Likérové špičky

Likérové špičky

Taky vám vždycky tak moc chutnaly “bombičky” neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak ve výprodeji cukrářských potřeb uviděla nástavec na cukrářský sáček na jejich tvorbu, bylo mi to jasné. Domácí bombičky jsou mi souzeny.

Jenže ono to nebylo tak jednoduché. Když jsem hledala recepty všude možně po internetu, většina z nich byla plná ztuženého tuku (ten jsem byla ochotná použít akorát v malé míře na polevu) a sojové mouky a tak podobně. Začala jsem hledat po kuchařkách, až jsem nakonec objevila. Čokoládové špice, tak zněl nadpis receptu. Krém, který se stříkal na upečená kolečka (ne piškotová) a namáčel se do čokolády. V receptu nebyly přímo psané plněné, ale na ilustračním obrázku vypadaly přesně tak, jak jsem si je představovala.

Čokoládové špice v kuchařce

Nebudu vám nic nalhávat. Udělat si domácí likérové špičky podle tohoto receptu není žádná sranda. Já jsem se v kuchyni napoprvé skoro rozbrečela :) Ale pak jsem se hecla a udělala je ještě podruhé, kdy se povedly mnohem víc. Jak chuťově (za to mohlo přislazení vaječného koňaku), tak technicky – už jsem měla něco vyzkoušeno a obrnila jsem se trpělivostí. Dopředu jsem navíc plánovala a koňak i piškoty jsem si udělala domácí – když už, tak už!

Vaječný koňak (z Thermomixu)

Thermomix je pro takovéto věci jako stvořený. To si tak říkáte, že máte všechny suroviny doma a až při přípravě zjistíte, že chybí slazené kondenzované mléko. No co se dá dělat, dala jsem místo něj smetanu a cukr a celou směs jsem kvůli hustotě stejně svařila víc.

Suroviny:

  • 6 žloutků
  • 200 g cukru (já použila moučkový vanilkový, jinak přidat ještě vanilkový cukr zvlášť)
  • 250  g slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g vodky / rumu (já použila Bacardi Oakheart)

Postup:

Do mixovací nádoby nasadíme šlehací metličku a dáme do ní žloutky a cukr.

Suroviny na likér

Hřejeme 6 minut při 70°C na rychlost 3.

Šlehání likéru

Přidáme mléka (v mém případě smetanu s cukrem) a rum a hřejeme 5 minut na 70°C při rychlosti 4. Já jsem ještě na pár minut zvedla teplotu asi na 90°C, abych vaječný koňak zahustila a nemusela na to používat sušené mléko.

Vaření likéru

Koňak přelijeme do lahve a necháme vychladnout.

Vaječný likér

Vaječný koňak a piškoty jsem si připravila o den dřív, abych neměla moc práce najednou.

Domácí piškoty

Na jednu dávku likérových špiček budete mít těchto piškotů více než dost, pokud chcete dělat rovnou dvě, budou vám stačit. Ale nebojte se, že by se samotné nesnědly :)

Suroviny:

  • 60 g hladké mouky
  • 35 g moučkového cukru
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť

Postup:

Žloutky utřeme s 20 g cukru.

Žloutky s cukrem na piškot

Přimícháme k nim 15 g mouky.Příprava piškotového těsta

Bílky ušleháme do pěny, postupně do nich zašleháváme 15 cukru a vyšleháme do tuha.

Sníh na piškot

K bílkům přidáme žloutkovou směs.

Příprava piškotového těsta

Do všeho zamícháme 45 g mouky.

Příprava piškotového těsta

Cukrářským sáčkem s hladkou kulatou špičkou nastříkáme budoucí piškoty na plech.

Budoucí piškoty

Pečeme je asi při 175°C dozlatova.

Upečené piškoty

Vychladlé piškoty potřeme rozpuštěnou čokoládou, aby se do nich nevsakoval likér.

Potírání čokoládou

A necháme zaschnout.

Piškoty s čokoládou

Čokoládové špice

Samotný recept jsem hledala v mnoha kuchařkách, které jsem doma našla. Věřili byste, že kuchařka, která má ty špičky na obalu, v sobě nakonec recept na ně nemá? :D Nakonec jsem byla úspěšná s touto – M. Hajková, Moučníky. Když jsem ji otevřela, vysypaly se na mě výstřižky různých receptů z novin, dokonce i nějaké fotky, na kterých byla moje mamka jako holka. A tužkou psané hvězdičky u některých receptů… Prostě tahle kuchařka byla opravdu používaná.

M. Hajková - MoučníkyRecept na čokoládové špice:

Čokoládové špice - receptPokračování:

Čokoládové špice - receptJak už jste asi pochopili, kolečka podle tohoto receptu jsem vynechala (i kvůli alergii na ořechy) a použila domácí piškoty. A hurá na krém, kde i tentokrát pomohl Thermomix.

Suroviny:

  • 3 dcl sladké smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • 200 g čokolády
  • 50 g másla

Postup:

Čokoládu rozlámeme.

Čokoláda před strouháním

A pokud používáme Thermomix, rozsekáme ji – 10 vteřin na rychlost 8.

Nastrouhaná čokoláda

Přidáme smetanu, žloutky, cukr a mouku.

Příprava krémuKrátce promícháme, nasadíme šlehací metličku a vaříme na 100°C při rychlosti 3. Bohužel vám neřeknu, jak dlouho jsem krém vařila, prostě dohusta.

Příprava krémuPo uvaření jsem ho přendáme do misky, kde ho budeme moct promíchávat…

Chladnoucí krém… nebo spíše šlehat. Až krém vychladne, přidáme k němu máslo.

Šlehání s máslemA vyšleháme.

Šlehání krému

Krém musíme ještě dát vychladit, aby se neroztékal.

Krém k vychlazeníPro tyto účely se hodí speciální nástavec na likérové špičky.

Nástavec na likérové špičkyU čokoládového krému musíme přesně trefit konzistenci, kdy už půjde vytlačit, ale nebude se ještě roztékat… Na piškoty vytlačíme válečky, použijeme cca 2/3 až 3/4 krému, zbytek si necháme na uzavření špiček.

Nastříkaný krémPřipravená torza špiček ještě nejlépe necháme zatuhnout v lednici / mrazáku. Naplníme je vaječným koňakem a znovu vychladíme.

Plnění vaječným koňakemPokud je čokoládový krém už moc povolený, dopadne to takto:

Nepovedené plněníAle pokud bude vychlazený, jak má, bude držet tvar a my můžeme zbylým krémem uzavřít likérovém špičky. A necháme je opět vychladit – nejlépe v mrazáku.

Zakončení špičekPřipravíme si čokoládovou polevu – já jednoduše rozehřála tabulku čokolády s trochou ztuženého tuku, aby byla poleva lesklá a hladká.

Příprava polevyPoužila jsem na to co nejužší hrneček, aby šly špičky dobře namáčet.

Namáčení bombičekNamočené bombičky necháme vždy chvíli okapat a pak už je naposledy můžeme nechat vychladit.

Namáčení bombičekA pokud po této zkušenosti nemáme čokoládových špic, resp. samotné čokolády dost, můžeme degustovat.

Likérové špičkyPopravdě jsem po první zkoušce receptu nechtěla už čokoládu ani vidět.

Likérové špičkyJenže pak jsem ochutnala výsledek… a toto rozhodnutí bylo ta tam. Špičky byly opravdu čokoládové, žádná “umělá hmota”, jakou jsem v poslední době ochutnávala, když jsem koupila špičky v cukrárnách.

Likérové špičkyPokud vás můj dlouhý příspěvek neodradil, a chtěli byste špičky podle tohoto receptu doma někdy vyzkoušet, nabízím pár tipů:

  • Vyhraďte si na přípravu hodně času a hodně prostoru, zejména v lednici nebo spíše mrazáku. Špičky chtějí průběžně chladit a použitím mrazáku si ušetříte čas a nervy.
  • Dejte si práci s domácími piškoty, protože ty taky rozhodně zanechaly dojem. A pokud budete mít i domácí koňak, taky nic nemůžete zkazit.
  • Při stříkání špic mi šel krém špatně oddělit – stávalo se mi, že se pak spíš spojil do opravdové špice a nebylo co plnit. Takže když jsem chtěla ukončit tah cukrářským sáčkem, odřezávala jsem krém od zdobící špičky nožem.
  • Použijte silnostěnné cukrářské sáčky. Já doma neměla látkový a tak jsem používala běžné jednorázovky, které mám doma – několikrát se mi prostě protrhly, protože krém musel být tuhý, aby držel tvar válce.

A jestli máte nějaké zaručené tipy, jak na likérovky, tak mi je, prosím, dejte vědět! Jinak se z toho asi zblázním, až je budu dělat příště :D

40 comments

  1. Wow! Smekám všechny klobouky co mám, pustit se do špiček by mě ani ve snu nenapadlo. Vlastně by mě ani nenapadlo, že se to dá doma vyrobit :)
    Vypadají skvěle, vážně super práce!

  2. klobouk dolů! Hned bych si jednu (krát deset ) dala, protože je to můj prvodruhý (o první místo se dělí s punčovým řezem…) nejoblíbenější zákusek…vypadají luxusně, recept a postup si ukládám a až budu mít čas to zkusit, pustím se do toho. Díky za sdílení :-)

  3. Markét, ty jsi vážně neskutečná! Špice miluju, ale ty v cukrárnách se už pomalu nedají jíst, takže tvůj recept je pro ohromná výzva. No, nejspíš se do nic pustím buď až budu v důchodu, nebo až děti odejdou na školy, každopdáně, smekám všechno co mám po ruce!

  4. Mila Marketo, moc dobre se recept cte, je to perfektne nacasovane a vysvetlene fotkama. Sice delsi, ale s detailama, co jsou dulezite a jsem si jista, ze je kazdy, kdo se o ne pokusi poprve, oceni.
    Nevim, jak se do neceho takoveho poustet, kdyz nemam nastroj, co je k tomu dulezity. Mozna, ze by se to dalo osulit, ale asi by to zkoncilo s mensim mnozstvim likeru.. vim, ze by po nich jen zaprasilo!
    Dekuji za recept.

  5. Tak tohle je přesně rána do černého. Tak dlouho toužím po dobré likérové špičce, ale popravdě: snad už pár let jsem si žádnou nekoupila (a krom karamelového větrníku jiné české zákusky nemusím). Nesnáším totiž chuť ztuženého tuku,kdyby něco takového existovalo, prohlašovala bych, že mám na něj alergii :) Nemůžu ho cítit ani v čokoládové polevě, natož v těstě a nedejbože v krému.
    Koupit v dnešní době špičku bez něj je čistá utopie. I proto už jsem dokopala sebe samu (=dovolila jsem si), že si můžu koupit nástavec na jejich výrobu a NEBUDE to vyhazování peněz do zbytečných krámů ;) Pak ale začal lov na recept a já po několika hodinách či dnech skončila s rozmrzelým poznatkem, že špička bez ztuženého tuku udělat nelze, protože ji evidentně používají VŠECHNY kuchařinky (ale jakou špičku jsem si to potom z dětství pamatovala??) Haleluja, všechny evidentně ne!
    Vaječňák zásadně domácí (dávám vždy půl litru rumu-toho není nikdy dost :) ale teď se plesknu po rukách a se sebezapřením dám jen hrnek, přeci jen je potřeba náplň trochu hustší), na domácí piškoty se už dlouho chystám, konečně důvod je udělat (a zbytek namočit do zbytku vaječňáku a udělat si veselý večer).
    Jen do polevy dám (jako vždy) s čokoládou místo ztuženého tuku kakaové máslo: funguje perfektně, stačí ho troška, nedělá skrvny, poleva hezky jemně křupne a hlavně…nemám na něj alergii :-))
    Jen stále ještě nevím, jestli jsem tak odvážná a stojí mi ta nesmírná námaha za to – jsem kuchař cholerik (jakože jsem normálně rozený flegmouš) a své neúspěchy nesu velmi těžce. Asi to bude chtít nějakou výjimečnou příležitost…jako babiččiny narozeniny…(co na tom, že byly na konci dubna!)
    Tak díky moc za recept, má úcta za výdrž a výkon. Aspoň vím, kam se vrátit, až jednou seberu odvahu.

    1. Páni, díky! Tohle přesně je důvod, pro jsem se do nich doma pustila! To kakaové máslo mi doma chybí, ale pokud ho v Pardubicích seženu, s radostí příště vyzkouším polevu s ním :)

      Taky jinak neúspěchy nesu dost těžce, ale ty špičky mi za to stály :D

  6. Teda opravdu smekám, já bych se do toho doma asi nepustila..a nebo bych si na to musela vzít dovolenou :)
    Výsledek vypadá nádherně :)

      1. Ahoj,
        ze stejného důvodu jsem si už před pár lety špičku na výrobu likérových špiček koupila. Tehdy jsem je i celkem úspěšně párkrát udělala (ale je už pár let). Nyní bych ráda zopakovala, ale zajímají mě dvě věci: 1) kolik špiček se z tohoto množství udělá a za 2) jaký to používáš robot?
        Děkuju moc za odpověď, Adéla

        1. Ahoj, popravdě si nejsem jistá, kolik jich přesně bylo. Já jsem totiž dost ujídala… ehm :D a robot to byl Thermomix, kterého jsem v té době testovala.

          1. a když nemám toho robota, dá se to dělat i normálně na plotně?stejně-takže vše se dá do hrnce a zahřívá se to do zhoustnutí?

  7. Zdravím,
    recept je velice zajímavý a především lákavý! Jen váhám, jaký rozměr špičky zakoupit? Chci se tedy zeptat, který z rozměrů jste využila?

    1. Díky, recept je to výborný, ale stále se teprve odhodlávám k opakování :-) mám nějaký menší rozměr, podívám se doma na přesné míry.

  8. Dobry den, moc rada bych zkusila vase spicky, vypadaji nadherne. Jediny problem co mam je, ze nevlastnim Thermomix a tak by me zajimalo, jak mam v receptu postupovat. Muze se to delat na pare nebo jen tak slehat v mise. Vim, ze je na internetu mnoho receptu, ale vas me zaujal nejvic. Predem dekuji za odpoved :)

    1. Dobrý den, co se týče toho čokoládového krému, recept je i na fotce přímo v článku – ve vodní lázni se z něj uvaří hustý krém a ten se potom vyšlehá, až vychladne :) Děkuji mockrát :)

  9. Ahoj, díky za recept, ten tvůj se mě zdá úplně nejlepší, protože všude se to nastavuje tukem a ten krém podle toho i tak vypadá, divnej světlej a tukovej … Na obrázku ty špičky vypadají dokonale, určitě musím vyzkoušet a snad se zadaří :-)

    1. Ahoj, díky :) Přesně proto se mi tenhle recept taky líbil – ale o to je to náročnější na přípravu :)

  10. Ahoj, recept jsem vyzkoušela – dělala jsem pro manžela k svátku. Vše bylo časově náročné´, ale dle tvého popisu šlo hladce. Ale i přes průběžné mražení nemáme špičky máčené v čokoládě – horkou čokoládu nevydržely a to i přesto, že jsem to dělala po jedné (vyndala z mrazáku, namočila do horké čokolády a ihned do mrazáku vrátila). Nějaká rada?

    1. Ta čokoláda se musí nechat trochu zchladnout, aby ještě stále tekla, ale nebyla tak horká, aby špičku rozpustila. Chce to vyzkoušet a najít nějakou optimální teplotu/konzistenci, dle potřeby chladit a ohřívat, jinak se to asi nedá.

    2. Nedavaj ich do moc horucej cokolady, taka trochu vlazna staci a viac ju rozried na trochu redsiu.
      K receptu, na fotkach to je vidiet, pred davanim, po vybrati z mrazaku sa snaz spicky trochu popravit prstami, aby stali priblizne rovno, nebude ti potom vytekat krem do strany a lepsie sa ti to podari uzavret. Ak sa ti krem z ktorim ich tlacis zda moc riedky, tiez ho daj na chvilu do mrazaku, ale zas to neprezen, lebo to zas nepretlacis. :) Tak treba skusat.

      1. Ano, ohledně té konzistence je to prostě trochu alchymie, člověk se to musí naučit poznat sám :) Skvělé rady, díky!

  11. Ahoj,
    taky se mi zdá ten tvůj recept nejlepší, takže děkuji za něj a o víkendu zkusím ;)

  12. Smekám, a to hluboce!!! Tento zákusek miluji od dětství, ale dnes všechny zákusky, které patřily k oblíbeným, chutnají jinak. Každopádně, kuchařku znám, tuším ji má maminka, ale nevím, zda bych do toho šla. Takže, ještě jednou klobouk dolů!!!

  13. Tak kovová špička dnes přišla….takže teď už jen prázdnou kuchyň bez přicmrndávačů….o víkendu by to mohlo klapnout. Přidávám se k milovníkům klasických starých špiček – u nás se říká bombička, doufám, že se přidám i k úspěšným tvořitelkám této laskominy, držte všichni palce!!!!

  14. Já před pár lety zkoušela jiný recept, ale taky bez margarínu a jen malinké,protože jsem neměla ponětí, že existuje ten speciální nástavec, takže to bylo další moje vánoční cukroví (z asi 17 druhů). Koňak se mi vsákl do piškotu a švagr si stěžoval,že tam nic nedávám :) dobrý tip je potřít piškot čokoládou, to příště určitě udělám. Taky se jich pár poprvé rozteklo, ale nepřišly nazmar, skončily v bříšku, ňam. Koňak rovněž mám domácí, z kupovaného mám kopřivku, jen ho vidím v obchodě.
    Další moje oblíbená sladkost,potažmo celé naší rodiny, jsou karamelové větrníky, které dělám lepší než z cukrárny (slova mé maminky, a to je hodně velká chvála).
    Poslední dobrova, která mě nesmírně zklamala v posledních letech z pekáren/cukráren, je Pražský koláč. Tak jsem zapátrala a našla ve své oblíbené knize jeden recept, ovšem krém mi nebyl sympatický, takže do něj používám stejný, jako mám do vánočních košíčků + přidávám kysanou smetanu a celé to vyšlehám do hebka. Jen je to časově náročná legrace, ale to všechny tyhle dobroty.

    1. Aaa, všechny tyhle klasické sladkosti jsou občas super :) Už se budu muset k těm špičkám znovu odhodlat :))

  15. Dobrý den,
    prosím, jaký průměr špice jste použila?

    Děkuji za odpověď
    Kneprová Mirosalva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *