Skoro svatební dort…

Rozhodně nemůžu říct, že by dorty patřily do mého repertoáru. Když se ale vyskytne taková příležitost, jako je zlatá svatba prarodičů, tak se přece musíme překonat :) Dort nebyl svým způsobem ničím zvláštní, ale na to, že nejsme moc zvyklé na potahování, se nakonec celkem povedl (a to bylo nervů!).

Chci tu hlavně zapsat recepty použité na korpusy i na potahovou hmotu, a nakonec samozřejmě přidat i foto finálního dortu. Moc jsem nefotila přípravu, spíš jen pár momentek…

Red Velvet Cake

Jako první korpus jsem upekla dort s názvem červený samet… Pekla jsem v 26 cm dortové formě, takže nakonec byl celkem nízký. Recept je z joyofbaking.com.

Suroviny:

  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce kakaa (já dala jen jednu, aby více vynikla červená)
  • 113 g másla, pokojové teploty
  • 300 g cukru krupice (nebojte se dát méně)
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 hrnek (240 ml) podmáslí (pokud na poslední chvíli zjistíte, že nemáte, zachrání vás i trochu zakysané smetany dolité mlékem)
  • 2 lžíce tekutého červeného barviva
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička sody

Postup:

Předehřejeme troubu na 175°C a dortovou formu vymažeme máslem, dno vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku, sůl a kakao.

Máslo prošleháme měkké máslo a s cukrem vyšleháme do pěny. Po jednom přidáme vejce a necháme zapracovat, vanilkový extrakt též. Podmáslí promícháme s červeným barvivem.

Do máslové směsi postupně přidáme polovinu moučné směsi, podmáslí a zbytek mouky. Dobře promícháme. Ve skleničce smícháme ocet se sodou, necháme vzkypět a zamícháme do těsta. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 25-30 minut, až bude špejle zapíchnutá do korpusu čistá.

Dort necháme vychladnout, vyndáme z formy a pokud chceme rozřezávat, zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice. Z mojí formy byl však tenhle korpus poměrně nízký, tak jsem se pustila do druhého.

Piškot s tukem

jako stvořený na dorty, podle Pavlíny Berzsiové. Korpus se upekl bezvadně, nebyl vyboulený, hezky šel (po pobytu v lednici) rozkrojit.

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g másla

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a kůrou ( tu já tentokrát vynechala). Zašleháme je do bílků a vmícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Těstem naplníme formu a pečeme asi 45 minut. Necháme úplně vystydnout.

Takhle dopadly korpusy. Červenému jsem seřízla vybouleninu a nechala ho tak, světlý piškotový korpus čekal na svoje rozkrojení.

Pokud budu příště péct dort, tak tomuhle přesně fandím. Upekla jsem ho i do kastrůlku z poloviční dávky, takže dort mohl být patrový.

S krémem jsem nijak nevymýšlela – jednalo se o máslo vyšlehané s uvařeným Salkem, nastavené trochou hustého pudinku.

Dort promazaný zevnitř a zlehka i zvenku putoval do lednice a přišla na řadu potahová hmota z mléčného marcipánu.

Mléčný marcipán:

Recept je z dortománie – k nalezení jich je tam víc, s obrázky, radami… takže se určitě podívejte tam.

Suroviny:

  • 100 g sušeného mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu (nebo sirupu)
  • 2 lžíce horké vody
  • jedna lžička oleje
  • 1 lžička mandlového aroma

Postup:

Všechno hněteme, hněteme a hněteme, pokud se po chvíli nic neděje, přidáme pár kapek vody a pracujeme dál – anebo samozřejmě necháme robota nebo domácí pekárnu, aby to udělal za nás. I když se na první chvíli zdá, že to nepůjde zpracovat, je důležité vytrvat a vodu případně přidávat po trošičkách, aby se to nepřehnalo. Hotovou hmotu rozválíme buď mezi potravinovou fólií anebo s moučkovým cukrem a přeneseme na dort.

Tady je tak trošku případ toho, jak se to dělat nemá – nemám absolutně představu proč, ale tahle dávka marcipánu se trhala a nechtěla se moc dobře na dortu usadit. Potom jsme se pustily ještě do další a ta už byla úplně v pohodě – takže to asi svedeme na erupce na Slunci. Každopádně jsme to tam tak nějak připlácly a doufaly, že to půjde zamaskovat :D

Tou dobou už jsem se začala připravovat na odjezd na Zumba maraton (:D), takže zdobení a kompletace dortu padla na mou šikovnou sestru a maminku. Společně obarvily část marcipánové hmoty na fialovo (prášková malinová červeň a modrá) a trochu na zeleno. Vyválely plát na mašli, udělaly růžičky a dozdobily dort. Večer, když jsem přijela domů, na mě čekalo v lednici velmi příjemné překvapení :)

Abych nezapomněla, tak na tenhle dort padla trojnásobná dávka výše uvedeného marcipánu.

A myslím, že ho trochu ještě zbylo.

Nejlepší na tom je, že splnil svůj účel a udělal radost. A na ty nervy dopadl celkem obstojně.

A naposled jen rychlá fotka z rozkrojení :)

22 comments

    1. Red velvet byl celkem fajn :) Je trosku hutnejsi, ale vlacny, zadna sucha buchta, ale hlavne tam dobre a prekvapive vypadal :))

  1. Dort je krásný, já na recepty od Berzsiové nedám dopustit, vždycky peču tenhle piškot co uvádíš! Ten red velvet by mě taky zajímal, stojí to za pokus?

    1. Jojo, ja jsem segre poridila Velkou domaci cukrarku a takhle do ni chodim nakukovat :)) rekla bych, ze stoji za pokus, uz jenom kvuli prekvapive barve :)

  2. Teda Meg, ty jsi neuvěřitelná! Já te´d mám za sebou doslova dortový maratón, ale kam se hrabu! Na potahované dorty u mě ještě nedošlo, tak nějak mám z nich respekt, ale ten tvůj vypadá božsky.
    A jak chutnal Red velvet? Já se chystám na Red velvet cupcakes, tak ať vím, jestli to má cenu :-)
    Teda, já bych tě chtěla mít v rodině!

    1. Diky, my mame taky porad respekt :D Nedelame je tak casto, aby se dalo rict, ze mame moc zkusenosti, a pak se to jeste nevede, a trha se to, a to je pak rozcilovani :D Red velvet viz vyse :) A ja tebe taky! :D

  3. Ahj Meg, já nestačím zítra *q*
    To co vidím, je dokonalost sama. Dělám cukrářskou školu v praze, protože podle mě je cukrařina jdeden z nejkrásnějších způsobů jak ukázat světu svou bujnou fantasii a kreativitu. Dodneska sem nevěděla co budu dělat na závěrečných zkouškách, ale po prolistování téhle stránky jsem našla to, co mě opravdu láká, a co bych mohla zvládnout. Děkuju mockrát za inspiraci :)

  4. Zdravím. Obzerám tortičky a táto tvoje je krásna. Akurát rozmyšľam…a teda čítam všade, že ak sa robí poschodová torta, tak spodok treba vystužiť a pod prvé patro dať podložku aby sa tá torta navrchu neprepadla. Tak sa chcem opýtať, či táto tvoja bola v pohode a či sa neprepadavala do tej spodnej. A ak nie….ako je to možné???? :-)).
    Všetko dobré prajem :-)

    1. Ahoj, díky moc :) tahle konkrétní nebyla potřeba vyztužit – krém byl pevný, nebylo ho moc a horní patro také moc nevážilo. Jde o příležitost – na svatbu už jsem dort vyztužovala podložkami a bambusovými tyčkami, kvůli jistotě, kvůli počasí, i kvůli pěnové náplni… Jakou máte příležitost a co všechno na něj plánuješ? :)

  5. Dobrý den, jak píšete, že jste upekla i do kastrůlku, tak jste to pekla opravdu v kastrolu? já totiž nemám menší formu a ráda bych udělala taky patrový dort a nechce se mi kupovat další forma…

    1. Dobrý den, snad nepíšu pozdě… Opravdu je peču i v kastrůlku :) Musí být samozřejmě co nejrovnější, ne moc prohnutý. Ale dá se to :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *