Kokosová buchta s čokoládovou omáčkou

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkou

Když jsem posledně přijela na návštěvu k našim, přijela jim další návštěva. Teda, mé ségře, abych byla přesná. A ta návštěva s sebou přivezla něco moc dobrého. Až tak, že jsem si hned běžela pro recept. Lucka mi ho nadiktovala zpaměti a dovolila mi, abych ho předala dál. Byla to dle jejích slov obyčejná kokosová buchta na plech, ale já se v ní hned našla. Miluju kokos a tahle buchta byla navíc úžasně vláčná. Díky tomu si ji prý velmi snadno oblíbí i malé děti, které jsou jindy hodně vybíravé.

A tak ji předávám dál – možná už ji všichni znáte a jen já byla pozadu, ale třeba se někomu bude hodit. Navíc k ní přidávám rychlý tip na čokoládovou omáčku, protože kokos s čokoládou je podle mě naprosto ultimátní kombinace :)

Suroviny:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • volitelně do těsta: citr. kůra, kokos (dala jsem asi tři lžíce)

na posypání:

  • 1 hrnek kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

na přípravu plechu:

  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

na dokončení:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání

na čokoládovou omáčku:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100-150 ml smetany ke šlehání

Postup:

Vejce utřeme s cukrem do pěny.

Vejce s cukrem

Plech vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 150-160°C.

Vymazaný a vysypaný plech

K vyšlehaným vejcím přidáme mouky s práškem do pečiva, mléko, olej a případnou citronovou kůru a kokos. Zamícháme v řidší těsto.

TěstoKokos promícháme v misce s moučkovým cukrem.

Kokos s cukremTěsto vylijeme na plech a posypeme ho hustě kokosem s cukrem.

Buchta před pečenímPečeme asi 25 minut, ke konci hlídáme, aby se kokos nespálil.

Upečená buchtaUpečenou buchtu polijeme smetanou a necháme ji vychladnout.

Polévání smetanouNa čokoládovou omáčku si nalámeme hořkou čokoládu do misky a smetanu (100 ml) zahřejeme k bodu varu. Poté jí přelijeme čokoládu a necháme pět minut odstát. Tuto směs důkladně rozmícháme dohladka, před použitím ji můžeme ještě lehce zahřát v mikrovlnce a případně zředit zbylou smetanou.

Budoucí čokoládová omáčka

Vychladlou buchtu nakrájíme.

Kokosová buchtaA můžeme ji polít čokoládovou omáčkou.

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkouOmáčku můžete klidně ještě ochutit – přidáním nějakého likéru, drcených oříšků anebo například kávy. Anebo si ji nechte jen tak a polijte s ní třeba i zmrzlinu. Nebo čerstvé jahody… Myslím, že chápete :)

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkouAť žije kokosové nebe!

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *