Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Když se mi minule celkem povedly citronové macarons, říkala jsem si, že teď už to prostě musí vycházet. A že je budu muset zkusit znovu. Utvrdily mě v tom i příchozí reakce o tom, že se povedly nejenom mně a já se radovala, že mám konečně funkční recept, který můžu opravdu předávat dál.

A tak jsem se rozhodla, že je zkusím zase, tentokrát ale z arašídů, aby je mohl jíst i můj Aleš, který je na mandle (obzvlášť tepelně zpracované) alergický. Namlela jsem je v mixéru a prosila přes jemné síto, aby v nich nebyly moc velké kousky. Slepila jsem je tentokrát rybízovým želé, které mám nachystané i na slepení lineckého cukroví. Přiznávám, že to bylo hlavně proto, že jsem neměla čas dělat krém, ale opravdu to bylo dohromady dobré. A nakonec jsem je ozdobila před podáváním sněhovými vločkami z fondánu, aby odrážely adventní období.

Postup jsem fotila jen občas, takže pokud chcete více fotek, mrkněte se na ty macarons citronové. Jediné, v čem se liší, jsou mandle nahrazené za arašídy a barva. Postup i množství je naprosto stejné :)

Suroviny:

na macarons:

  • 112 g jemně mletých arašídů (pokud je budete mlít sami, bude jich potřeba více)
  • 204 g moučkového cukru
  • 102 g bílků
  • 51 g cukru krupice
  • (červené gelové potravinové barvivo)

na dokončení:

  • rybízový džem nebo želé
  • fondán nebo marcipán

Postup:

Arašídy rozmixujeme / rozsekáme ve výkonném mixéru na co nejjemnější kousky, až skoro na prášek. Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme. Velké kousky vyhodíme (můžete je použít do kaší, müsli směsí a podobných) a mleté arašídy odvážíme, aby jich bylo opravdu 112 gramů. Smícháme je s moučkovým cukrem.

Namleté arašídy

Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr. Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět). V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala vánoční červené, ze kterého nakonec vyšla spíš růžovo-červená barva, ale nechtěla jsem ho přidávat moc.

Vyšlehaný sníh s barvivem

A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila. Ke sněhu přidáme polovinu arašídové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).

Smíchání hmoty

Přidáme opět polovinu arašídové směsi a dobře zamícháme (asi 10-15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části. Napotřetí přisypeme zbytek arašídové směsi a znovu 10-15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.

Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou. Plechy si vyložíme pečícím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.

Macarons na plechu před pečením

Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl / linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30-60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

Macarons pečeme při 135°C 12-16 minut. Teplotu a délku pečení musíme vyzkoušet ve vlastní troubě – mně třeba trouba peče při okrajích víc a makronky tam pak praskají. Upečení otestujeme tím, že je zkusíme jemně odloupnut od pečícího papíru, pokud se rozpůlí a nechá část hmoty na papíře, ještě potřebují pár minut.

Upečené macarons vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté zlehka odloupáváme z papíru a můžeme je naplnit.

Upečené skořápky

Tentokrát jsem macarons naplnila rybízovým želé a nechala je v lednici odležet. Protože jsme je jedli před Mikulášem, vykrojila jsem sněhové vločky z fondánu.

Slepené macarons a fondán

Pomocí štětečku s vodou jsem vločky na makronky přilepila a mohly se podávat.

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Takto ozdobené macarons můžete bez obav podávat návštěvě mezi vánočním cukrovím.

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Věřte mi, budou jim chutnat a budou z nich nadšení :)

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Jahodové macarons s ricottou

Jahodové macarons s ricottou

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že […]



9 thoughts on “Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé”

  • Tak jsem si vyrobila arašídové máslo :D

    Jak jste prosím vás došla k tak jemným, ale stále sypkým namletým arašídům? Mně to přešlo z ještě docela velkých kousků rovnou na pastu…

    • Já bych po porovnání s receptem na mandlové makronky řekla že se ztratil moučkový cukr v popisu přidání arašídů do mixéru spolu s moučkovým cukrem? Což by možná vysvětlilo i to že se z arašídů stala pasta a ne prášek..

      • Já jsem popleta! Patří tam, samozřejmě, omlouvám se a opravuji! Ale nevysvětluje to tu pastu, já je běžně mixuju samotné, nesmí se to nechat běžet dlouho, spíš po pulzech, aby se z toho nestalo rovnou máslo.

  • Meg, tento recept je báječný. Vyzkoušela jsem jich více, ale povedou se vždy jen podle toho vašeho :) Dnes jsem je zkusila zase, po „šňůře proher“ s jinými recepty z lískových ořechů, a vypadají božsky a přesně tak jak mají :) Díky moc

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *