Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

V českých supermarketech nastala fíková sezóna. Fíky se nyní dají koupit i za pět korun jeden (do 6.10. v Tescu, kolem 8-10 Kč jsem je myslím viděla i v Albertu a Lidlu). Toho jsem prostě musela využít a protože můj tatínek má po operaci očí, chtěla jsem mu upéct nějaké bolestné. Volba padla na dort, a protože má taťka ve velké oblibě čokoládu, tak na dort čokoládový. Naplnila jsem ho krémem z tvarohu, másla a bílé čokolády a fíky v karamelu. Protože krém vystačil na náplň a jedno potření z vrchu, využila jsem na jeho začištění ještě i ganache z bílé čokolády. A protože má celá rodina velkou oblibu v karamelu, připravila jsem i karamelovou omáčku, která vše dokonale završila.

Nakonec mi tedy byli všichni schopni odpustit i ty fíky, které totiž z celé rodiny miluji nejvíc já :D Bohužel tentokrát chybí pár fotek v postupu, protože jsem někdy nestíhala fotit. Ale popsané je vše, protože tento dort potřebuje na přípravu trochu času. Jako u každého dortu si to chce přípravu rozložit alespoň do dvou dnů, aby se stihl korpus vychladit a při rozkrajování se tolik nedrobil. Náplně je také možné si připravit předem spolu s korpusem a druhý den už dort jen sestavit. Korpus je čokoládový mud cake inspirovaný podle Chez Lucie, kde je jen podmáslí vyměněno za zakysanou smetanu, takto mi dort přijde ještě vláčnější.

Suroviny:

korpus:

  • 180 g vody
  • 250 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 6 lžiček rozpustné kávy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g krupicového/krystalového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 jedlé sody
  • špetka soli
  • 60 g holandského kakaa
  • 8 lžiček oleje
  • 4 vejce
  • 150 g zakysané smetany

na tvarohový krém s bílou čokoládou:

  • 250 g změkléjo másla
  • 250 g měkkého tvarohu (pokojové teploty)
  • 150 g bílé čokolády

fíková náplň:

  • 5 fíků
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 50-100 ml smetany ke šlehání

bílá ganache:

  • 150 g bílé čokolády
  • 50 g smetany ke šlehání

na ozdobu:

  • čerstvé fíky
  • 230 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup:

Máslo dáme do vody a rozpustíme, až skoro přivedeme k varu.

Máslo s vodou

Rozpuštěné máslo odstavíme z plotýnky, rozmícháme do něj rozpustnou kávu a nalámeme do něj čokoládu. Necháme odležet asi 3 minuty, rozmícháme do hladka a necháme vystydnout.

Rozpouštění čokolády

Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a kakao. Do směsi uděláme důlek a přilijeme zchladlou čokoládovou směs.

Základ těsta

Vše spolu dobře promícháme a přidáme olej.

Přidáme olej

Poté po jednom přidáváme vejce, vždy až se to předchozí dobře zapracuje.

Přidáme vejce

Nakonec do směsi zamícháme zakysanou smetanu.

Přidáme zakysanou smetanu

Celou směs (dort pak bude vyšší) nebo její 2/3 dáme do formy na dort o průměru 20 cm. Ze zbytku těsta pak můžeme upéct např. cupcakes. Dort pečeme na 160°C asi hodinu a půl. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho zabalíme do potravinové fólie a dáme ho vychladit do lednice do druhého dne.

Těsto ve formě

Druhý den si připravíme ganache z bílé čokolády a náplň. Bílou čokoládu (150 g) nalámeme do misky a přelijeme horkou smetanou (50 g). Rozmícháme dohladka, podle potřeby si pomůžeme mikrovlnkou po cca 15 vteřinách, abychom ji nepřipálili. Hladkou ganache pak dáme vychladit do lednice.

Fíky umyjeme a nakrájíme na plátky.

Nakrájené fíky

Cukr spolu s máslem rozpustíme na pánvi.

Rozpouštění cukru na karamel

Do zkaramelizovaného cukru přilijeme ohřátou smetanu, tolik, aby vznikla řidší omáčka.

Přidání smetany

Přidáme do ní plátky fíků a vypneme plamen, necháme je v karamelu obalit.

Fíky v karamelové omáčce

Změklé máslo spolu s tvarohem vyšleháme. Je důležité, aby mělo oboje pokojovou teplotu.

Máslo s tvarohem

K máslu a tvarohu přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a vyšleháme v hladký krém.

Bílá čokoláda do krémuKorpus nadvakrát rozřízneme, potřeme krémem (1/3) a poklademe fíky s karamelem. Totéž zopakujeme podruhé. Zbytkem krému potřeme boky a vrch dortu. Necháme vychladit.

Sestavení dortu

Boky dortu pak ještě potřeme bílou ganache, aby zakryla drobečky v tvarohovém krému a dáme ho zpátky do lednice.

Na ozdobu rozehřejeme a zkaramelizujeme cukr, poté ho zalijeme zahřátou smetanou a rozmícháme do hladka. Přidáme špetku soli a přelijeme přes síto do misky, abychom zachytili nerozpuštěné kousky cukru. Necháme ho vystydnout a poté nalijeme na dort.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

Dort ozdobíme čerstvými fíky.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem

Takto poté vypadá na řezu.

Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.



8 thoughts on “Čokoládový dort s fíky, bílou čokoládou a karamelem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít