Pistáciové a jahodové macarons

Když nastane příležitost, tak není čas váhat, ale je lepší se hned pustit do macarons. Protože se mi podařilo koupit naprosto nečekaně v cukrárně potravinářské gelové barvivo Wilton, tak jsem se pustila do červených a zelených macarons. Červené s jahodovým mascarpone a zelené s karamelovým krémem s pistáciemi. Tentokrát zase zaúčinkovala trouba/počasí/špatně naladění duchové kuchyně a macarons popraskaly víc jak minule. Nicméně stále držely tvar a chuťově je to samozřejmě nepoznamenalo.

Pro detailní postup na macarons KLIK ZDE.

Suroviny:

1 dávka macarons (dělala jsem dvě):

  • 138 g jemně mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 125 g moučkového cukru
  • 105 g bílků
  • 105 cukru krupice
na jahodový krém:
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce dobré jahodové marmelády
na karamelový s pistáciemi:
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 130 g smetany ke šlehání
  • 110 g másla
  • 50 g solených pistacií /nevyloupaných

Postup:

Macarons jsem dělala ze dvou dávek, abych je mohla každou zvlášť obarvit. Takže jsem nejdřív vyšlehala do tuha bílky s krupicovým cukrem, obarvila je pár kapkami barviva a došlehla, až sníh vypadal vysušeně (přestane mít takový ten typický lesk).

Mleté mandle jsem promixovala s moučkovým cukrem a prosila do hmoty.

Vše zamíchala, aby byla hmota rovnoměrná, hladká a lehce se roztékající. No prostě takové to, co se na ideální macarons dá strašně špatně trefit, a ani tentokrát se mi to nepovedlo.

Cukrářským sáčkem jsem nastříkala na plech kolečka (pomocí šablony, viz odkaz na článek výše) a bouchla s ním o zem.

 Pekly se asi 18 minut při 150°C.

Bohužel zase popraskaly.

Uzavřela jsem je do neprodyšné plechovky, aby mi vydržely dva dny, než přišlo na řadu plnění.

Na jahodový krém jsem rozehřála tři lžíce marmelády, propasírovala přes sítko a nechala vystydnout. Pak jsem ji promíchala s mascarpone a slepila jím červené makronky.

Karamelovým krémem jsem se inspirovala u Lucie, jen jsem použila obyčejné máslo a pak do krému zamíchala drcené pistácie. Takže tedy:

  • Půlku cukru jsem rozpustila, přisypala druhou a nechala zkaramelizovat a hrnec odstavila z plotny
  • Zamíchala jsem do něj na kostičky nakrájených 30 g másla
  • Po troškách přilila i smetanu a vymíchala hladkou hmotu
  • Nechala vychladit

Potom jsem vyšlehala 110g másla a přidala karamel. Pistácie jsem vyloupala, rozdrtila a přimíchala do krému. A  naplnila jím zelené macarons.

A popraskané makronky byly na světě. Tak trochu vánoční.

Tohle je stav asi po čtyřech hodinách. Víte přece, že pod marcipán byste měli dávat hlavně máslové krémy, které nepustí moc vlhkosti? Tady je to krásně vidět – pistáciové drží tvar, protože moc vlhkosti z másla nenatáhly:

Zato jahodové (které se díky mascarpone pěkně rozmočily) se skoro rozpadaly:

Pak už jen zbývalo je zabalit do krabice a drobnost na vánoční besídku byla na světě.

K vaječňáku a zumbě prostě super ;) A co vy a macarons?

30 comments

  1. Můžu se zeptat? Nejsi náhodou cukrářka? :D Protože to vypadá nádherně:) Taky bych chtěla někdy udělat makronky a ještě aby se mi takhle kráásně povedly.. :)))

  2. Tak jestli se na zumbě dávají za odměnu takové krásné markonky, tak se tam hned přihlásím :-)
    Já se k nim pořád ještě nedokopala, ale snad se příští rok dostatečně “pochlapím” a konečně je pokořím.

    1. Dokonce ne za odmenu, jen tak, kdyz je to specialni certovska besidka :)) Urcite se ti povedou moc :)

  3. Tak jsem se nechala inspirovat a pustila se do výroby podle tvého receptu. Z prvu to vypadalo celkem poveděně, co na tom, že jsem měla všechny popraskané, chuťově to byla naprostá pohádka. Ráno jsem s chutí sáhla do krabice a málem se rozbrečela po zjištění, že moje macroons připomínají rozmočené pečivo. Nemám tušení kde jsem udělala chybu a o to víc obdivuju ty tvoje. Klobouk dolů Meg :-)

    1. No, to je ten trochu problém – čím byly plněné? Jak jsem tu dávala na fotkách, na tom strašně záleží… Díky za ozkoušení :)

  4. Nádhera, vypadají velmi jedle. Já s bídou zvládám pusinky, na tohle nemám odvahu!
    Přeji pohodové svátky.

  5. Dobrý den, obdivuji Vaše makronky, já se o ně také pokouším, ale stále nic, ani zdaleka se to nepodová tomu, čemu by mělo. Ráda bych si pořídila šablonu pod pečící papír na makronky, ale odkaz na kterém se nachází, mi nejde otevřít, můžete mi prosím poradit, jak jí pořídit. Děkuji za odpověď A.H.

  6. fakt se ti to povedlo! chceme si s kamarádkou upéct taky makaronky ale nevím jak se povedou…. Zkusím taky ty šablonky!-Díky že sem přidáváš tyhle super recepty!

  7. Holky když ten sníh nepreslehate a necháte makronky před pečením tak 30 minut zaschnout nepopraskaji:-) pecu na 150c 10-12 minut. Lena

    1. No, některé recepty dokonce přešlehání sněhu vyžadují, spíš jde o to potom finální směs nepřemíchat. A trouba u každého jinak – musí se zkoušet a zkoušet :)

    1. Ahoj, nezkoušela… Myslíš přímo do skořápek? Možná by šel přidat, v menším množství, aby nenarušil konzistenci… Jinak do krému by šel určitě :)

    1. Z této dávky může být cca kolem 30 macarons – ale záleží, jak velká nastříkate kolečka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *