Jahodové macarons s ricottou

Jahodové macarons s ricottou

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že jsem s poslední dávkou spokojená na 100%, ale rozhodně to má daleko od rozplizlého čehosi, co bylo buď rozblemcané, nebo moc křupalo.

Sice se všude u macarons uvádí, jak má být starý bílek, jak dlouho nechat stát, jak pečlivě vážit gramy – ale podle mě jde stejně a úplně nejvíc o hustotu a konzistenci hmoty, ze které nakonec budete macarons stříkat na plech. Musí být prostě tak akorát, ne moc hustá, ne moc tekutá. A jak se to pozná? Tak po deseti pokusech to budete hravě zvládat rozpoznat sami, ale v postupu se pokusím svoje zkušenosti vysvětlit.

Předchozí pokusy

Na posledních pár pokusů jsem se vybavila receptem podle Chez Lucie (např. tu). Svoje pokusné dávky jsem vždycky navíc dělala jen z půlky, abych nelitovala zmařeného pokusu. Naštěstí zase tak náročné na suroviny (pokud máte mandlovou moučku) macarons nejsou.

Suroviny:

  • 138 g jemně mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 125 g moučkového cukru
  • 105 g bílků
  • 105 cukru krupice

Postup:

Vezmeme si mleté mandle. Já je kupuju buď v Lidlu anebo v Globusu, oboje viz foto, pořadí dle jmenování.

Smícháme je s moučkovým cukrem a ideálně spolu promixujeme. Přesijeme přes síto (větším kouskům můžeme trochu pomoct, zbytky vyhodit).

Bílky s krupicovým cukrem spolu vyšleháme – přitom pomalu zvyšujeme otáčky a snažíme se dostát přešlehaného, jakoby „vysušeného“ vzhledu.

Pokud chceme, tak v tuhle chvíli přidáme barvivo a aspoň další minutu prošleháme na maximum.

Do mísy přisypeme mandle s cukrem a stěrkou promícháme. Hmota musí být dobře promíchaná, jednolitá. Špička z hmoty se musí jednolitě začlenit do zbytku, nesmí to být ale zas příliš rychle, aby se na plechu potom macarons moc neroztékaly. Myslím, že u mých předchozích pokusů bylo právě přemíchání hmoty jednoznačným problémem.

Připravíme si cukrářský sáček s hladkou špičkou.

Ten si dávám do hrnku, aby mi šel snadněji naplnit.

A pak už jen na plech se šablonou a pečícím papírem vytvořit budoucí macarons.

Vyndat šablonu a s plechem párkrát bouchnout o desku nebo o zem.

Troubu předehřejeme na 150°C. Macarons můžeme nechat cca 20 minut odpočinout (dle Lucie), anebo je dát do trouby po rozehřátí. Pečeme je 18 minut.

No a pak už se můžeme radovat :) Sice se mi povedlo stvořit i nějaké popraskané (na můj vkus jich bylo až moc), ale většina byla celkem povedená.

Necháme je vychladnout a můžeme plnit. Tentokrát jsem smíchala ricottu s trochou zakysané smetany a cukrem, a plnila je touto směsí, s kouskem jahody.

A pak už je stačilo dát odležet. Nejlepší by bylo je nechat do druhého dne, pokud pospícháte, apeluji alespoň na dvě hodiny v ledničce.

Macarons si natáhnou alespoň trochu vlhkosti z náplně a budou o moooc lepší.

Nemohla jsem se na ně vynadívat :)

A příště snad ještě hezčí!


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:



50 thoughts on “Jahodové macarons s ricottou”

    • Dekuju :) Tady to bylo fuchsiove gelove, ale ve vysledku melo dost jahodovou barvu :) Nejsem si ted jista znackou, jinak mam doma jeste zlutou Wilton… ty bych asi doporucovala :)

  • Nádhera! Dokonalé! To mi připomíná, že jsem dlouho Le macarons nedělala:) Ta jahoda musela být příjemně osvěžující ve sladkém těstíčku.

    • Jo, ta nam tam popravde dost chutnala :) U tech zlutych jsem zas do mascarpone michala stavu z pomerance, aby to tu sladkost trochu stahlo :)

  • Ahoj Meg, zase tak špatné t s těmi tvými macarons asi nebude ;-) Mám to podobné jako ty, naštěstí moje rodina má s mými pokusy trpělivost a baští i ty hrozné povory, které se nepovedly. Musím ale říct, že po několika nepodařených pokusech jsem si dala poslední šanci s tvými čokoládovými macarons a ty byly SUPER. Takže vlastně jenom díky tobě jsem macarons nezavrhla.
    Minule se mi povedly hezké i bez kakaa – s jahodovým tvarohem a měly být růžové, ale nakonec zbělely a byly růžové jenom uvnitř. Tak se od tebe inspiruju asi i s barvivem, to moje není nic moc..

  • Jéžiš, ty jsou dokonalé! A s jahodami i krásně šťavnaté a osvěžující, to se dělá, takhle člověka nalákat? teď mi budou hlavou rotovat nápady na macarons a můj muž mi bude muset brzy rezervovat místo někde v blázinci :-)
    U nás je problém sehnat mandlovou moučku, Lidl ani Globus ve městě nemáme, tak až pojedu někdy k rodičům, je jasné, kam a pro co před návštěvou ještě zavítám. Macarons prostě musím zvládnout!

  • Milá Meg, tvoje macarons mě inspirovaly k tomu, abych je konečně vyzkoušela. Čím víc jsem o nich četla, tím více jsem je chtěla vyzkoušet. Nelákaly mě ani tak svou chutí (osobně si myslím, že jsou strašně přeceňované….ale od Pierre Hermé jsem je pravda ještě nejedla :) a že v České republice umíme mnohem lepší dezerty…jen možná nevypadají tak elegantně a hravě jako makronky), jako spíš možností vyzkoušet si, jestli je zvládnu. Svůj komentář píšu, abych ti poděkovala za tipy, díky kterým se mi makronky povedly na poprvé a taky abych se podělila o nějaké své zkušenosti.
    Mandlovou moučku jsem si dělala sama. V Lidlu ji neměli a Globus u nás nemáme. Namlela jsem si tedy mandle na starém ručním mlýnku, který mamka používá na strouhanku a na vlašské ořechy. Díky tuku ale byly namleté mandle hodně vlhké. Na pánvičce jsem je tedy lehce opražila. Pak jsem je smíchala s moučkovým cukrem a rozmixovala tyčovým mixérem. A potom jsem tuto směs ještě „prosívala“ přes síto. Použila jsem uvozovky, protože šlo spíše o pasírování :)) Šlo to strašně pomalu a byla to ta nejhorší práce z celého pečení. Pak jsem šlehala a míchala podle tebe… Při tvarování jsem použila šablonu, jsem totiž strašně levá a i se šablonou jsem neměla všechny makronky stejné :)) Některým zůstala špička, takže jsem měla sníh asi tuhý o něco víc než by měl být. Troubu jsem dala na 140°C a plech umístila uprostřed. Makronky nepopraskaly, vyběhly a mají nohu!!! Některé se sice nezvedly rovnoměrně po celém obvodu, tak jsou lehce zešikmené, ale to považuju za detail :) Druhý plech, kde bylo asi jen 10 makronek jsem zkusila péct na 150°C a ty už mi lehce praskly. Takže chce si to fakt vychytat tu správou teplotu pro každou troubu.
    Dělala jsem zelené a růžové. Do růžových jsem dělala náplň z pudingu, zakysané smetany, pomazánkového másla a rozmačkaných jahod, což byla velká chyba, protože makronky byly během pár hodin rozmáčené. Do zelených jsem dělala čokoládovou, ta drží krásně. Včera večer, když jsem je ještě studovala, tak jsem na rozmáčené makronky narazila v několika diskuzích, většinou byly naplněné nemáslovými krémy (s mascarpone, riccotou apod.), takže příště určitě udělám krém s máslovým základem. Tobě vydržely? Nebo jste je snědly dříve než se stihly rozmáčet? :-)
    Meg, ještě jednou děkuju za tvé články a postřehy o macarons…to, že se mi povedly je díky tobě, Chez Lucii, Jasněnce a velké dávce štěstí a náhody :)

    • Paaani, diky!!!!! Tohle mi udelalo neskutecnou radost :) Taky myslim, ze je spousta veci, ktere lidem chutnaji vic nez macarons, ale z velke casti jde o ten aaach efekt pri pohledu na barevne makronky. Tve variace zni naprosto uzasne. A ano, asi to rozmaceni u nemaslovych kremu bude – stejne jako se takove veci nemaji davat pod marcipan, tak do makaronek asi jen chvili pred konzumaci. My jsme je snedli docela rychle :D

  • Ty jsou tedy vážně nádherné! já pekla (lépe řečeno snažila se péct) makronky asi jen 3x a výsledek jsem měla vždy strašně hrozivý. Taky mám 20 let starou plynovou troubu, která peče všude jinak. Musím se přiznat, že mě ty moje nevalné výsledky docela odradily k dalším pokusům o markonky :(. Asi zůstanu jen u obdivování u lidí, kteří to umí :)

  • Meg, snimam klobuk pred tvojimi krasnymi macarons. Ja mam pred tymto dezertom velky respekt a este som nenabrala odvahu vyskusat ich:). Myslim, ze coskoro vsak tak urobim. Urcite sa vratim k tvojmu prispevku. Este by som sa chcela opytat, tych 105 g bielkov je cca z z kolkych vajec? Dakujem.

    • Dekuju :) Ja budu asi porad sbirat odvahu… A ted jsem opravdu na vazkach, mozna 3-4 vajicka, zalezi dle velikosti :)

  • Dobrý den,
    úžasný recept! Díky moc! Macarons jsem si oblíbila letos ve Francii. Když jsem se vrátila, hned jsem hledala recepty…až dnes jsem je prvně vyzkoušela! A povedly se :-). Dělala jsem zatím jen čokoládové a jsou moc mňam, mňam! Proto bych se Vás chtěla zeptat, kde zakoupím gelová barviva? Moc děkuji!

    • Gelova barviva se daji koupit pres internet, v obchodech s cukrarskymi potrebami a i v nekterych cukrarnach :) Chce to hledat a mit pripadne trpelivost, zalezi na tom, kde bydlite :) A dekuji!

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde může být chyba u makronek – předchozí pokusy (foto č. 5) – změna, ale stále hrůza…… Stalo se mi dnes úplně to samé.. Děkuji za radu!

    • Dobrý den, osobně si myslím, že to bylo přemícháním směsi (s tím já ostatně bojuji skoro pořád), takže moc zeřídla.

  • Ahoj :-) dherná práce..můžu říct, že ani u nás v cukrárně (bydlím ve Francii) je nemají tak pěkné :-)
    Ráda bych se zeptala, kde se kupuje to gelové barvivo? Rozhodla jsem se napéct si na svatbu makronky sama, tak sbírám informace.
    Díky za radu.
    Terka

    • Páni, to se čte krásně :) Já kupuju gelové barvy buď v prodejně s cukrářskými potřebami, nebo je občas mají v cukrárně. A taky se dají koupit přes internet :)

  • Ahoj, můžu poprosit o radu? Používám barvy Wilton, ale při pečení mi krásně zabarvené makronky barvu ztratily. Uvnitř je barva jasná, ale na povrchu vybledlá. Nevíte, čím to může být? Děkuji.

    Jinak krásný web a super recepty :)

  • Mate je moc krasne, vcera jsem delala svuj prvni pokus. Makronky mi nepopraskaly ale uz po 9 minutach jsem je vytahovala z trouby protoze mi zezlatly. Prisly mi pri konzumaci vysusene a gumove. Nevite v cem je chyba? A to jsem je pekla na 150 stupnu.

    • Tak bych je pekla na menší teplotu. Bohužel každá trouba je na tom s pečením trochu jinak, takže se to musí vychytat. Určitě bych zkusila po pár kouskách na plechu různé teploty, co to udělá :)

    • Těch důvodů může být asi tak milion :D (říká ta, co už to asi milionkrát řešila) ale hlavně to může být špatně promíchaná hmota, špatná teplota v troubě anebo nedostatečně zaschnuté makronky – to záleží podle použitého receptu…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít