The Daring Bakers’ August 2011 Challenge – Candylicious!

by Meg

Srpnová výzva odvážných pekařů musela potěšit snad všechny její účastníky. Měli skvělou příležitost vymyslet cukrovinky všeho druhu, ať už čokoládové, karamelové nebo ovocné. Povinně jsme museli vytvořit dva druhy bonbonů a alespoň jeden z nich měl obsahovat čokoládu. Protože jsme celkem nedávno koupili formičky na pralinky, bylo jasné, že je musím vyzkoušet. Doporučené bylo i vyzkoušení si temperování čokolády, ale to se asi daleko snáz provádí, když máte vhodný teploměr a taky je trošku umírněnější počasí.

Dlouho jsem váhala nad příchutěmi, ale pak to tak nějak přišlo samo, když jsem prošla v obchodě kolem kandovaných třešní. V sekci fóra Daring Bakers se objevilo tolik nádherných pralinek a cukrovinek, že jsem nevěděla kam koukat dřív. Tentokrát měl opravdu každý možnost se vyřádit dle svého gusta.

Pralinky z bílé čokolády plněné ganache a kandovanou třešní

Suroviny:

  • 20 dkg bílé čokolády
  • 20 dkg hořké čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • kandované třešně
Postup:

Hořkou čokoládu jsem nalámala do misky a smetanu s máslem jsem přivedla k varu. Nalila jsem ji na čokoládu a nechala asi tři minuty odstát, pak pomalu zamíchala, až vznikl hustý čokoládový krém. Za občasného míchání jsem ho nechala zchladnout. (Použití ganache třeba na polevu dortů – video na joyofbaking.com)

Potom jsem se pustila do rozpouštění bílé čokolády na “obal” pralinek. Protože bohužel nevlastním teploměr, se kterým bych mohla zkoušet temperování čokolády, tak jsem ji pomaličku rozpustila nad parou, pak lehce za promíchávání ochladila v druhé misce s vodou a zase trochu nahřála. Musím přiznat, že se mi asi čistou náhodou povedlo zamýšlené, protože čokoláda byla krásně hladká a tekutá a formičky se s ní vylévaly jedna radost.

Na tyhle pralinky jsem použila formičky na led z Ikey :). Vylila jsem je čokoládou a nechala ji odstát vzhůru nohama, aby přebytečná čokoláda stekla po stranách a zůstala na tácku, který jsem pod formu postavila. Nechala jsem skořápky chvíli zatuhnout v lednici a pak jsem je plnila čokoládovým ganache a půlkou kandované třešně.

Ještě jsem chvíli nechala zatuhnout náplň, a pralinky “zavíčkovala” znovu rozpuštěnou bílou čokoládou. Znovu putovaly do lednice a asi po hodině až dvou už byly připravené k vyklepnutí, resp. k vymáčknutí z formy.

Truffles z čokoládového ganache s kandovanou třešní

Tak, tyhle pralinky původně ani nebyly v plánu, ale už když jsem dělala náplň do bílých pralinek, bylo mi jasné, že zbude. A protože ganache má tu úžasnou vlastnost, že pěkně zatuhne, a zbylo mi ještě pár třešní, udělala jsem z nich kuličky a obalila je ve směsi mletých mandlí a moučkového cukru.

Hořké pralinky s mléčným karamelem

Suroviny:

  • 20 dkg hořké čokolády
  • třtinový cukr (50-70 g ?)
  • máslo (10-20 g ?)
  • smetana (150 ml ?)
Postup:

Nejprve jsem si připravila náplň – omlouvám se za nenapsání přesného poměru, ale karamel prostě dělávám tak nějak od oka… V silnostěnném hrnci jsem rozpustila cukr s máslem a poté přilila smetanu a nechala rozvařit úplně dohladka, nechala zchladnout.

Rozpustila jsem hořkou čokoládu (a smůla, fígl co se mi povedl s bílou, se nekonal). Musela jsem trochu přešvihnout teplotu při rozpuštění, čokoláda byla hustší, než by se mi líbilo (naštěstí se úplně nezdrcla). I přesto se mi nějak podařilo formičky vylít a připravit je na náplň.

Tu jsem do nich vpravila a zase ji nechala trochu zatuhnout, pak přelila čokoládou a nechala v lednici, aby se pralinky dokončily.

Kávové marcipánové kostky

Suroviny:

  • 20 dkg mletých mandlí
  • 5 dkg třtinového cukru
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár lžic silného espressa
  • hořká čokoláda na namáčení (10-15 dkg)
Postup:

Mandle a třtinový cukr jsem rozmixovala a smíchala s moučkovým cukrem, bílkem a kávou (poměr možná tak trochu orientační, cukr jsem přisypávala dle potřeby). Vypracovala jsem hmotu, kterou jsem namačkala do hranatého pekáčku a nechala chvíli zatuhnout v mrazáku, abych s ní mohla rychleji pracovat.

Pak jsem ji vyklopila na prkénko a nakrájela na kostky, které jsem namočila do rozpuštěné hořké čokolády a nechala na mřížce zatuhnout.

Závěr:

Už nechci vidět čokoládu! No, nemůžete to brát zas tak úplně vážně, ale v ten den, co jsem pralinky dělala, jsem jí měla vážně plné zuby. Já obecně čokoládu moc nemusím (nekupuji si ji, sním ji, ale že bych z ní bláznila a nemohla bez ní být, to vůbec) a tak je vlastně k podivu, že mě to bavilo. To je taky vidět na tom, že z původních plánovaných dvou druhů je jich pět.

Ale uvedla jsem tu jen čtyři – takže co ten pátý? Ty druhé kuličky? No, to byla původně mléčná čokoláda na namáčení marcipánových kostek. Hádejte co – nějak rychle zapracoval sporák a čokoláda měla opět vyšší teplotu než bylo záhodno. Tentokrát až moc, takže se žádné polévání čokoládou nekonalo a nechtěla jsem tu krásnou hroudu zdrclé čokolády hodit do koše – přidala jsem k ní trochu smetany a piškotových drobečků a nechala hmotu vychladit, pak tvarovala kuličky a obalila je v kakau.

Takhle vypadaly pralinky uvnitř:

Na tom detailu je taky vidět důsledek toho, že jsem se do práce s čokoládou pustila ve skvělém počasí. Nejen my lidé, ale i čokoláda se potí :P. Aby se nám chudáci pralinky nerozpouštěly, tak musely pěkně zůstat v lednici a jakmile z ní vypadly, už to na nich bylo vidět.

Pralinkám zdar!

You may also like

40 comments

Renata 27. 08. 2011 - 1.47

You made an array of wonderful chocolate treats! I’m impressed with the perfection of your candies. I specially love the photo with the red heart box of assorted bonbons.

Reply
Meg 31. 08. 2011 - 23.52

Thank you :) My mother uses the box for pins and when I saw that… :)

Reply
Ellie | Gourmand Recipes 27. 08. 2011 - 2.07

They look wonderful. Very nicely done.

Reply
Meg 31. 08. 2011 - 23.54

Thanks for commenting and stopping by :)

Reply
Rajani 27. 08. 2011 - 11.27

They look really great. Lots and lots of them, a feast for eyes :)

Reply
Meg 31. 08. 2011 - 23.55

My family was very happy with the amount :D Thank you :)

Reply
Bourbonnatrix 27. 08. 2011 - 15.33

your candies look great! especially love the last picture. beautiful!

Reply
Meg 31. 08. 2011 - 23.56

Thanks a lot! Yes, I like that picture, too :)

Reply
Lucie 27. 08. 2011 - 17.50

Tyjo, tolik druhu a tak pekne! Me tahle vyzva nebavila, nemam rada takove piplacky (dokonce nerada pecu vanocni cukrovi)… Ta posledni fotka je moc pekna :-)

Reply
Meg 31. 08. 2011 - 23.56

Díky, no, já se vánočním cukroví docela vyžívám, no… :D

Reply
MandyM 28. 08. 2011 - 1.14

Your chocolates look fantastic! Beautifully tempered and I love all the different flavours that you did.
I also could do with a break from chocolate after putting the challenge together! :)
Thanks for taking part in the challenge, you did a great job.

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 0.04

Thank you for so wonderful challenge! I really enjoyed it :)

Reply
Adriana 28. 08. 2011 - 11.14

Mnaaaaaam, tolko dobrot pokope. A takych krasnych. Skvela praca. Tlieskam!!! Ada

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 0.04

Díky :) já to moc jíst nemusím, ale chutnalo to :)

Reply
T. 28. 08. 2011 - 15.48

So many pretty chocolates! I especially like the ones with cherries inside…yummm!
T.

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.40

Those with cherries were the most appreciated :) Thank you for stopping by :)

Reply
Slaneček 28. 08. 2011 - 22.37

Ježiš ty jsi borka! Mně se tahle výzva moc líbila, ale u čokolády (a steaků) se na rozdíl od pečení neudržím a žeru jak nezavřená. Respekt! Tolik jsem jich bez vážného ohrožení cukrovkou neměla odvahu udělat. A máš je nádherné!

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.41

Tak u steaků bych se taky neudržela :D Díky moc :)

Reply
Madla 29. 08. 2011 - 14.46

Teda, myslela jsem si, že jsem se už dost namlsala u Cataliny a u Lucie, ale to byla vážně chyba dívat se na tvé stránky, protože mi opět padá čelist obdivem a dostávám chuť na něco sladkého :-)
Obdivuju tvůj zápal, v takovém horku se piplat s pěti druhy pralinek, já na takovou piplačku nemám vůbec nervy, když už, tak si uplcáám svoje jednoduché lanýžky: http://madlinakuchyne.blog.cz/1001/delikatni-black-white-lanyzky
Ale vypadají moc dobře a hlavně nechápu, jak jsi mohla zvládat zpracování čokolády a k tomu ještě focení jednotlivých kroků, to máš teda můj dvojnásobný obdiv.
Fakt jsi dobrá a já vážně uvažuju o koupi těch krásných formiček na led z Ikea :-)

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.45

Ty lanýžky vypadají dost zajímavě, díky :) Já taky nevím, kde se to vzalo, původně jsem měla v plánu jen dva druhy, pak se to nějak samo to… rozrostlo :D Jo, a ať žije Ikea, myslím, že pralinek v tomhle tvaru se objevilo u účastníků DB celkem dost :D

Reply
Katka Hrncekvar 29. 08. 2011 - 17.10

Nádherne prepracované, profesionálne zvládnuté. České baby daring bakerky, ste totálne šikulky a vaše výtvory sú skvelé. Len tak ďalej.

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.47

Díky za chválu i návštěvu a jdu si vložit blog do záložek :)

Reply
Catalina 31. 08. 2011 - 0.51

Páni, pět druhů! Věřím, že tohle tě muselo pořádně bavit, protože v takovém horku jsem byla ráda, že mám ty dva za sebou :D Všechny je máš moc pěkné a lesklé (jak jsi to dokázala?). Mým favoritem jsou ty lanýže s třešněmi. Mňam!

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.50

Já jsem taky byla dost ráda, že to mám za sebou :D Ale tak nebyly všechny lesklé, nebo možná ze začátku, pak se to začalo rosit a krása šla do háje ( chuť naštěstí ne :D ). A možná ještě s teploměrem by to bylo lepší, no :)

Reply
Ire 31. 08. 2011 - 23.21

Vypadá to naprosto luxusně!

Reply
Meg 01. 09. 2011 - 1.54

Díky :))

Reply
Lenka 01. 09. 2011 - 17.38

Vypadají nádherně… určitě se nechám inspirovat :-) a už vím kde jsem udělala kdysi chybu já… já jen rozpustila čokoládu a nechala ztuhnout, ale když to budu temperovat, tak se určitě povedou i mě ;-)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 10.17

Tak ono to určitě chutnalo i bez temperovnání, ne? :) To moje bylo prostě tak odhadem, no :D

Reply
Pavla 02. 09. 2011 - 13.08

Tak ty jsou úúúúžasné!! Já se o ně pokusím až před Vánocemi, ať mám nějaký ručně vyrobený dárek :) určitě se Vámi nechám ispirovat;)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 10.35

Díky, tak to držím palce, takovýhle dárek musí všechny milovníky čokolády potěšit. Snad nebudu moc smělá, ale na netu je to přirozenější, co takhle tykání? :)

Reply
Kudrlinka 20. 09. 2011 - 11.29

To je tak nádherné! Ale při představě té práce… Ochtutnávku by si zasloužili jen opravdoví milovníci čokolády, kteří tu námahu umí ocenit. Takže třeba já? :D Zpocený lidi nerada, ale i zpocenou čokoládu bych ocenila :) Jinak nejluxusnější je ten obrázek s detailem, kdy je vidět náplň.

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 10.36

Díky :) Asi to zkusím, až bude ještě chladněji a nebudu u toho zpocená já, ani čokoláda :D

Reply
toffo 30. 09. 2011 - 13.21

Je to téměř k neuvěření, jseš moc šikovná. Když se jednou budu chtít odvážit na takovou piplačku, vzpomenu si na tebe. Já vánoční cukroví peču ráda, ale s čokoládou to není úplně čistá práce, když na ní není zručný – a to jsem já :-)

Reply
Meg 09. 10. 2011 - 16.57

Díky :)) Já si moc zručná s čokoládou nepřijdu, už kolikrát jsem přešvihla teplotu při rozehřívání a to i když si dávám bacha a pak je výsledkem hrudkovatá hmota s příchutí čokolády :D Prostě to tentokrát celkem vyšlo :)

Reply
Nora 11. 11. 2011 - 19.15

Ahoj chtěla jsem se zeptat kde si sehnala ty silikonové formy na pralinky?nebo možná nejsou ani silikonové:D..chtěla bych se do toho pustit jako malé vánoční dárky pro kamarádky.:)

Reply
Meg 11. 11. 2011 - 20.39

Ahojda, ty růžové formičky (kytičky) jsou tvořítka na led z Ikey :) A ty hnědé na srdíčka, to je snad vážně silikonové, je na tom nápis Fackelmann a musela jsem se jít optat maminky, kde je vlastně kupovali :D A prý v nějakém supermarketu, dost možná i Kauflandu.

Reply
slečna Barbora 03. 12. 2011 - 18.57

Ahoj, Meg,
mám takový heretický dotaz. Co se stane, když čokoládu nenatemperuju? Kromě toho, že zřejmě nebude lesklá, projeví se to v chuti? Nemám teploměr a od oka to určitě nedám. Vlastně jsem se do pralinek asi nechtěla pouštět, ale zrovna jsem dostala formičky na čokoládu a ty mi pořád našeptávaj, ať to zkusím … :-)

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 9.26

No v chuti spis ne, maximalne tak ve strukture trochu, ale vubec bych to neresila, urcite to bude dobry i tak :)

Reply
westruše 09. 10. 2012 - 15.50

bože to je nádhera, vy jste kouzelnice.

Reply
Meg 19. 10. 2012 - 11.46

Diky ;)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc