Lucuma a kokosové bonbony

Lucuma a kokosové bonbony

Nedávno se mi naskytla příležitost ochutnat lucumu. Když jsem to slovo slyšela poprvé, tak jsem samozřejmě absolutně netušila, o čem je řeč. Musela jsem další informace o tomto subtropickém ovoci, které roste převážně v Chile, Ekvádoru a Peru, hledat. Prý je to velmi výživné ovoce, má vysoké hladiny karotenu, vitamínu B3 i dalších B vitamínů. Vzhledem k tomu, že je problémem uchovat toto ovoce čerstvé, často se suší a mele na jemný prášek, který lze dále používat.

LucumaA tak jsem samozřejmě neváhala a hledala, jak lucumu používat. Vzhledem k tomu, že není tepelně zpracovávaná, dost často se používá do „raw vaření“ (taky vám to zní tak vtipně jako mně?). Ať už jde o různé nepečené bonbony, smoothies a dorty… Rozhodla jsem se jít pro začátek tou úplně nejjednodušší cestou. Hodně se používá ve spojitosti s kokosovým olejem, u kterého využívá teploty tání. Na bonbóny se lucuma s ním dává do lednice, nebo se naopak používá s rozpuštěným olejem na raw karamelovou omáčku.

Suroviny:

  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku lucuma prášku

Postup:

Do misky vsypeme prášek z lucumy.

Lucuma prášek

Na velmi mírném teple rozpustíme kokosový olej (stačí mu málo, má teplotu tání kolem 25°C) a vlijeme ho k lucumě.

Lucuma a kokosový olejVelmi dobře promícháme a směs nalijeme do forem na pralinky, led, nebo třeba do kovových formiček. Uložíme do lednice.

Plnění formičekPo zatuhnutí (stačí hodina v lednici) vyklopíme a můžeme podávat.

Kokosové bonbony s lucumou

Jen je musíme uchovávat v chladu, díky kokosovému oleji by se ještě teď pravděpodobně doma tyto bonbony roztekly. Jsou (samozřejmě) velmi cítit kokosem, někomu by i mohlo vadit, že jsou díky němu relativně tučné. Jinak mají chuť skoro až sušenkovou, stále se snažím najít to, co mi lucuma připomíná. Je nasládlá, chvílemi z ní cítím skořici, karamel, skoro i javorový sirup… No, každopádně mě to ponouká ji ochutnávat stále znova a znova. Takže další recept bude zřejmě brzy následovat…

Kokosové bonbony s lucumou


Related Posts

The Daring Bakers’ April 2012 Challenge – Armenian Nazook & Nutmeg Cake

The Daring Bakers’ April 2012 Challenge – Armenian Nazook & Nutmeg Cake

Dubnová výzva a arménské recepty. Když jsem si přečetla název, nejenže jsem vůbec nevěděla, oč se jedná, ale taky jsem se bála, aby se nejednalo o něco, na co zase nebudu moct sehnat suroviny. Můj strach byl zažehnán, Jason si pro nás připravil dva celkem jednoduché recepty, […]

Vitrážové hvězdičky

Vitrážové hvězdičky

Když jsem se tak před Vánocemi dívala všude možně, co bych mohla upéct, padly mi do oka sušenky, které ve svém středu měly zdánlivé sklíčko. Oním sklíčkem však byly tvrdé bonbóny, které se rozdrtily a pekly se se sušenkami. Musela jsem to prostě vyzkoušet na vlastní […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít