Pistáciové a jahodové macarons

Pistáciové a jahodové macarons

Když nastane příležitost, tak není čas váhat, ale je lepší se hned pustit do macarons. Protože se mi podařilo koupit naprosto nečekaně v cukrárně potravinářské gelové barvivo Wilton, tak jsem se pustila do červených a zelených macarons. Červené s jahodovým mascarpone a zelené s karamelovým krémem s pistáciemi. Tentokrát zase zaúčinkovala trouba/počasí/špatně naladění duchové kuchyně a macarons popraskaly víc jak minule. Nicméně stále držely tvar a chuťově je to samozřejmě nepoznamenalo.

Pro detailní postup na macarons KLIK ZDE.

Suroviny:

1 dávka macarons (dělala jsem dvě):

  • 138 g jemně mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 125 g moučkového cukru
  • 105 g bílků
  • 105 cukru krupice
na jahodový krém:
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce dobré jahodové marmelády
na karamelový s pistáciemi:
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 130 g smetany ke šlehání
  • 110 g másla
  • 50 g solených pistacií /nevyloupaných

Postup:

Macarons jsem dělala ze dvou dávek, abych je mohla každou zvlášť obarvit. Takže jsem nejdřív vyšlehala do tuha bílky s krupicovým cukrem, obarvila je pár kapkami barviva a došlehla, až sníh vypadal vysušeně (přestane mít takový ten typický lesk).

Mleté mandle jsem promixovala s moučkovým cukrem a prosila do hmoty.

Vše zamíchala, aby byla hmota rovnoměrná, hladká a lehce se roztékající. No prostě takové to, co se na ideální macarons dá strašně špatně trefit, a ani tentokrát se mi to nepovedlo.

Cukrářským sáčkem jsem nastříkala na plech kolečka (pomocí šablony, viz odkaz na článek výše) a bouchla s ním o zem.

 Pekly se asi 18 minut při 150°C.

Bohužel zase popraskaly.

Uzavřela jsem je do neprodyšné plechovky, aby mi vydržely dva dny, než přišlo na řadu plnění.

Na jahodový krém jsem rozehřála tři lžíce marmelády, propasírovala přes sítko a nechala vystydnout. Pak jsem ji promíchala s mascarpone a slepila jím červené makronky.

Karamelovým krémem jsem se inspirovala u Lucie, jen jsem použila obyčejné máslo a pak do krému zamíchala drcené pistácie. Takže tedy:

  • Půlku cukru jsem rozpustila, přisypala druhou a nechala zkaramelizovat a hrnec odstavila z plotny
  • Zamíchala jsem do něj na kostičky nakrájených 30 g másla
  • Po troškách přilila i smetanu a vymíchala hladkou hmotu
  • Nechala vychladit

Potom jsem vyšlehala 110g másla a přidala karamel. Pistácie jsem vyloupala, rozdrtila a přimíchala do krému. A  naplnila jím zelené macarons.

A popraskané makronky byly na světě. Tak trochu vánoční.

Tohle je stav asi po čtyřech hodinách. Víte přece, že pod marcipán byste měli dávat hlavně máslové krémy, které nepustí moc vlhkosti? Tady je to krásně vidět – pistáciové drží tvar, protože moc vlhkosti z másla nenatáhly:

Zato jahodové (které se díky mascarpone pěkně rozmočily) se skoro rozpadaly:

Pak už jen zbývalo je zabalit do krabice a drobnost na vánoční besídku byla na světě.

K vaječňáku a zumbě prostě super ;) A co vy a macarons?


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:



30 thoughts on “Pistáciové a jahodové macarons”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít