The Daring Bakers’ August 2011 Challenge – Candylicious!

The Daring Bakers’ August 2011 Challenge – Candylicious!

Srpnová výzva odvážných pekařů musela potěšit snad všechny její účastníky. Měli skvělou příležitost vymyslet cukrovinky všeho druhu, ať už čokoládové, karamelové nebo ovocné. Povinně jsme museli vytvořit dva druhy bonbonů a alespoň jeden z nich měl obsahovat čokoládu. Protože jsme celkem nedávno koupili formičky na pralinky, bylo jasné, že je musím vyzkoušet. Doporučené bylo i vyzkoušení si temperování čokolády, ale to se asi daleko snáz provádí, když máte vhodný teploměr a taky je trošku umírněnější počasí.

Dlouho jsem váhala nad příchutěmi, ale pak to tak nějak přišlo samo, když jsem prošla v obchodě kolem kandovaných třešní. V sekci fóra Daring Bakers se objevilo tolik nádherných pralinek a cukrovinek, že jsem nevěděla kam koukat dřív. Tentokrát měl opravdu každý možnost se vyřádit dle svého gusta.

Pralinky z bílé čokolády plněné ganache a kandovanou třešní

Suroviny:

  • 20 dkg bílé čokolády
  • 20 dkg hořké čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • kandované třešně
Postup:

Hořkou čokoládu jsem nalámala do misky a smetanu s máslem jsem přivedla k varu. Nalila jsem ji na čokoládu a nechala asi tři minuty odstát, pak pomalu zamíchala, až vznikl hustý čokoládový krém. Za občasného míchání jsem ho nechala zchladnout. (Použití ganache třeba na polevu dortů – video na joyofbaking.com)

[singlepic id=390 w=500 h= float=]

Potom jsem se pustila do rozpouštění bílé čokolády na „obal“ pralinek. Protože bohužel nevlastním teploměr, se kterým bych mohla zkoušet temperování čokolády, tak jsem ji pomaličku rozpustila nad parou, pak lehce za promíchávání ochladila v druhé misce s vodou a zase trochu nahřála. Musím přiznat, že se mi asi čistou náhodou povedlo zamýšlené, protože čokoláda byla krásně hladká a tekutá a formičky se s ní vylévaly jedna radost.

Na tyhle pralinky jsem použila formičky na led z Ikey :). Vylila jsem je čokoládou a nechala ji odstát vzhůru nohama, aby přebytečná čokoláda stekla po stranách a zůstala na tácku, který jsem pod formu postavila. Nechala jsem skořápky chvíli zatuhnout v lednici a pak jsem je plnila čokoládovým ganache a půlkou kandované třešně.

[singlepic id=389 w=500 h= float=]

Ještě jsem chvíli nechala zatuhnout náplň, a pralinky „zavíčkovala“ znovu rozpuštěnou bílou čokoládou. Znovu putovaly do lednice a asi po hodině až dvou už byly připravené k vyklepnutí, resp. k vymáčknutí z formy.

Truffles z čokoládového ganache s kandovanou třešní

Tak, tyhle pralinky původně ani nebyly v plánu, ale už když jsem dělala náplň do bílých pralinek, bylo mi jasné, že zbude. A protože ganache má tu úžasnou vlastnost, že pěkně zatuhne, a zbylo mi ještě pár třešní, udělala jsem z nich kuličky a obalila je ve směsi mletých mandlí a moučkového cukru.

[singlepic id=396 w=500 h= float=]

Hořké pralinky s mléčným karamelem

Suroviny:

  • 20 dkg hořké čokolády
  • třtinový cukr (50-70 g ?)
  • máslo (10-20 g ?)
  • smetana (150 ml ?)
Postup:

Nejprve jsem si připravila náplň – omlouvám se za nenapsání přesného poměru, ale karamel prostě dělávám tak nějak od oka… V silnostěnném hrnci jsem rozpustila cukr s máslem a poté přilila smetanu a nechala rozvařit úplně dohladka, nechala zchladnout.

Rozpustila jsem hořkou čokoládu (a smůla, fígl co se mi povedl s bílou, se nekonal). Musela jsem trochu přešvihnout teplotu při rozpuštění, čokoláda byla hustší, než by se mi líbilo (naštěstí se úplně nezdrcla). I přesto se mi nějak podařilo formičky vylít a připravit je na náplň.

[singlepic id=391 w=500 h= float=]

Tu jsem do nich vpravila a zase ji nechala trochu zatuhnout, pak přelila čokoládou a nechala v lednici, aby se pralinky dokončily.

Kávové marcipánové kostky

Suroviny:

  • 20 dkg mletých mandlí
  • 5 dkg třtinového cukru
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár lžic silného espressa
  • hořká čokoláda na namáčení (10-15 dkg)
Postup:

Mandle a třtinový cukr jsem rozmixovala a smíchala s moučkovým cukrem, bílkem a kávou (poměr možná tak trochu orientační, cukr jsem přisypávala dle potřeby). Vypracovala jsem hmotu, kterou jsem namačkala do hranatého pekáčku a nechala chvíli zatuhnout v mrazáku, abych s ní mohla rychleji pracovat.

[singlepic id=392 w=500 h= float=]

Pak jsem ji vyklopila na prkénko a nakrájela na kostky, které jsem namočila do rozpuštěné hořké čokolády a nechala na mřížce zatuhnout.

Závěr:

Už nechci vidět čokoládu! No, nemůžete to brát zas tak úplně vážně, ale v ten den, co jsem pralinky dělala, jsem jí měla vážně plné zuby. Já obecně čokoládu moc nemusím (nekupuji si ji, sním ji, ale že bych z ní bláznila a nemohla bez ní být, to vůbec) a tak je vlastně k podivu, že mě to bavilo. To je taky vidět na tom, že z původních plánovaných dvou druhů je jich pět.

[singlepic id=393 w=500 h= float=]

[singlepic id=394 w=500 h= float=]

Ale uvedla jsem tu jen čtyři – takže co ten pátý? Ty druhé kuličky? No, to byla původně mléčná čokoláda na namáčení marcipánových kostek. Hádejte co – nějak rychle zapracoval sporák a čokoláda měla opět vyšší teplotu než bylo záhodno. Tentokrát až moc, takže se žádné polévání čokoládou nekonalo a nechtěla jsem tu krásnou hroudu zdrclé čokolády hodit do koše – přidala jsem k ní trochu smetany a piškotových drobečků a nechala hmotu vychladit, pak tvarovala kuličky a obalila je v kakau.

Takhle vypadaly pralinky uvnitř:

[singlepic id=397 w=500 h= float=]

Na tom detailu je taky vidět důsledek toho, že jsem se do práce s čokoládou pustila ve skvělém počasí. Nejen my lidé, ale i čokoláda se potí :P. Aby se nám chudáci pralinky nerozpouštěly, tak musely pěkně zůstat v lednici a jakmile z ní vypadly, už to na nich bylo vidět.

Pralinkám zdar!

[singlepic id=395 w=500 h= float=]


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



40 thoughts on “The Daring Bakers’ August 2011 Challenge – Candylicious!”

  • You made an array of wonderful chocolate treats! I’m impressed with the perfection of your candies. I specially love the photo with the red heart box of assorted bonbons.

  • Tyjo, tolik druhu a tak pekne! Me tahle vyzva nebavila, nemam rada takove piplacky (dokonce nerada pecu vanocni cukrovi)… Ta posledni fotka je moc pekna :-)

  • Your chocolates look fantastic! Beautifully tempered and I love all the different flavours that you did.
    I also could do with a break from chocolate after putting the challenge together! :)
    Thanks for taking part in the challenge, you did a great job.

  • Ježiš ty jsi borka! Mně se tahle výzva moc líbila, ale u čokolády (a steaků) se na rozdíl od pečení neudržím a žeru jak nezavřená. Respekt! Tolik jsem jich bez vážného ohrožení cukrovkou neměla odvahu udělat. A máš je nádherné!

  • Teda, myslela jsem si, že jsem se už dost namlsala u Cataliny a u Lucie, ale to byla vážně chyba dívat se na tvé stránky, protože mi opět padá čelist obdivem a dostávám chuť na něco sladkého :-)
    Obdivuju tvůj zápal, v takovém horku se piplat s pěti druhy pralinek, já na takovou piplačku nemám vůbec nervy, když už, tak si uplcáám svoje jednoduché lanýžky: http://madlinakuchyne.blog.cz/1001/delikatni-black-white-lanyzky
    Ale vypadají moc dobře a hlavně nechápu, jak jsi mohla zvládat zpracování čokolády a k tomu ještě focení jednotlivých kroků, to máš teda můj dvojnásobný obdiv.
    Fakt jsi dobrá a já vážně uvažuju o koupi těch krásných formiček na led z Ikea :-)

    • Ty lanýžky vypadají dost zajímavě, díky :) Já taky nevím, kde se to vzalo, původně jsem měla v plánu jen dva druhy, pak se to nějak samo to… rozrostlo :D Jo, a ať žije Ikea, myslím, že pralinek v tomhle tvaru se objevilo u účastníků DB celkem dost :D

  • Páni, pět druhů! Věřím, že tohle tě muselo pořádně bavit, protože v takovém horku jsem byla ráda, že mám ty dva za sebou :D Všechny je máš moc pěkné a lesklé (jak jsi to dokázala?). Mým favoritem jsou ty lanýže s třešněmi. Mňam!

    • Já jsem taky byla dost ráda, že to mám za sebou :D Ale tak nebyly všechny lesklé, nebo možná ze začátku, pak se to začalo rosit a krása šla do háje ( chuť naštěstí ne :D ). A možná ještě s teploměrem by to bylo lepší, no :)

  • Vypadají nádherně… určitě se nechám inspirovat :-) a už vím kde jsem udělala kdysi chybu já… já jen rozpustila čokoládu a nechala ztuhnout, ale když to budu temperovat, tak se určitě povedou i mě ;-)

  • Tak ty jsou úúúúžasné!! Já se o ně pokusím až před Vánocemi, ať mám nějaký ručně vyrobený dárek :) určitě se Vámi nechám ispirovat;)

    • Díky, tak to držím palce, takovýhle dárek musí všechny milovníky čokolády potěšit. Snad nebudu moc smělá, ale na netu je to přirozenější, co takhle tykání? :)

  • To je tak nádherné! Ale při představě té práce… Ochtutnávku by si zasloužili jen opravdoví milovníci čokolády, kteří tu námahu umí ocenit. Takže třeba já? :D Zpocený lidi nerada, ale i zpocenou čokoládu bych ocenila :) Jinak nejluxusnější je ten obrázek s detailem, kdy je vidět náplň.

  • Je to téměř k neuvěření, jseš moc šikovná. Když se jednou budu chtít odvážit na takovou piplačku, vzpomenu si na tebe. Já vánoční cukroví peču ráda, ale s čokoládou to není úplně čistá práce, když na ní není zručný – a to jsem já :-)

    • Díky :)) Já si moc zručná s čokoládou nepřijdu, už kolikrát jsem přešvihla teplotu při rozehřívání a to i když si dávám bacha a pak je výsledkem hrudkovatá hmota s příchutí čokolády :D Prostě to tentokrát celkem vyšlo :)

  • Ahoj chtěla jsem se zeptat kde si sehnala ty silikonové formy na pralinky?nebo možná nejsou ani silikonové:D..chtěla bych se do toho pustit jako malé vánoční dárky pro kamarádky.:)

    • Ahojda, ty růžové formičky (kytičky) jsou tvořítka na led z Ikey :) A ty hnědé na srdíčka, to je snad vážně silikonové, je na tom nápis Fackelmann a musela jsem se jít optat maminky, kde je vlastně kupovali :D A prý v nějakém supermarketu, dost možná i Kauflandu.

  • Ahoj, Meg,
    mám takový heretický dotaz. Co se stane, když čokoládu nenatemperuju? Kromě toho, že zřejmě nebude lesklá, projeví se to v chuti? Nemám teploměr a od oka to určitě nedám. Vlastně jsem se do pralinek asi nechtěla pouštět, ale zrovna jsem dostala formičky na čokoládu a ty mi pořád našeptávaj, ať to zkusím … :-)

    • No v chuti spis ne, maximalne tak ve strukture trochu, ale vubec bych to neresila, urcite to bude dobry i tak :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít