minut podle trouby).

Moravské vdolky plněné borůvkami

Necháme je vychladnout a pak můžeme podávat. I když se musím přiznat, že jako dítě jsem je (stejně jako buchty) měla ráda ještě teplé. Jakmile šly vzít do ruky, už jsem se do nich pouštěla… A nelitovala jsem, i když jsem si kolikrát spálila jazyk o ještě horkou náplň a mamka mi pak nadávala, že mi bude špatně. (Špatně mi mimochodem nikdy nebylo :D )

A jaké máte vlastně nejraději? Tvarohové?

Moravské vdolky - tvarohovéNebo se vám víc líbí náplň v podobě čerstvých borůvek?

Moravské vdolky - borůvkovéHrušková povidla?

Moravské vdolky s hruškovými povidlyNebo snad radši višňový džem?

Moravské vdolky s višňovým džememJá mám asi ráda všechny. I když nejvíc mi vždy chutnaly ty, co byly menší.

Moravské vdolkyA hrušková povidla v tuto chvíli asi lehce vítězí nad ostatními. Ale víte co? Opravdu jen lehce.

Moravské vdolkyNový obyvatel naší kuchyně si zase dnes připsal bod k dobru. Ať už budete mít dotazy nebo připomínky k samotnému receptu, nebo robotu Major Titanium, budu moc ráda za každý komentář. A pokud máte tip, na čem bych měla robota otestovat, sem s ním! Pokusím se vám zodpovědět vaše dotazy, případně se pokusím vyzkoušet, co byste chtěli :)


Related Posts

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Svatební speciál: Jak na svatební koláčky

Nestává se často, aby se vám vdávala jediná ségra. Ta moje se vdává tohle léto a s oznámením se, jak je to tady zvykem, roznášely i svatební koláčky. Když jsem je před nějakou dobou zkoušela doma sama z malé dávky, dala jsem jejich fotku na Instagram. Měla poměrně hodně […]



14 thoughts on “Moravské vdolky”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít