The Daring Bakers‘ April 2011 Challenge – Větrníčky s javorovou pěnou

The Daring Bakers‘ April 2011 Challenge – Větrníčky s javorovou pěnou

Moje první Daring Bakers výzva je tu :). Zadání pro tento měsíc bylo podobné výzvě kuchařů – vytvoření jedlé misky,  povinné (nebo alespoň silně doporučené) bylo vytvoření javorové pěny. Jednou z ukázek byla slaninová miska, na kterou jsem opravdu neměla nervy (navíc by mi to nikdo doma nejedl).

Prvním, co mě napadlo, bylo vytvořit košíček z čokolády, ale v kombinaci s javorovou pěnou by to bylo moc sladké. Také mě napadly kremrolky, ale nakonec jsem se pustila do větrníčků (původní recept od Florentýny). Recept na pěnu je upraven jen z pohledu množství, protože jsem měla javorového sirupu o trochu méně, než bylo potřeba na základní počet.

Suroviny:

Větrníčky:

  • 75 g másla
  • 175 ml vody
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce

Javorová pěna:

  • 180 ml javorového sirupu
  • 3 žloutky
  • 5-7 g želatiny
  • 270 ml smetany ke šlehání (35%)

Postup:

Nejprve jsem si připravila větrníčky. V kastrůlku jsem přivedla k varu vodu, špetku soli a másla.

Poté jsem vsypala mouku a míchala, až se začala nabalovat hladká koule těsta. Asi minutu jsem tak míchala těsto a pak ho nechala zchladnout, postupně jsem po jednom zamíchala vajíčka.

Těsto jsem naplnila do sáčku a na plech nastříkala budoucí větrníčky.

Pekly se v troubě na 200°C asi 20 minut. Prvních 10-15 minut určitě neradím otevírat dvířka trouby, pokud nechcete přijít o krásně nafouknuté tvary. Po vytažení z trouby je možné větrníčky rovnou rozříznout, nebo alespoň propíchnout, aby odešla pára.

Pak jsem se pustila do přípravy javorové pěny. Jsem zvyklá dělat čokoládovou, do které se dávají i vyšlehané bílky, zatímco sem patří pouze žloutky, a navíc želatina, takže jsem byla hodně zvědavá, jaký bude výsledek.

Javorový sirup je třeba přivést k varu a pak pomaličku zašlehávat do žloutků, aby se nesrazily. Trochu smetany jsem odlila do misky a nasypala na ni želatinu. Po nabobtnání (asi 5 minut) jsem ji rozpustila v mikrovlnce – vždy jsem ji pustila na 10s na plný výkon a zamíchala, až se úplně rozpustila.

Želatinovou směs jsem vmíchala ke žloutkovo-javorové směsi a občas promíchávala.  Až dosáhla konzistence vaječného bílku, ušlehala jsem smetanu. Asi čtvrtinu z ní jsem zamíchala do směsi a poté tam pomalu a jemně vpravila zbytek.

Směs jsem dala chladit do lednice, po necelé hodince byla připravená k použití. Cukrářským sáčkem jsem nastříkala pěnu do rozříznutých větrníčků.

Navrch jsem narychlo smíchala polevu z moučkového cukru, vody, karamelu a javorového sirupu, bylo to sladké, zdálo se mi, že se nepovedla, ale přesto zbytku rodiny velmi chutnala.

Javorová pěna byla tedy opravdu výzva :) Jsem ráda, že se povedla a že ve větrníčkách chutnala, i když to určitě není něco, co by se dělalo zrovna často. Pro další insipiraci doporučuji podívat se k Lucii na krásné kremrole z listového těsta a ke Catalině na perníkové kraslice.


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

Croquembouche

Croquembouche

Když jsem loni u Cataliny viděla krásný skládaný dezert jménem Croquembouche, okamžitě se zařadil na můj TODO list. Bylo mi jasné, že to nebude lehká záležitost a tak jsem vyčkávala na správnou příležitost. A dočkala jsem – když se kamarádka optala, zda bych se s ní do pečení tohoto […]



8 thoughts on “The Daring Bakers‘ April 2011 Challenge – Větrníčky s javorovou pěnou”

  • Moc se ti povedly! Máš můj obdiv, že jsi tak skvěle zvládla obě výzvy (u Daring Cooks i Bakers). Větrníky by mě ani nenapadly a přitom je to jedna z věcí, které mám v cukrárně nejradši :D Ta poleva se mi moc líbí (a určitě je i chuťově super), nevíš zhruba kolik si tam čeho dala?

  • Krasne vetrnicky, hned bych si dala! Akorat se porad nejak bojim toho odpalovaneho testa… Obdivuju, ze ses vrhla jak na DB, tak na DC, to musi byt narocne. U nas doma to mame rozdelene – ja pecu, drahy vari a obcas mi ty kucharske vyzvy pripadaji fakt tezke, ze ani nevim, jestli bych to zvladla. Uz se tesim na dalsi vyzvu :-)

    • Díky :) Odpalovaného těsta se vůbec, ale vůbec nemá cenu bát. Byla jsem docela překvapená, jak rychle bylo hotové a jak snadno to šlo. DB i DC, no je to trochu náročné, teď bych se měla soustředit na aktuální Daring Cooks výzvu, a co se týče například surovin, bude to ještě zajímavé :)) Snad se to podaří, uvidíme…

  • Už jsem se rozněžnila před chvílí u Lucky, jste holky všechny strašně šikovné! Fandím vám (víc než hokejistům) a těším se na další výzvu ve vašem provedení!

    • Je to vážně super, vždycky jít honem objevovat co nového se má dělat. Jen potom to vymýšlení, když je volnější téma… :) Ale zatím mě to moc baví :)
      Díky za komentář :)

  • Skutečně krásné větrníčky, myslím, že jsi se se svou první výzvou popasovala opravdu velice dobře. Větrníky v obchodě mi vůbec nechutnají, připadají mi moc těžké, radši mám ty svoje domácí: http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/netradicne-plnene-domaci-vetrnicky-i
    Ale ty tvé, s lahodnou pěnou s javorovoého sirupu, byly určitě báječné. Až se někdy dokopu ke koupi javorového sirupu, určitě udělám tvou verzi, která vypadá více než chutně.

    • Díky moc :) a ta další výzva bych řekla, že se povedla ještě lépe :) Ty domácí větrníčky vypadají skvěle, budu je muset taky vyzkoušet.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít