Duhový dort

Duhový dort

Je mi 26, ale stále ve mně dříme duše dítěte. Neumím si jinak vysvětlit to nadšení, které mě pokaždé chytlo, když jsem uviděla rainbow cake a jeho barvičky. Čím jasnější, tím lepší. A tak jsem si pořád plánovala, že si ho udělám na narozeniny. Nakonec jsem ho upekla k narozeninám své sestře. A doufám, že z něj byla aspoň z půlky tak nadšená jako já.

Receptů lze nalézt kupu, já jsem se tentokrát přiklonila k verzi těsta z BBC Good Food. Byla mi sympatická hlavně proto, že se nedělal sníh z bílků do těsta a všechno se jen v podstatě zamíchalo spolu. Recept byl na 20cm formu a i když tam napsali, že lze servírovat 18 kousků, tak jsem se rozhodla ho upéct do 26 cm formy. Z jeden a půl dávky. Byl obrovský, nešla mi ani zavřít přenosná forma na dorty, o které jsem si myslela, že je zbytečně vysoká.

Dokonce jsem si kvůli tomuhle dortu přikoupila druhou dortovou formu. Představa, že bych všech 6 placek ještě pekla s většími časovými rozestupy kvůli chladnutí a mytí jedné formy, je totiž dost hrozná. A taky jsem si dokoupila barvičky. No prostě samé důležité věci! :)

Připravené gelové barvyPočítejte s tím, že tenhle dort je náročnější. Jak surovinově, tak pracností. Pokud ho nepotřebujete enormní množství, tak se pusťte do původního množství z předchozího odkazu. Já tu přidávám přepočítané hodnoty, podle kterých jsem pekla ten obr dort. Původně se těsto míchá na třikrát a vždy se polovina odváží a každá část se obarví. Já jsem míchala těsto šestkrát.

Taky předem upozorňuji, že nenesu odpovědnost za barevné fleky na oblečení, obličeji, mixéru, lince, podlaze, utěrkách, … A příště bych přidala na krému. Ze 600 g sýra a půl litru šlehačky je toho na tenhle óbr dort ještě málo.

Suroviny:

na jednu placku o průměru 26 cm:

  • 94 g změklého másla
  • 168 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • barvivo

na krém:

  • 400 g lučiny
  • 200 g mascarpone
  • 100-150 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 500 ml smetany ke šlehání

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu (dortové formy) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem, který můžeme ještě lehce potřít máslem. Všechny suroviny na jednu placku dáme do mísy a vyšleháme do hladka. (Nebo si můžeme nejprve vyšlehat máslo s cukrem, přidat vejce, extrakt, prášek do pečiva a sůl a na závěr zapracovat mouku.)

Dortové těstoVymíchané těsto obarvíme potravinářskou barvou a rozetřeme do formy. Jeden z triků k přípravě tohoto dortu je ponechání si zbytečku těsta. Tlápneme s ním na bílý talířek a další barvené hmoty tak můžeme porovnávat co do intenzity, ale také odstínu – například aby byl jasně viditelný rozdíl mezi žlutou a oranžovou.

Vzorky barevných těst

Modré těsto před pečením a po něm. Každý korpus pečeme 12-15 minut, podle trouby, prostě až začne trošku zlátnout, případně projde špejlovým testem.

Modrá vrstvaTo samé s červeným.

Červená vrstvaA fialovým.

Fialová vrstvaŽlutým…

Žlutá vrstva… oranžovým …

Oranžová vrstva… a zeleným.

Zelená vrstvaJakmile jsou všechny vrstvy upečené, necháme je vychladnout a vyndáme sýry na krém z lednice.

Vyklopíme je do šlehací mísy, aby měly při zpracování pokojovou teplotu. Poté přidáme cukr a vanilkový extrakt, krátce vyšleháme (ale rozhodně ne tak jako máslo! ).

Lučina, mascarpone, cukr a vanilkaUšleháme ze smetany šlehačku a zlehka ji postupně zamícháme do sýrů.

Krém se šlehačkou

Pak už můžeme začít vrstvit dort. Ujasníme si, v jakém pořadí jdou barvy duhy ;) a rozhodneme se, se kterou barvou začneme. Takže u mě fialová, krém, modrá, krém, zelená, …Skládání dortuPřípadné hrboly na korpusu je potřeba zarovnat a pak omést drobečky.

Ořezávání korpusuA takhle pak vypadají spojené všechny vrstvy.

Všechny vrstvy dortuPotřené první, tenkou vrstvou krému, která na sobě zachytí drobečky. Dort je pak potřeba dát na chvíli do lednice, aby na něm krém zatuhnul.

První vrstva krému na dortu

A pak ho potřít zbytkem krému. Tady je vidět, že by bylo ještš trochu krému třeba.

Druhá vrstva krému na dortuA vršek posypat lentilkami.

Posyp s lentilkamiPořád jsem si říkala, že je ta přepravka na dorty fakt vysoká, že to musí zvládnout. Nezvládla. Takže jsem ráda, že se našel ochotný zachránce, co mi ho přepravil v autě.

Pak už nastal den D, tedy den oslavy narozenin a já byla pověřená, abych dort rozkrojila. Prý se toho oslavenkyně bála… já ale taky :D

První ukrojený kus dortuTak jsem prostě zkusila ukrojit tenký kousek dortu… A najednou tu byly, všechny barevné vrstvy.

Ukrojený duhový dortJen mezi nimi mohlo být větší množství krému.

Duhový dortPoučení pro příště? Méně těsta, více krému a dort bude dokonalý. Údivový efekt je ale i takhle zaručen. Jasně barevnou verzi bych měla za sebou… Víte ale, jak krásné jsou ty pastelové? Nebo odstíny jedné barvy? Navíc by takto šlo obarvit snad jakékoliv světlé dortové těsto, takže příště bych vyzkoušela nějaké své osvědčené… Ať žijí barvičky! ;)


Related Posts

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]

Croquembouche

Croquembouche

Když jsem loni u Cataliny viděla krásný skládaný dezert jménem Croquembouche, okamžitě se zařadil na můj TODO list. Bylo mi jasné, že to nebude lehká záležitost a tak jsem vyčkávala na správnou příležitost. A dočkala jsem – když se kamarádka optala, zda bych se s ní do pečení tohoto […]



63 thoughts on “Duhový dort”

  • No teda, Marki, ten vypadá skvěle! Pořád se na něj chystám, tak teď jen rychle chytit příležitost za pačesy a udělat ho. A náhodou se mi líbí, že je tam spoře krému, on ten sýrový je dosti tučný a takhle to vypadá krásně vesele. Fakt smekám klobouk a uvažuju, jak ho vyrobit za pomocí přírodních „barviček“.

    • Ahoj Madlo, nevím jestli znáš Pravý domácí časopis….jestli ne, tak se po něm mrkni, jak Tě tak znám z blogu, tak si myslím, že by se Ti mohl líbit. V jednom čísle byl návod na tento duhový dort z přírodních barviček, jestli chceš, přepíšu Ti to.
      Lenka

    • Madla: Taky jsem chvíli přemýšlela o přírodních barvičkách, ale pak jsem si řekla, že když jednou za pár měsíců použiju tohle, že to ničemu nevadí a za to vymýšlení mi to nestojí :) Díky!

      Lenka: Mohla bych kdyžtak poprosit? Také by mě to zajímalo :)

  • Krásný dort, krásné fotky. Už dlouho ho chci upéct, ale není pořád příležitost. Dítě má 3 měsíce, to by to neocenilo :-), jiným dětem ho péct nechci, tam dorty obstarávají jejich maminky…ach jo, zase jsi mě navnadila. Asi ho dostane mamka k padesátinám :-D

  • Zdravím,
    úplně mě tento dort nadchnul….nejsem moc pečící typ, a tak bych chtěla poprosit o radu o jakou lučinu do kremu se jedná?? Děkuji.

    • Dobrý den, doufám, že neodpovídám pozdě – určitě by to šlo i s nějakým jiným korpusem, který máte vyzkoušený.

  • Ahoj Meg, už delší dobu koukam na tento dort, je naprosto geniální. Proto jsem ho upekla synovi k narozeninám. Použila jsem recept na korpus od Hedviky ( viz.víše), krém jsem dělala z 1,5 dávky a bylo tak tak akorát . Moc bych vám chtěla poděkovat za krásné stránky na kterých se ráda inspiruji. Katka ;-) .

  • Dobrý den,
    snad mi někdo odpoví:-) Chystám se dělat tento dort a potřebovala bych vědět jestli pod formu dávat pečící papír a vymazávat? Jestli se to nepřilepí apod.
    Díky Jana

    • Dobrý den,
      přesně jak je to v receptu: Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu (dortové formy) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem, který můžeme ještě lehce potřít máslem.

  • Dobrý den, prosím o radu, hledám inspiraci na třípatrový dort :-) tento se mi líbí, tak mě napadlo, že bych mohla každé patro nabarvit jednou z barev. Jsou jednotlivé korpusy silné, že se dají rozkrojit? nebo bych měla udělat více těsta? Také jsem se chtěla zeptat, jestli se do krému hodí nějaké ovoce? Do něčeho takové se budu pouštět poprvé :-) Děkuji za rady, s pozdravem Zorka

    • Dobrý den, záleží, jaký byste chtěla průměr a celkovou velikost. Korpusy jsou na 26 cm formu celkem nízké, protože jsou brány tak, že budou jedna barevná vrstva. Záleží, jak chcete, aby dort vypadal – krému se tady např. hodí i víc, a mně osobně se líbí kontrast barev korpusů a bílé barvy krému. Ovoce by toto narušilo. Jde o to, jak to chcete pojmout :)

  • Dobrý den,
    teď jsem si to přečetla pořádně, chystám se na něj v pátek, tak čtu slovo od slova:-D Díky moc za odpověď:-)
    Jana

  • Vdaka za recept, odskusany. piekla som z tej mensej davky, ale v pohode by sa zjedla aj ta vacsia :)))) Korpusy som piekla na papieri a boky vymazala maslom. Vsetko slo ako na hodine vytvarnej vychovy:)))Farby som pouzila praskove rozpustene v troche vody., Odporcovia umelych farbiv sa branili ochutnat, ale vyzerala a aj chutila skvelo

  • Meg, ten se Ti velmi povedl….
    Ja to stesti (respektive sikovnost) nemela. Udelala jsem ho v patek dceri k narozeninam a vysledek byl katastrofalni…korpus suchy, zakaleny, hrozny, krem suchy. Ale zachranila jsem to aspon vzhledem :-) Dcera byla nadsena, ja zklamana. Ale hlavni je, ze jeji ocka zarila stestim, to je to nejkrasnejsi…
    Ty jsi ale sikulka, velmi rada zkousim tvoje recepty a neprestanu te obdivovat.
    Preji hodne zdaru a uspechu.

    • Díky, ale tohle mě moc mrzí! Držím palce, aby se případně příště vedlo lépe, mně takovéhle problémy vůbec nevyvstaly :(

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu potáhnout tento krém fondánem?
    Předem moc děkuji za odpověď :).

    • Tento krém bych raději fondánem nepotahovala, chtělo by to přes dort ještě nějakou vrstvu máslového nebo ganache :)

    • Takhle je to těžké popsat… ale byl vážně docela dost vysoký, možná až dvojnásobek běžného? těžko říct přesně :)

  • Dělala jsem ho dceři k desátým narozeninám-tedy trochu obměněný,ale byl duhový s lentilkami, chutnal a děcka stála frontu, aby si ho mohla vyfotit :D
    Jen když se mi při sestavování v deset večer rozpadla v ruce poslední vrstva a musela jsem znovu vytáhnout nástroje – bez žluté to přeci není duha – tak jsem nadávala jak špaček, do čeho se to pouštím :D

  • Dekuju, chtela bych totiz udelat svému bráchovi jen ze tri vstev tak me zajimalo jestli to nebude moc vysoke nebo moc nizke.

  • Dort vypadá suprově, asi ho teď udělám ségře k narozkám, zkusím množství z normální dávky a toto množství krému, ať je ho tam víc:-) Prosím tě kolik se tam dává cca toho barviva?

    • Doufám, že nepíšu pozdě – barvivo záleží podle značky. Takže prostě nabrat párátkem, hmotu zamíchat a podle barvy těsta kdyžtak přidat :)

  • Díky za tvůj recept! Měla sem tento dort na svatbě a byl suprový!!! Má svědkyně ho upekla podle tvého receptu! Moc díky.
    Akorát se dalo více krému a byl dokonalý! Chuťově dokonalý! Moc děkuji :-)

  • Můžu se zeptat na barviva – jsou lepší prášková nebo gelová? Zatím s nimi nemám moc zkušenost a dort chci dělat příteli k narozeninám, tak abych to nepokazila :) Díky

    • Já většinou používám ta gelová, protože je mám doma kvůli barvení marcipánu, ale i s práškovými by se měl povést :-)

  • Dobry den, Vas dort me velmi zaujal a rada bych ho vyzkousela, jenze nevim kde mam koupit barvicky jako mate vy. Dale mam dotaz ohledne tech korpusu, upecou se a pak se preriznou na pul?? Omlovam se za takovetp dotazy ,ale je mi teprve 12 a dort bych chtela upect sestre k narozeninam. Dekuji za odpoved a s pozdram

    • Dobrý den, barvy kupuji gelové v cukrářských potřebách, takže záleží, jestli máte nějaké v okolí. Nicméně prý to jde v pohodě i s práškovými, které jdou koupit v drogerii. Korpusů se peče tolik, kolik chcete barev, nic se na půl neřeže, každá barva je jen jedenkrát. Maximalně se korpus trochu seřízne, když je hrbolatý.

  • Moc dekuji za odpoved, omlovoum se ze Vas jeste obtezuji, ale mohla poprosit o odkaz na obchod kde jse gelove barvicky koupila?? Moc dekuji a preji prijemny den

  • Zdravím, myslíte, ze jde pouzit merunkovy maslovy krem a potáhnout fondánem? Máme o víkendu oslavu. Tak ho chci udělat dětem. Diky za odpověď.

    • Dobrý den, omlouvám se, že reaguji tak pozdě. Bohužel jsme měli s přípravami svatby víc starostí, než jsem čekala :) Zkusili jste nakonec tento dort?

  • Tak jsem taky dělala, jen ve třech barvách, jako semafor, krému původní množství, tak super:) Jen tedy lentilky i za tu pomerne kratkou dobu ztratili barvu a obarvily krem – ale vadilo to jen me, tak co :))

  • Dobrý den,
    opravdu krásný dort, moc se povedl. :-) Inspiroval mě k tvorbě dortu pro přítele. Jelikož ale nemám s pečením moc zkušeností, raději poprosím o odpověď na 2 otázky:
    1) Když chci dort potáhnout marcipánem, je lepší nejprve dort potřít krémem? Jde mi o to, aby marcipán z dortu nepadal.
    2) Co se stane s těstem, když k vašemu receptu přidám ještě smetanu ke šlehání?

    Děkuji :-)

    • Dobrý den, při potahování marcipánem je nutné dort potřít krémem, nejlépe s máslovým základem nebo tzv. ganache z čokolády a smetany. Co se týče druhého dotazu, tu smetanu přidat kam?

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký přesně vanilkový extrakt do těsta jste použila?
    Budu moc ráda za odpověď, příští týden se tento dortík chystám upéct přítelovi :)

    • Dobrý den, omlouvám se, že jsem nestihla odpovědět včas – použít se dá jakýkoliv vanilkový extrakt, já používám doma naložené lusky ve vodce.

  • Dobry den, muzete mi prosim nekdo prepocitat ingredience na formu 24cm? Vim,ze moc velkej rozdil to nebude,ale nechci mit ty jednotlive placky moc vysoke. Ja sem to zkousel prepocitat,ale moje matemicke zdatnosti proste nedostacuji. :-D

    • Dobrý den, ono s těmi vejci se to přepočítává dost špatně :)) Přesně tak, moc velký rozdíl to nebude, když tak jdou placky seříznout a tyto zbytkové korpusy třeba použít na cake pops nebo podobné (např. smíchat s krémem, zavařeninou, kakaem, udělat kuličky, obalit v kokosu…) anebo pak udělat poloviční dávku na každou placku, ale tam už by mohly být opravdu moc tenké.

    • Určitě, dá se potáhnout marcipánem, pod něj bych ale zvolila potření dortu ganache z bílé čokolády, případně máslovým krémem. Krém ze sýru by ho mohl rozmáčet.

  • Dobry den.tento recept bol pre mna zachrana.vymyslela som si podobne,ale kedze som zaciatocnik samouk (pokus omyl) potrebujem presne mnozstva inak katastrofa.korpus vlacny,akurat ja som dala polohrubu muku (babicka tvrdi,ze najlepsia do piskoty je hruba muka,kompromis).piekla som pre syna k 3.narodeninam.myslim,ze najvaciu radost mal moj muz.vsetkym chutilo a rychlo zmizla.dakujem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít