Kakaovo-jablkové cupcakes s čokoládovou ganache

Kakaovo-jablkové cupcakes s čokoládovou ganache

Když jsem byla malá, jednou z mých nejoblíbenějších buchet, které se doma dělaly, byly jablkové řezy. Pekly se v srnčím hřbetu a kromě jablek v nich bylo také kakao. Polévaly se kakaovou polevou a sypaly se kokosem. Doma jsme se pak vždycky předháněli, kdo dřív seškrábe z tácu polevu, která na něj z řezů stekla. Ale samotné řezy taky nikdy nevydržely, měli jsme je prostě moc rádi.

A tak jsem se rozhodla, že je udělám v trochu jiné podobě. Měla jsem totiž chuť upéct nějaké cupcaky a vzpomněla jsem si na tyhle řezy. Nakonec jsem si řekla, proč ne. Jen jsem nedělala tu klasickou polevu (z kakaa, cukru, másla a vody) a udělala jsem radši čokoládovou ganache, která na ně půjde i nastříkat.

Suroviny:

Na cca 18 kousků.

cupcakes/muffiny:

  • 80 g rozehřátého másla
  • 8 lžic mléka
  • 2 vejce
  • 30 dkg nastrouhaných jablek
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

krém:

  • 400 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu (nepovinně)

na ozdobu:

  • strouhaný kokos

Postup:

Máslo rozehřejeme a dáme ho s mlékem do mísy. Máslo s mlékemJablka oloupeme, nastrouháme a spolu s vejci přidáme do mísy.

Vejce a nastrouhaná jablkaPřidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr a kakao a vše spolu dobře promícháme.

Přidáme mouku, cukr a kakaoTěstem naplníme papírové košíčky, kterými jsme vyložili plech na muffiny.

Dortíky před pečenímPečeme v troubě rozhřáté na 200°C asi 10 minut, poté ztlumíme na 150°C a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme je z plechu a necháme je na mřížce vychladnout.

Upečené cupcakesSmetanu smícháme v rendlíku se sirupem a přivedeme ji k varu. Kukuřičný sirup sem dávat nemusíte, krém půjde udělat i bez něj, přidá jen trochu na lesku a lepší konzistenci. Seženete ho například ve zdravých výživách i některých supermarketech. Můžete místo něj ale použít třeba i lžíci tekutého medu.

Smetana s kukuřičným sirupem

Čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji horkou smetanou.

Horkou smetanou zalijeme čokoláduMísou zakroužíme, aby se smetana promíchala s čokoládou a necháme 5 minut odstát.

Necháme odstátPak to vše rozmícháme do hladkého krému. Necháme zchladnout a zatuhnout, ideálně do takové konzistence, aby šla ganache dobře stříkat cukrářským sáčkem. Pokud si pomůžete ke zchladnutí a zatuhnutí krému v lednici, je možné, že ztuhne moc – pak ho stačí nechat po pár vteřinách povolit v mikrovlnce a dobře promíchat, pokaždé kontrolovat konzistenci.

Rozmícháme dohladkaKrém nastříkáme na cupcakes cukrářským sáčkem ze zdobící špičkou (ideálně uzavřená hvězda).

Na cupcaky nastříkáme krémA posypeme ho kokosem.

Posypeme kokosemCupcakes necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.

Kakaovo-jablkové cupcakes s čokoládovou ganache


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



6 thoughts on “Kakaovo-jablkové cupcakes s čokoládovou ganache”

  • Podobné řezy z dětství jsem pekla asi před týdnem a zmizely tak rychle, že jsem je ani nestihla vyfotit na blog :) Tak příště. V podobě cupcakes vypadají luxusně. Kombinaci s ganache vyzkouším.

  • Můžu dát ten krém do dortu jako náplň? Nebude to tuhé? Ještě mě napadlo pod to namazat na korpus třeba višňový džem? co myslíte? Poradíte prosím

    • Krém samozřejmě jako náplň dát můžete, i když bude trošku tužší než klasické krémy. A s višňovým džemem je to skvělé. Děláváme takto třeba spodní patra dortů, kdy děláme hutný čokoládový korpus, nějaký podobný krém a promazáváme i džemem :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít