Máslové rohlíčky

Máslové rohlíčky

Nejmilovanější z receptů na lahodné rohlíčky a koláčky, které jsou výborné s tvarohem, mákem i ořechovou náplní…

Na těsto je potřeba:

  • 250 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 1 vejce
  • 1,5 dcl mléka
  • 2 kostky cukru
  • špetka soli

jako další přijde vhod i:

  • náplň, ať už tvarohová, maková, či rodinou nejzbožňovanější ořechová
  • cukr moučka a vanilkový cukr (na obalení)
  • máslo a rum (na potření)

A teď už postup:

Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj dvě lžíce mouky, 2 kostky cukru a do této směsi rozdrobíme droždí. Rozmícháme dohladka a necháme vzejít.

[singlepic id=162 w=500 h= float=]

Kvásek poté zpracujeme spolu s máslem, vejcem, moukou a špetkou soli do hladkého těsta a ihned budeme zpracovávat.

[singlepic id=166 w=500 h= float=]

Těsto si rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů. Každý rozválíme na tenkou kulatou placku a radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníčků. Na širší stranu každého z nich dáme náplň. Ať už si vybereme jakoukoliv, dáme ji do mikrotenového sáčku a ustřihneme roh, aby se nám hezky dávkovala. Každý máslový rohlíček pak zatočíme a dotvarujeme.

[singlepic id=168 w=500 h= float=]

Anebo také vytvarujeme koláčky…

[singlepic id=167 w=500 h= float=]

Přendáme na pečící papír a budeme péci na sucho při asi 180 °C, dokud nezezlátnou.

[singlepic id=164 w=500 h= float=]

Rozpustíme si máslo a smícháme s rumem. Touto směsí potřeme upečené a ještě horké máslové rohlíčky, hned poté je obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým.

[singlepic id=163 w=500 h= float=]

Pak už si můžeme vychutnat hotové rohlíčky nebo koláčky.

[singlepic id=161 w=500 h= float=]

[singlepic id=165 w=500 h= float=]


Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

[singlepic id=138 w=320 h=240 float=right] Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Když mi přišla nabídka ochutnat pečené müsli z Janovy pece, jala jsem se hned zkoumat, jaké druhy müsli nabízí. Čokoládové, jahodové, ovocné a semínkové mi přišly jako taková ta klasika. Jenže pak jsem si všimla, že je v nabídce i müsli Ze sadu. Jsem ze sadu. Z dědova sadu! Jsou […]



8 thoughts on “Máslové rohlíčky”

  • Dobrý den,
    rohlíčky vypadají úžasně, asi je zkusím upéct:-)
    Poradíte mi prosím osvědčený recept na tu ořechovou náplň?
    Díky, Zuzka

    • Jsem ráda, že se líbí :) Ořechovou náplň dělám od oka – namleté ořechy zaleju mlékem a dám svařit v kastrůlku. Po chvíli přidám trochu cukru a pokud je chuť, tak pikantní marmelády. No a pak svařím, až ořechy trochu změknou (případně přidám mléko dle potřeby). A samozřejmě cukru, jak komu vyhovuje :)

  • Tak tedy ty Vaše koláčky jsou prostě báječné! A ti, co je jedli, se jen olizovali. Sice jsem se rozhodla pro mini variantu, (cca 3 cm – šátečky, bylo jich z jedné dávky cca 150) a byla to docela piplačka, ale stálo to za to. Musela jsem péct den dopředu, ale i druhý den byli krásně měkkoučké, a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. Bez těchto koláčků už žádnou oslavu.

    Hanka

    • Udělala jste mi obrovskou radost :) Taky jsme je párkrát dělali menší, dá to sice práci, ale opravdu stojí za to. Jsem moc ráda, že se takhle zadařily.

    • Je to naprosto v pořádku :) Těsta na máslové rohlíčky a třeba i svatební koláčky se kynout nenechávají. Dokonce, když je těsta moc a nestíhá se zpracovávat, tak aby nekynulo, dává se do lednice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít