Sváteční dort s ořechy a pomerančem

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

Před začátkem listopadu mě kontaktovala zástupkyně Lidlu s otázkou, zda bych se nechtěla zúčastnit jejich Lidl FOOD Challenge. Dozvěděla jsem se, že bude potřeba vymyslet originální vánoční recept, který bude obsahovat tři zadané ingredience. Zda to bude moučník, cukroví, pečené, nepečené, bude jedno, cokoliv co napadne…

A tak jsem se samozřejmě přihlásila :) Na začátku listopadu pak přišlo zadání. Amaretto „Armilar“, vlašské ořechy „Alesto Fine“ a pomeranč.

Zadané suroviny

Musím přiznat, že na první přečtení mě tato kombinace neuchvátila. Vlašské ořechy a pomeranč mi k sobě ladily báječně, jen to Amaretto bych nejradši nepoužila :D Nakonec mi ale začaly v hlavě naskakovat různé kombinace a já věděla, že to přeci jen půjde. A tak jsem stvořila sváteční dort. Jeho těsto připomíná biskupský chlebíček a o náplň se mu stará mandlový karamel a šlehačka. Kandované pomeranče navrchu pak nahradily tu pověstnou třešničku…

Suroviny:

těsto:

  • 20 dkg změklého másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 5 vajec
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 100 g vlašských ořechů Alesta Fine
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • máslo (případně i pečící papír) na vymazání formy / forem

karamelová omáčka:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • ½ hrnku Amaretta Armilar
  • 90 g másla
  • špetka soli

kandovaný pomeranč:

  • 1 a půl hrnku krupicového cukru
  • 2 hrnky vody
  • pomeranč

šlehačková náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce Amaretta Armilar

Postup:

Začneme den předem. Cukr na kandování pomeranče dáme spolu s vodou do hrnce a rozpustíme.

Rozpouštění cukru na sirup

Pomeranč důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.

Tenké plátky pomeranče

Vložíme je do hrnce s rozpuštěným cukrem a vaříme na středním ohni asi 10 minut, až plátky zprůhlední.

Kandování pomeranče

Po deseti minutách opatrně vyndáme jednotlivé plátky pomeranče na pečící papír a necháme je vychladnout.

Kandovaný pomeranč

Dále si připravíme karamelovou omáčku. Do hrnce vsypeme cukr a necháme ho na středním plameni rozpustit.

Rozpouštění cukru na karamel

Za občasného míchání necháme cukr zkaramelizovat do světle hněda. Po malých kouskách přidáváme máslo.

Máslo do karamelu

Po zamíchání všech kousků másla přidáme špetku soli a opatrně přilijeme Amaretto. Necháme asi minutu provařit a odstavíme z tepla.

Solení karamelu

Pokud by ještě v karamelu zůstaly nějaké hrudky (například z kraje hrnce), přecedíme ho.

Přecezení karamelu

A pustíme se do přípravy korpusu. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem.

Máslo utřeme s cukrem

Postupně po jednom přidáme žloutky a dobře zašleháme.

Žloutky do máslové směsi

Vyšleháme bílky v tuhý sníh. Po částech je přidáme k máslové směsi.

Bílky do máslové směsi

Ořechy nasekáme, dáme je do misky s kandovanou kůrou a promícháme se lžící mouky, aby se v těstě nelepily k sobě. Mouku s kypřícím práškem a ořechy s kůrou pak přimícháme do základu těsta.

Přidání ořechů a pomeranče do těsta

Dortovou formu o průměru 26 cm (nebo 18 cm a 4 malé formičky) vymažeme máslem. Dno můžeme vyložit pečícím papírem.

Vymazané formy

Formy naplníme. Já jsem pro 18 cm použila větší půlku těsta a zbytek jsem lžícemi rozdělila do malých formiček (které mi suplovaly rozříznuté plechovky).

Dortíky před pečením

Pečeme je v troubě při 175°C. Malé formičky asi 20-25 minut, větší cca 40-45 minut. V obou případech je zkusíme propíchnout špejlí, a pokud se na ni nebude lepit neupečené těsto, máme hotovo.

Upečený korpus

Upečené korpusy necháme vychladnout a poté je do druhého dne uložíme do lednice, budou se lépe krájet.

Druhý den korpusy seřízneme do roviny.

Seříznuté korpusy

A prořízneme, velký jednou, menší třeba dvakrát. Těsto má krásnou strukturu na řezu.

Detail korpusu

Vyšleháme šlehačku – ke smetaně přidáme lžíci cukru a dvě lžíce Amaretta, ušleháme dotuha.

Příprava šlehačky

A sestavíme. Na korpus natřeme tenkou vrstvu karamelu (pokud by moc zatuhnul, lehce ho ohřejeme a promícháme), potřeme šlehačkou a přiklopíme další vrstvou. Na horní část dáme zase karamel, šlehačku a kandované pomeranče. Můžeme ještě posypat sekanými ořechy.

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

A můžeme podávat.

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

Pokud by někomu vadil stékající karamel, tak ho dá dovnitř méně…

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

… ale třeba my ho máme opravdu moc rádi. A klidně ho může být ještě víc.

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

A takto vypadá dort v mini verzi:

Sváteční dort s ořechy a pomerančem

Tak a teď už se oficiálně těším na Vánoce :)


Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Když mi přišla nabídka ochutnat pečené müsli z Janovy pece, jala jsem se hned zkoumat, jaké druhy müsli nabízí. Čokoládové, jahodové, ovocné a semínkové mi přišly jako taková ta klasika. Jenže pak jsem si všimla, že je v nabídce i müsli Ze sadu. Jsem ze sadu. Z dědova sadu! Jsou […]



6 thoughts on “Sváteční dort s ořechy a pomerančem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít