Hraběnčiny řezy

by Meg

Někdo si pod pojmem Hraběnčiny řezy hned vybaví domácí klasiku, někdo spíše pochoutku prodávanou v pekařstvích. Já jsem byla spíše ten druhý typ, protože u nás doma se tyhle řezy nedělávaly. A tak jsem začala hledat, až jsem našla tenhle recept u Cataliny. I když do něj dávám o něco méně cukru a někdy ho udělám na menší plech nebo pekáček, aby bylo v řezech více těsta, jsem z tohohle receptu nadšená. A tak když se mi doma nahromadila jablka, nemohla jsem udělat nic jiného, než tyhle řezy.

Suroviny:

těsto:

  • 480 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • balíček kypřícího prášku (12 g)
  • špetka soli
  • 250 g studeného másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml studeného mléka

jablečná náplň:

  • 800-1200 g oloupaných a vykrojených jablek (dávám podle velikosti plechu)
  • 1-3 lžičky mleté skořice – podle chuti
  • 30-60 g hnědého cukru (podle kyselosti/sladkosti jablek)
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr místo hnědého
  • rozinky, brusinky, ořechy – podle chuti

sněhová náplň:

  • 4 bílky
  • 125 g moučkového cukru

Postup:

Mouku, cukr, sůl a kypřící prášek smícháme na vále a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Špičkami prstů uděláme směs podobnou drobence.

Kostičky másla

Doprostřed směsi uděláme důlek a dáme do něj žloutky a mléko. Pomocí nože zamícháme žloutky do směsi a potom rychle rukama vypracujeme hladké těsto.

Základ těstaZ těsta oddělíme třetinu, zabalíme ji do fólie a dáme do mrazáku. 2/3 těsta uložíme zabalené do lednice tak na hodinu.

TěstoMezitím si můžeme vykrájet a oloupat jablka, pokud to děláme chvíli dopředu, namočíme je do vody s trochou citronu, aby nehnědla.

Nakrájená jablka

Bílky vyšleháme dotuha a pak postupně přisypeme cukr. Vyšleháme opět dotuha.

Ušlehaný sníh

Jablka nastrouháme a přidáme do nich cukr, skořici a vanilku.

Nastrouhaná jablka

Těsto rozválíme na vále a pokusíme se ho přenést na plech nebo pekáček (podle toho, jak máme rádi vysoké těsto) vyložený pečícím papírem. Bude se trhat, ale nic se neděje, poskladáme ho na místě a umačkáme/uválečkujeme.

Těsto v pekáčku

Na těsto rozprostřeme nastrouhaná jablka, do kterých jsme přimíchali rozinky, brusinky nebo ořechy (podle toho, co máme rádi a co je zrovna doma).

Jablka s brusinkami

Na jablka rozetřeme sníh a na něj nastrouháme těsto, které jsme dali do mrazáku.

Nastrouhané těsto

Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C asi 30-40 minut, až řezy zezlátnou.

Upečené řezy

A takhle vypadají, když to člověk nevydrží a ještě vlažné je nakrojí.

Hraběnčiny řezy

Taky vám tyhle řezy přijdou tak krásně podzimní? A přitom už v sobě mají náznak zimy, tu sněhovou vrstvu… Včera jsme jeli na jednání, vlakem, koukáme z oken… A kolegyně prohlásí: “Za měsíc je Štědrý den.” Ani mi to nepřijde, počasím mám ještě raný podzim, a tím, že je spousta práce a zařizování kvůli novému bydlení, čas rychle utíká. Myslím, že už je na čase se trochu zastavit, nasát trochu vánoční atmosféry a za chvíli se pustit do perníčků. Ale nejdřív si možná ještě jednou upeču tyhle řezy, protože patří k mým nejoblíbenějším.

Hraběnčiny řezy

You may also like

8 comments

jana 25. 11. 2014 - 21.51

Tenhle dezert jsem si oblíbila jako malá díky mamince, která ho dělá nepřekonatelně :) takže díky za připomenutí, že jsme ho dlouho nepekla sama

Reply
Meg 30. 11. 2014 - 20.27

Já děkuji za milý komentář :) A liší se nějak hodně recept?

Reply
Silvie 28. 01. 2015 - 0.11

Upeceno a musim priznat, ze jsou klasiky, ktere se neomrzi:) tento recept k nim rozhodne patri!!! Diky. A mensi pekacek a sirsi vrstvy jsou mnohem lepsi;)

Reply
Kájina 19. 04. 2015 - 11.10

Výborný recept, víkendové snídaně už nikdy bez tohoto receptu. Zařazuji do svých oblíbených receptů. Parádní příprava, s těstem se pracovalo moc dobře. Děkuji za super recept.

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.01

Já taky díky za reakci :)

Reply
Jana 07. 03. 2017 - 18.45

Dobrý den, chystám na řezy dle Vašeho receptu. Jak velký pekáček doporučujete ? Děkuji

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.19

Dobrý den, Catalina je dělá na plech cca 30×40 cm, já někdy i menší 20×30, aby tam bylo více těsta :)

Reply
Petra 23. 10. 2019 - 17.40

Řezy jsou vynikající, ale příliš sladké. Pekla jsem dnes podruhé. Jen jsem ubrala na cukru. Na těsto 120g, do jablečné náplně 30g, do bílků 90g. Bohatě to stačilo. ?

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc