Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky.

Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový krém, karamelová šlehačka a karamelová poleva. Moc karamelu? Pro někoho pořád málo :). Pokud jste také chodili do cukrárny a prosili o ty větrníky, kde bylo nejvíc polevy, co si je tak zkusit udělat doma? Recept je vystřižený z časopisu už před nějakou dobou, jen jsem se ho konečně odhodlala vyzkoušet.

Suroviny:

Na těsto:

  • 300 ml vody
  • 125 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 6 vajec

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Karamelová náplň a poleva:

  • 250 cukru
  • 750 ml smetany ke šlehání

Postup:

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 500 ml šlehačky, přitom se snažíme vyhnout se popáleninám z prskajícího karamelu. Musíme míchat, dokud se všechen karamelizovaný cukr nerozpustí. Pak necháme vychladnout a do druhého dne uložíme v lednici.

Troubu předehřejeme na 200°C. Na těsto si v hrnci přivedeme k varu vodu, olej a sůl, naráz k nim vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem.

Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníčků. Oproti předchozímu receptu na odpalované těsto, který jsem zkoušela, je toto těsto relativně tuhé, takže jsem se při vytváření větrníků celkem zapotila. Tenhle recept je uveden na 12 velkých větrníků, nicméně já jich udělala 32 malých. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví.

Upečené větrníčky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout. Na krém mezitím uvaříme mléko, cukr a pudinkový prášek. Za promíchávání necháme tento hustší pudink vychladnout. 100 ml smetany ke šlehání proměníme ve šlehačku a opatrně ji zamícháme do vychladlého pudinku. Polovinu vychladlé karamelové šlehačky ušleháme spolu se zbylými 250ml. Na spodní díl větrníků nastříkáme vanilkový krém a na něj šlehačku.

Vrchní díly větrníků namočíme ve zbytku karamelové šlehačky. (Ta mi přišla dost tekutá, takže jsem ji utřela ještě s trochou cukru) a necháme zatuhnout. Je tedy pravda, že nezatuhla úplně (i když na té vrchní půlce větrníků držela krásně), takže vítám návrhy na vylepšení.

A dobrou chuť!


Related Posts

The Daring Bakers’ June 2013 Challenge – Life of Pie

The Daring Bakers’ June 2013 Challenge – Life of Pie

Červnová výzva Odvážných pekařů se trefila do noty. Myslím, že nejen mně, protože ohlasy byly jednoznačně kladné. Naším úkolem bylo udělat aspoň jeden ze čtyř koláčů a udělat i vlastní těsto. Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping […]

Croquembouche

Croquembouche

Když jsem loni u Cataliny viděla krásný skládaný dezert jménem Croquembouche, okamžitě se zařadil na můj TODO list. Bylo mi jasné, že to nebude lehká záležitost a tak jsem vyčkávala na správnou příležitost. A dočkala jsem – když se kamarádka optala, zda bych se s ní do pečení tohoto […]



74 thoughts on “Karamelové větrníky”

  • Hned bych se do nich pustila – recept už mám uložený déle a poslední dobou na mě všude juká odpalované tsto, snad abych ho už taky udělala…myslím, že v receptu mám navrch jen karamelovou ledovou polevu – moučkový cukr 150 g, lžíce karamelu, 2-3 lžíce horké vody a  hodně utřít.

  • Ukládám si do záložek a děkuji. Teď v létě na sladké nemám moc chuť, ale na podzim to určitě vyzkouším. Domácí větrníky chci udělat už delší dobu, ale teprve s tímto receptem se na to odvážím. :-)

  • Fantazia, ja som ich tiez raz robila. A bola to jedna basen! Tvoje su krasne, hned by som jeden zakusla:-)). A na tu polevu som pouzila 50g kr.cukru, asi 5 PL mlieka, 220g preosiatého pr.cukru – kr.cukor sa skaramelizuje, pridá sa 5 PL a aj viac mlieka a varíme. Potom do karamelu nasypeme pr.cukor, zohriat a pripadne pridat este mlieko. Prsty som si cele opalila ako som tam tie vrsky namacala ale stalo to za to…

  • skvělý recept, mám ráda když tam je tolik obrázků :-)
    chtěla jsem se zeptat, co všechno se dává doprostřed mezi horní a dolní vrstvu větrníků. děkuju moc za recept i za odpověď ;)

  • Zdravím Meg, především chválím krásné fotky – mám pocit, že si můžu sáhnout do obrazovky, jeden větrník si podat a labužnicky se zakousnout!:-)) Recept také vypadá skvěle, určitě ho v nejbližší době vyzkouším.

  • Právě jsem ho upekla.Akorát karamelový krém mi neztuhl tak jak by asi měl a musela jsem do něj vyšlehat trichu másla.Ale i tak výborný.

  • Tisíceré díky za tenhle web :) Recept na větrníky a samotný „výrobek“ je nepopsatelný. Skvěle popsáno, a fotky! Super, super, super. Díky :)

  • Zdravím, větrníky dělám léta, ale v poslední době se mi párkrát stalo, že se mi nespojí mouka s olejem. Když do vychladlého odpalovaného těsta zamíchám vejce, v plnícím sáčku mi potom olej začne vytékat přes látkový sáček. Prostě se nespojí. Recept dělám pokaždé stejný. Myslím si, že je chyba v mouce nebo oleji. Můžete mi někdo poradit, jak na to?

    • Popravde netusim, jestli je chyba v surovinach, nebo v necem jinem – ale pokud je ten sacek uz starsi, prany, nedivila bych se, ze z neho trochu neco tece, ja jsem je vzdala. Testo na vetrniky strikam starou zdobickou a na ostatni veci mam jednorazove igelitove cukrarske sacky. A testo nenechavam zchladnout uplne, jen trochu, jeste je teple, jak jde na plech. Snad se zadari lepe :)

  • Ja se v tom trochu ztrácím.:(( takze ten vanilkovy pudink co se nastrika jako prvni vrstva to je mléko, cukr a pudinkový prášek plus tech 100 ml smetany uslehany..a druha vrstva je ta uslehana karamelova slehacka spolu s 250ml smetany?? a namocime ty vetrniky do neuslehany karamelovy slehacky ?? Dekuju:)

    • Je to tak :) druha vrstva je pulka karamelove smesi s uslehanou slehackou (250ml) a v te druhe pulce by se mely namacet. Tahle poleva ale potom neni takova ta uplne zasychaci – na tu doporucuju tu co pise Lucia nebo vilemina v komentarich :)

  • Je mi 13 let a hrozně ráda peču :). Předevčírem nám ve škole netekla voda, takže jsem byla doma a narazila jsem na tvůj skvělý web! Jsem za to hrozně ráda, protože tady máš super recepty, které určitě někdy budu muset vyzkoušet! Tyhle větrníky jsem zkoušela a už žádné nezbyly :D. Povedly se mi a všem chutnaly. Moc děkuji za recept ;). Evča :)).

  • No dneska jsem se na ně chystala kamarádka mi dala recept ale bez postupu a ten karamel. krem jsem fakt neodvazila se jen takbez postubu sesmolit…tak jsem googlila a vygooglila tento recept jen skoda ze musim na ten karamel. krem cekat az do zitra uz se jich nemuzu dockat mam na ne desnou chut nemela jsem je uz minimalne 2 roky protoze ziijeme v nemecku a tuto pochoutku oni proste nemaji :D tak moc dekuji za recept :)

  • Tak jsem prave zkoncila, uff, vice nez tri hodiny prace, ale stalo to za to :-)
    Polevu jsem udelala podle pani Lucie, no mleka prislo daleko vice, ale povedlo se taky. Jedine, co se mi nepodarilo – stihnout to, nez se vrati tatinek z prace :-D

      • Tak je zrovna dělám podruhé, už jsme na ně měli dlouho chuť. Na netu jsem se dočetla, že pro lepší vyběhnutí je dobré je pocákat před pečením vodou, nebo vložit do trouby hrnec s horkou vodou. Tak jsem je pokropila…a po otevření trouby mě čekal šok. Tak obrovské větrníky jsem v životě neviděla :-) :-)

  • Zdravím :) chci poděkovat za tentu super recept. Je mi 16 a hrozně rád peču. Včera jsem udělal náplň. Dneska mají přijet babička s dědou snad se mi to povede :). Mam menší otázku z čeho dělat karamel z cukr moučky nebo z cukru kystal ?

    • Též zdravím! Držím palce, ale určitě se povede :) Koukám, že tady na obrázku mám moučkový, ale jinak ho většinou dělám z krystalu – moučkový mi někdy přijde takový navoněný. Každopádně jde bez problémů použít obojí :)

  • Dobrý den, ta karamelová náplň se udělá pvní den. Zkaramelizuje se cukr a naleje se do něj 500ml smetany. A druhý den se ta smetana naleje do směsi a začne se šlehat nebo se vyšlehá někde vedle a přidá se do směsi už vyšlehaná ? :) Předem děkuji za odpověď. Mam v plánu je vyzkoušet. Jinak já dělám odpalované těsto s mlékem a herou.Místo vody a oleje.Přeji pěkný zbytek dne Honza :)

    • Dobrý den :) První den přesně tak, druhý den se polovina karamelové směsi smíchá s čistou smetanou a společně se teprve vyšlehají. Druhou půlku bych pak svařila (na polevu totiž byla poměrně řídká. nezasychala) – a nebo rovnou udělala poloviční porci karamelové směsi a udělala polevu, která tu byla uvedená v komentářích.
      Já zase většinou dělám odpalované těsto z másla :)

  • Dobrý večer,děkuji za recept,dělala jsem dnes poprvé a jsem unešená!! Dalo mi zabrat tedy nejen dělání větrníčků ale vůbec vmíchávat ty vejce byl pro mě záhul! Výsledek stojí za to :-) doporučuji :-)

    • Ještě jsem chtěla napsat že polevu na vrch jsem dala zkaramelizované salko zředěné trochou mléka a i to salko jsem přidala do té šlehačky,výbornééééé :-D

  • Zdravím, těsto se mi povedlo, ale po  vytáhnutí z trouby mi větrníky splaskly, kde se stala chyba? vše podle návodu. Děkuji

    • Takhle na dálku těžko soudit – pekly se dostatečně dlouho? A nepeče trouba málo, nebo se neotevřela příliš brzo?

  • Kdyz se delala ta karamelova slehacka tak se tam mela asi prilit horka smetana ze? :D mela jsem uz docela krasnou barvu karamelu, nalila jsem tam studenou smetanu a karamel ztvrdl na kamen, tak jsm musela dele varit az se zase ve smetane rozpustil :D. A nemam ho moc tmavy :( ach jo

  • Takze testo dobre, polevu jsem delal podle komentare Lucie a prijde mi moc cukrova. Jinak slehacka se mi neslehala. Takze do kose :-(

  • Byla, karamel byl dost tuhy, nechala jsem ho přes tu noc v lednici a pak do něj nalila smetanu a šlehala, nešlo to vyšlehat až se to nkonec zdrclo.

    • Takhle na dálku bohužel asi neposoudím, kde přesně se stala chyba… Větrníky jsem dělala podle tohohle receptu minimálně pětkrát a nikdy s nimi nebyl problém, i ostatní mají kladné ohlasy. Když přečtete celý postup ještě jednou, nebyla tam žádná odchylka?

  • Jo a ještě když m studenou smetanu a karamel zvtvrdne pak už nejde zcela rozpustit a jsou v něm tvrde hrudky.

  • Tak se chystam dnes na ne, ale jelikoz je potrebuju na zitrek dopoledne, tak snad bude stacit kdyz ta karamelova slehacka bude stat jen par hodin v lednici, abych je dodelala dneska..no uvidime.

  • Ahoj, vypadá to skvěle :) Hned je zkusím na naši rodinnou oslavu. Jen se chci zeptat, Meg…jak píšeš, že karamelová šlehačka ti úplně neztuhla, myslíš tím polevu anebo potom celý ten karamelový krém? Já jen, že mám trochu strach, aby mi ta poleva nestíkala a aby i krém nebyl příliš řidký. Pomůže lednice? Myslela jsem si celou dobu, že se do krémů dávají ještě nějaké ztužovače šlehačky, aby to drželo :) Nebo to fakt není potřeba? Díky za komentář! Jinak fakt nádherný postup a ty obrázky naprosto super! :)

    • A ještě jeden dotázek :) Když si udělám velkou dávku větrníků a naplním, nebudou promočené další den? Nebo je lepší si udělat jeden den půlku čerstvou, a druhý den naplnit ten zbytek, aby byly také čerstvé? Musela bych nechat krémy v lednici, nestane se s tím nic? :) Díky

  • Dobry den, ja vcera pekla vetrniky dle jineho receptu, docela se darilo, jen poleva nic moc. Ale nasla jsem az dnes tento recept a zaujaly me vase kremy. Jen trochu nerozumim, kdyz pisete, ze druha pulka karamelu se vysleha s 250ml slehacky(asi vyslehane) a pak ze tece, to ta druha vrstva kremu bude ridka? Neni to srozumitelne popsane a rada bych to zkusila. Dekuji.

    • Dobrý den, takže: první den se zkaramelizuje 250 g cukru a přidá se 500 ml smetany ke šlehání (zbude na druhý den 250ml). Polovinu vychladlé karamelové smetany si dáme stranou na polití vrchního dílu větrníku. A druhou polovinu dáme do mísy, přilijeme těch zbylých 250 ml smetany a společně dotuha vyšleháme. Je z toho normální, tuhá, karamelová šlehačka.

      Ale popravdě s těmi polevami na vrch větrníku dost experimentuji, protože podle doslovného receptu to neudělá tu pěknou vrstvu, jaká bývá v cukrárnách. Myslím, že funguje ta z rad od Vilemíny anebo od Lucii.

  • Chválím! recept je skvělý :) právě jsem dopekla a větrníky sklidily velký úspěch :) děda, který větrníky miluje, řekl, že jsou lepší než z cukrárny :) recept určitě ukládám :)

  • Dobry vecer…….tak dnes jsem delal vetrniky a povedly se zatím skvele…….zítra naplnim oběma kremy a poleju polevou a hura na oslavu Ještě jsem si trosku vylepsil testo tim ze jsem tam spolu s vajíčky ještě zaslehal dve spetky prasku do peciva…….super recept….super zabava……dekuji za fajn recept s perfektne popsanym postupem Karel

  • Tak jsem udělala větrníky podle tebe a měly veliký úspěch! :) Moc děkuji za receptík! Akorát vrchy jsem namáčela ve směsi zkaramelizovaného cukru a pár lžic smetany a poleva byla krásně hustá.

  • Ahojky,recept vypadá dobře..zeptám se – kolika % máš tu šlehačku? 31% nebo 33% ?
    JInak recept vypadá luxusně – tento týden se na něj chystám :-)

  • Ahoj, větrníky vypadají nádherně ! :) Budu je péct zítra k mamčiným narozkám, tak snad se povedou, jen náplň jsem se rozhodla dát jinou :)

  • Dobry den , chtela bych se zeptat na tu polevu od Lucia jen tam mam chaos v tech pomerech na tu polevu. Nevim co mam s karamelizovat a jak dlouho povarit, pak co tam dat? :-( jestli by jste mi prosim poradila ;-) dekuji

    • Dobrý den, stačí si to pomalu přečíst – zkaramelizovat 50 g cukru, přidá se 5 polévkových lžic (nebo i více) mléka a povařit – aby byl cukr rozpuštený a nebyly tam hrudky. Pak se tam nasype 220 g moučkového cukru, zahřeje se to, podle potřeby případně přidá ještě trochu mléka… Cukr by měl být rozpuštěný a poleva hustá, aby poté zaschla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít