Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, na jeho přípravu není potřeba žádná mouka, ale i tak je hutný a zasytí, takže jíst po malých dávkách :)

Suroviny:

spodní část:

  • 90 g másla
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru

prostřední část:

  • 200 g hořké čokolády
  • 350 ml šlehačky (dva kelímky)
  • špetka soli
vrchní část:
  • 200 g bílé čokolády
  • 350 ml šlehačky
  • 1 lžička práškové želatiny
na ozdobu

  •  čokoládové hoblinky nebo kakaový prášek

Postup:

Přípravíme si dortovou formu, nejlépe o průměru 23 cm. Vyložíme ji pečícím papírem.

(Možná, že by bylo lepší ji vyložit jen odspodu a boky nechat, protože při chladnutí se potom korpus tolik neodlepuje od stěn a v průměru se tolik nezmenší.)

Máslo s čokoládou a kávou pomalu rozehřejeme nad parou a necháme trochu zchladnout, pak do ní zamícháme žloutky a vanillkovou esenci.

Bílky vyšleháme se solí a postupně do nich přisypáváme cukr. Trochu z nich zamícháme do čokolády.

Tady se ukázalo, jak silně jsem přemýšlela… bylo by potřeba rozpouštět tu čokoládu ve větší misce, aby se do ní dal postupně zamíchat všechen sníh – takže jsem pak musela postup obrátit a čokoládovou směs dát ke zbytkům bílků.

Důkladně, ale jemně promíchat a dát do formy.

Upéct při 160°C asi 14-18 minut.

A nechat vychladnout.

Protože se korpus zmenšil v průměru, musela jsem přistoupit k drastickým opatřením – udělat kruh ze čtvrtky a obalit ho pečícím papírem pro možnost dalšího naplnění dortu.

Na první nepečenou pěnu si rozehřejeme čokoládu, necháme zchladnout a vyšleháme šlehačku – pomalu do sebe se špetkou soli zamícháme a natřeme na korpus.

Už samotná nevychladnutá směs byla krásně hustá – použila jsem 33% smetanu ke šlehání od Olmy a vážně se vyšlehala pěkně. Když jsem otevřela kelímek, navrchu byla hustá vrstva, jako kdybych měla zakysanou smetanu, taková, jaká bývá u šlehaček v papírových obalech.

Takže se dort ani nemusel v ledničce chladit dlouho a já připravila bílou pěnu.

Vynechat želatinu jsem se neodvážila, protože bílá čokoláda netuhne tak dobře jako hořká (kdysi jsem z ní zkoušela pěnu podle osvědčeného receptu a ta mi nezatuhla). Takže si lžičku želatiny namočíme ve lžíci vody. 120 ml smetany ohřejeme, zalijeme s ní želatinu, a touto horkou směsí přelijeme nalámánou bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Do této zchladnuté směsi pak zamícháme zbytek ušlehané šlehačky, nalijeme na korpus a necháme zatuhnout.

Lucy k dortu použila třešňovou omáčku –  já měla k dispozici pouze broskve a bílé víno (ryzlink), ale i tak jsem se do ní pustila.

Ovocná omáčka

  • ovoce (já měla asi 6 broskví)
  • pár lžic cukru
  • bílé víno (cca 2-3 dcl)
  • skořice, případně muscovado cukr

Cukr jsem dala rozpustit na karamel.

Počkala jsem (za občasného promíchání), až se zcela rozpustí a zalila vínem. Nechala jsem rozpustit vzniklé cukrové kousky a přidala nakrájené broskve.

Lehce jsem je posypala skořicí a pro další vůni trochou tmavého muscovado cukru. A pak už jen nechala probublávat, až broskve změkly a omáčka zhoustla.

Dort jsem vyndala z lednice, objela obal nožem a uvolnila. Posypala jsem hoblinkami a úlomkami čokolády (něco ze škrabky na zeleninu, něco po rozetření na pečícím papíru, zarolování, zatuhnutí a rozlámání).

Pokuste se zabránit členům rodiny, aby chodili sbírat “upadnuté” kousky hoblinek. Nejde to.

K dortu jsem dala ušlehanou šlehačku a ovoce.

Nakonec jsem zjistila, že se bude jednat o 150. příspěvek tady na blogu :) Takže dort přijde vhod.

Pokud to s velikostí porcí nebudete přehánět, tak bych se otravy čokoládou nebála… Pro někoho je to peklo, pro někoho je to nebe :) Nakyslá ovocná chuť každopádně stáhla sladkost čokolády a ubrala tak z čokoládového šoku.

63 comments

  1. Tak ten je fakt náramný! Už kdysi jsem se na něj u Lucy dívala a taky mě orhomil, ale nějak jsem na něj pozapomněla, takže díky za připomenutí. Moje máma miluje čokoládu, takže jí ho udělám k narozkám. A k tomu ta karamelovo-vínová omáčka s broskvemi, to prostě nemá chybu. Tohle je fakt luxusní záležitost, za kterou by se nemuseli stydět ani v michelinské restauraci. A fotky máš úžasné!

  2. Už u Lucy jsem z něho byla nadšená a u tebe je tomu stejně :) Mám na něj čím dál tím větší chuť :D Moc se ti povedl a ta improvizace s omáčkou si zaslouží velkou pochvalu :))

  3. Meg, aaaach:-)) velmi sa tesim, ze som ta inspirovala:-) ja som ju robila iba raz a odvtedy to tuzim zopakovat ale akosi sa este nezadarilo. Krasne sa ti podarila. A ta omacka …..mnaaaam, dobry napad. Mas odo mna jednicku s hviezdickou:-)

  4. Uz aj ja som obdivoval u Lucky a teraz obdivuje ju u teba. Myslim, ze sa vydarila na vybornu. Ach , jaj iba naprazdno prehlatam. Velmi pekne ozdobene a pridavok v podobe slahacky s ovocim jednoznacne zvysuje level. Takze : *

  5. Meg, můžu se zeptat, jakou bílou čokoládu jste použila? Kdysi jsem dělala něco podobného (akorát šlo o tříbarevnou pěnu) a bílá část byla úplně příšerně sladká (i na mě). Ty fotky mě hrozně namlsaly, v týdnu se do něj pustím :-))

    1. Rada jsem kupovala bilou cokoladu zn. Clever v Bille, ale mam pocit, ze se po ni v posledni dobe uz slehla zem. Ted jsem mela cokoladu z Lidlu. Ale bila cokolada bude asi vzdycky hodne sladka :) Kdyztak moc drzim palce!

  6. Táto torta vyzerá naozaj úchvatne :-). Už sa neviem dočkať kedy ju vyskúšam urobiť. Pridávam ju na zoznam môjho vianočného pečenia (snáď tú hromadu koláčov a toriet zvládnem ;-) )

  7. Ahoj, peču už nějaký ten rok, ale pořád si nejsem dost jistá a hodně věcí neznám, a tak se chci zeptat na tu želatinu, s kterou jsem nikdy neměla tu čest. To stačí koupit ta normální obyč prášková nebo nějaká jiná? Moc děkuji za odpověď, dort mě uchvátil a strašně ho chci vyzkoušet :))

      1. Dort se moc vyvedl, všechny tři vrstvy, krásně ztuhl a je výborný. Takže moc děkuji! :)

  8. Ahoj Meg,
    chtěla jsem se zeptat na tvůj názor. Chystám se v nejbližších dnech na tento dortík, ale jelikož žiji v Italii napadlo mě, jestli by nebylo možné zaměnit šlehačku v náplních za mascarpone. Jaký máš na to názor?

    1. Ahoj, myslím, že s mascarpone by to mohlo být ještě “těžší” – šlehačka tu pěnu může nadlehčit. Možná by té vrstvy bylo mírně méně a byla by hutnější. Ale to vážně jen odhaduju :)

  9. Vypadá dokonale…a už jsem ho dvakrát dělala…a ani jednou se nepovedl, prostě nezatuhl a šlehala jsem sakra pečlivě, v lednici byl nějakých 16 hodin a pak se stejně roztekl, ale v lednici drží a jeho chuť je exkluzivní, snad nejlepší,co jsem ochutnala…problém je v tom, že když jsem měla hlavu schovanou v ledničce a lžičkou jedla z formy, tak jsem si zděšeně uvědomila, že jsem doslova sežrala skoro půlku, zachránila mě maminka, která s radostí stejným způsobem dojedla zbytek ;)))
    Ale jsem odhodlaná ho udělat znovu a znovu dokud se nepovede, i když to není uplně nejlevnější záležitost .)

    1. Pani, to si vubec nedokazu vysvetlit – co to bylo za slehacku a za cokoladu, jestli se muzu zeptat? :)

      1. šlehačku jsem měla 31% a čokoládu mi kupovala mamka v Lidlu, netuším jaká značka, ale hořká byla snad 70%, je pravda, že jsemu plně vynechala želatinu :// až se o dort budu pokoušet znovu, tak dám asi jednu lžičku do hořké a dvě lžičky do bílé :D potom dám vědět :))

        1. Tak snad se to příště povede… Já jsem nikdy problém s netuhnoucí čokoládovou pěnou neměla…

  10. Spodní dvě patra se povedly ůplně bez prolémů, to nejhornější bílé čokolády (i přes přidání želatiny) připomínalo takový roztávající ledovec. I přes tuto vadu byl dort naprosto výborný….

  11. Tak jsem se do něj pustila, trošku se strachem, protože nemám velistně nastavitelnou formu, ale pomohla tvá rada nevykládat boky pečicím papírem. Korpus se se fakt nezmenšil (jen se trochu celkově propadl, ale s tím jsem počítala). Protože jsem potřebovala “končit” tmavou čokoládovou pěnou, dala jsem na korpus tvarohový krém a na něj pěnu z hořké čokolády. A na čokoládu ručně vyráběná marcipánová prasátka, která se v té čokoládové vrstvě rochní. Tak jsem zvědavá zítra na výsledek, jak se bude dort líbit našemu čtyřletému juniorovi a hlavně, jaký bude chuťově. Ale myslím, že bude super! A hlavně je perfektní, že je přirozeně bezlepkový, což já jako skrytý celiatik v současnosti strašně oceňuju.

  12. Ahoj :) Hodlám vyzkoušet tenhle dort, akorát jsem se trochu zarazila u té čokoládové pěny :) čokoládu rozehřeješ, pak trochu necháš zchladit a pak ji jen (napůl řídkou) přimícháš ke šlehačce? :)
    trochu se bojím, že to neztuhne :(
    a kdybys mohla odepsat na můj email, byla bych ti vděčná :)

  13. Vynikající dort, dělala jsem o víkendu dceři k narozeninám a sklidil velký úspěch. V mrazáku jsem našla jahody ze zahrádky, tak jsem je rozvařila a v kombinaci s tou čokoládou… hmmmmm…. no to se ani nedá popsat. Meg, díky za recept, často tady hledám inspiraci :-)

  14. Ahoj Meg, tak jsem i já zkusila tento nádherně vypadající dort a výsledek…na pohled krásný, ale obě dvě vrstvy, které měly být pěnové konzistence mi zatuhly natolik, že jsou pomalu chutí a konzistencí, jako máslo ochucené bílou a hořkou čokoládou.:-( A to jsem nepoužívá žádnou želatiny, jen velmi kvalitní bio potraviny a nepovedený výsledek si neumím vysvětlit. V každém případě v takové podobě se jíst nedá a mě nenapadá, co s jednotlivými vrstvama udělat. Myslíš, že by jsem je mohla znovu nad párou rozehřát a něco s nimi provést?

    1. Ahoj, to mě moc mrzí :( Vůbec to nechápu, všem, kteří to zkoušeli, vyšel… Prosím tě – co to bylo konkrétně za potraviny? (jinak mě napadá leda zkusit rozehřát, přidat trochu smetany a nechat vychladit. Případně pak vyšlehat, taková čokoládová pěna do skleniček…)

  15. Vše bylo podle ingrediencí uvedených v receptu akorát v bio kvalitě. Čokoláda na korpus byla 97% a místo běžného másla jsem použila kakaové máslo, které běžně do receptů, kde je potřeba tekuté máslo používám a na pěnu z hořké čokolády byla 100% čokoláda.
    Jinak jsem tedy oddělila jednotlivé vrstvy a znovu rozehřála. Do té z tmavé čokolády jsem přidala trochu smetany a znovu nalila na dort – tento druhý pokus z 80% vyšel. U čokoládové pěny z bílé čokolády však ani druhý pokus nevyšel, opět ztuhla opět na podobu čokolády.:-( I přesto, že tedy nebyl dort 100%, jelikož se nedá mluvit o nadýchané pěně, mně chutnal a téměř cely jsem ho už snědla.:-)
    Chybu vidím snad jen v možném přešlehání nebo pokud je čokoláda více % musí se jí použít na uvedené množství smetany méně, podle mě.
    Tento nezdařený pokus mě však neodradil, naopak ještě víc navnadilo k dalšímu pokusu o nadýchaný tříbarevný čokoládový dort.;-)

    1. To s bio kvalitou jsem pochopila už po prvním komentáři, ale zajímaly by mě konkrétní značky, chtěla jsem znát složení. Jinak jasně, že 100% čokoláda je prostě daleko tužší… A co jsi vlastně použila za smetanu?

  16. Ahojky, tak zítra jdu do něj, tak mi držte palce!!! :) Bojím se, že to neztuhne :(. CO kdybych nechala ty pěny zvlášť i ten základ ztuhnout přes noc a ráno to na to napatlala? Ať to drží.. Díky moc!

    1. Nepíšu pozdě? Určitě nenechávat, zatuhly by a bylo by to ošklivé :) Dělala jsem ho už mockrát a pokaždé se povedl :)

      1. V pohodě, chtěla jsem odepsat už včera, ale nějak mi to nešlo. Včera udělán a dnes předán a zbyla už jen polovina :-D Je pravda, že ta bílá čokoládá není uplně ztuhlá jako ta tmavá, ale je to vynikající!!! Kalorická bomba, ale stačí kousek a jsme všichni nasyceni :)!

          1. Tak včera druhý pokus :-D. JE JEŠTĚ LEPŠÍ!! Můžu někam poslat foto? :))

    1. Fíha, to se liší od každého pečení… smetanu ke šlehání kolem 31-33% tuku, hořkou… Lindt, a když není zbytí tak Tesco puntíkovanou, případně Figaro (jen ne Orion…). myslím, že i nějaká z Lidlu je celkem fajn, ale teď nevím, co je to za značku.

  17. Ahoj :) rozhodla jsem se upect tenhle dort k narozeninám. Chtela bych se zeptat, z uvedeneho mnozstvi, jak byl vysoký? Lidí tam bude dost a tak nechci žádnou placku. Formu mám cca 26cm myslím.

    1. Ahoj, doufám, že neodpovídám moc pozdě – peču ho většinou v 26cm formě :) Výšku tedy změřenou nemám…

  18. Dobrý den, chystám se příští týden upéct tento dort mamce a chci se optat, kdybych dala místo bílé čokolády hořkou čokoládu mám tam dávat i želatinu? A ještě jeden dotaz, dala by se použít od Figaro nebo od Orion čokoláda na vaření a to do všech vrstev?

    1. Dobrý den, vím, že asi píšu pozdě, ale pro jistotu: Hořká vrstva už v tomto dortu je (ta prostřední) a želatina se do ní dávat nemusí. Za sebe tyto čokolády nedoporučuji (to už bych koupila hořké čokolády např. v Lidlu). Ale upéct by to z nich samozřejmě asi šlo, pokud vám chutnají…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *