Mandlový dort s kávovým krémem

Mandlový dort s kávovým krémem

… aneb Moka dort naší babičky . Když jsem na tenhle recept narazila (díky, díky Gurmánce), věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Strukturou někomu může přípominat tak „milovaný“ ořechový dort, ale možná jen na první pohled. Těsto, kde hlavní roli hrají najemno strouhané mandle je lehounké a sladce hříšné. Ve spojení se silnou kávou je opravdu zážitek nezapomenutelný.

Odteď už si našel cestu i do naší rodiny. Kvůli své tendenci mít vše na jednom místě sem sepíšu recept, ale určitě se podívejte na ten originální (viz odkaz na začátku), taky se od těchto stránek určitě nebudete moci odtrhnout a budete nacházet další množství inspirací.

Těsto

  • 210 g najemno nastrouhaných či umletých mandlí
  • 210 g moučkového cukru
  • 7 vajec (7 žloutků, 7 bílků)

Krém

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 3 lžíce studené, hodně silné kávy

Postup

Žloutky s cukrem utřeme, přidáme madle a sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm) a pečeme cca při 170°C  45-55 min. (Záleží na troubě, lepší nakonec vyzkoušet špejlí.)

Na krém utřeme máslo, přidáme postupně žloutky, cukr, vanilku. Když je krém dohladka vyšlehaný, po troškách přidáme kávu.

Vychladlý korpus rozřízneme, potřeme krémem, spojíme a vršek a strany dortu také potřeme.

Na obrázku je vidět, že jsem mohla promazat korpus víc, ale zase jsem potřebovala krém nahoru, jelikož se mi nějak povedlo udělat dort trochu s prohlubní… Tak snad příští pokus bude zase vypadat o něco lépe :)


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:



5 thoughts on “Mandlový dort s kávovým krémem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít