Mléčná rýže s jahodami

Není to zas tak dlouho, co jsem byla u Marysity nalákána na sladké rizoto.  Já sice sladká jídla moc nemusím, ale u nás se vždycky najde někdo, kdo si dá s radostí. Mě hlavně zaujalo přidání kokosového mléka – a zrovna jsem doma malou plechovku měla. Protože jsem chtěla jen lehkou variantu chuti a použít jahody, nedávala jsem do něj skořici.

Suroviny:

  • 130 g rýže na rizoto (Arborio), nebo obyčejné kulatozrnné
  • 125 ml kokosového mléka
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cukr podle chuti
  • jahody

Postup:

Rýži propláchneme, dáme do hrnce s plnotučným mlékem a vaříme asi 10 min. Asi taky záleží dost na typu rýže, ale pokud by vám vypila veškeré mléko, tak mějte po ruce přichystáno víc, pro jistotu, a přidejte dle potřeby.

Pak přidejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt, povařte dalších 10 minut. Rýže by měla být krémovitá. Pak už ji jen za tepla dejte do misek a přidejte jahody.

Můžete taky přidat trochu máty nebo meduňky.

U receptu byly uvedeny 3-4 porce, ale pokud máte sladkou rýži rádi… to je na porci pro jednoho. Věřte mi, takové milovníky mám doma, a množství z 200 g rýže bylo pro tři lidi rozhodně málo :)

20 comments

  1. Umíš to krásně nafotit i navařit! Tvoje recepty mi vždycky udělají radost a sbíhají se mi sliny. Miluju mlěčnou rýži dělanou doma, ale rýžový nákyp nemusím. Moje děti o mlěčnou rýži nestojí, nebo teda dělala jsem jednou s jablky a o tu nestáli. Tohle si udělám pro sebe a nedám jim nic:-)

  2. Sladká jídla také moc nemusím, ale sladkou rýži mám moc ráda. Tenhle recept určitě vyzkouším!!! Díky za inspiraci!!

  3. Ještě před pár lety bych si takto upravenou rýži prostě nedala. Poté jsem jí přišla na chuť, ale tohle? A navíc s tak úžasnými fotkami? To bych brala všema deseti! Vážně úžasné! :-)
    P.

  4. Předvčerem jsem se pokusila ji připravit ke včerejší snídani. A musím říct, že se velmi povedla! Moje verze byla sice s borůvkama, ale taky moc dobrá. Jen jsem ji připravovala poněkud déle než Ty, protože mám strach rýži vařit v mlíce na větším ohni, vždycky se mi někde přichytí, takže mi to trvalo přes půl hodiny.

  5. Tak já dělám rýžový nákyp. Ale zjistila jsem, že jenom a pouze v mléce tu rýž prostě neuvařím a neuvařím. Tak ted to dělám tak, že ji nejdřív vařím do poloměkka ve vodě a teprve pak v mléce. A je dobrá, věřte mi. Ale ta vaše na fotkách vypadá taky fantasticky. Moje vnoučátka milují ten rýžový nákyp s borůvkami. Trochu nezvyklá kombinace, nu, což, oni z toho vyrostou. A když ne, tak se bude dělat takto dál. Zdravím , Meg, at se vám v životě daří. Ještě bych vám chtěla poděkovat uza váš veb, hlavně za fotky u každého receptu. Je to přehlednější a srozumitelnější. Třeba u receptu na jablešné rúžičky, jsem nikdy nepřišla na to, jak se to má vlastně balit, takže díky.

    1. Děkuju vám moc za milý komentář. A díky za tip na vaření rýže, musím to vyzkoušet. Mějte se krásně a ať se vám také daří!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *