Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

by Meg

Vzhledem k tomu, že mám nyní doma na zkoušení krásného robota Kenwood Major Titanium, vytasila jsem se na něj s receptem, kde se dá tento robot využít hned třikrát. Z rodinného archívu jsem vytáhla recept na žloutkové věnečky, který mi na blogu zatím chyběl a já nechápu, jak jsem něco takového mohla dopustit. Tyhle věnečky totiž dělává můj děda a všichni si je vždycky neskutečně chválí. Já už jsem je hodnou chvíli neměla, a přiznám se, že jsem na jejich slávu trochu zapomněla. Stačilo je ale přinést do práce na ochutnání a hned jsem věděla, že tyhle věnečky na blogu opravdu nesmí chybět.

Robota jsem zneužila na všechny tři součásti receptu – na dokončení odpalovaného těsta, na přípravu krému i bílkové polevy. A opět jsem udělala dobře, tenhle robot se na něčem jen tak nachytat nedá. Těsto je z něj za použití K metly krásně hladké, krém nadýchaný a poleva utřená tak, jak potřeba. Je to prostě moje zlatíčko.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

na odpalované těsto:

  • 300 g vody
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce

na krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • (kelímek smetany ke šlehání, pokud chcete více krému)

na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Nejprve připravíme odpalované těsto. Do hrnce dáme vodu, máslo a špetku soli. Zahřejeme, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit.

Základ odpalovaného těsta

Nasypeme do ní mouku a vařečkou zamícháme, aby vznikla jednolitá hmota.

Příprava odpalovaného těsta

Toto těsto poté v hrnci mícháme asi ještě 2 minuty, aby se mouka prosmažila. Na dně hrnce by měl zůstat lehký povlak po napálené mouce.

Odpalování těstaZáklad těsta vyklopíme do mísy robotu a necháme asi 10-15 minut zchladnout.

Chladnutí těsta

Mezitím připravíme část krému – mléko, krupicový cukr, žloutky a kukuřičný škrob dáme do kastrůlku a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu (jako puding) a asi minutu povaříme do zhoustnutí.

Příprava krému

Ještě horkou uvařenou směs vlijeme do misky a na povrch přitiskneme potravinovou fólii, která zabrání vytvoření škraloupu. Necháme vychladnout.

Chladnutí krému

Základ těsta promícháme K metlou a když se ho můžeme dotknout prstem a nespálíme se, začneme s přidáváním vajíček.

Míchání těsta

Vajíčka přidáváme po jednom, vždy necháme předchozí do těsta řádně zapracovat (stačí rychlost 1).

Vmíchání vajíčekVýsledkem by mělo být takto krásné, hladké těsto. Cukrářský sáček vyložíme řezanou špičkou (např. ve tvaru uzavřené hvězdy) a naplníme ho těstem.

Hladké odpalované těsto

Troubu rozehřejeme na 200°C. Plechy si vyložíme pečícím papírem a pomocí cukrářského sáčku na ně nastříkáme věnečky.

Stříkání věnečků na plech

Věnečky pečeme v troubě vždy po jednom plechu na 200°C cca 25 – 30 minut, dozlatova. Prvních patnáct minut troubu nikdy neotevíráme, odpalované těsto by splasklo a už by se to nedalo zachránit.

Upečené věnečky

Věnečky necháme na plechu pár minutek zachladnout, ale jakmile jdou vzít do ruky, rozřízneme je zoubkatým nožem. Odejde tak přebytečná pára a nebudou tak snadno rozmočené. Necháme je úplně vychladnout.

Rozříznutí věnečků

Po zchladnutí věnečků i první části krému můžeme krém dodělat. Změklé máslo dáme do mísy robotu, přidáme moučkový cukr, špetku soli a vanilkový extrakt. Pomocí K metly máslo rozetřeme do hladka.

Vyšlehání másla na krém

Po lžících přidáme vychladlý žloutkový krém.

Přidání krémuMěl by nám vzniknout hebký, nadýchaný krém. Pokud máte rádi krému ve věnečkách více, ještě do takto připraveného krému můžete přidat ušlehanou smetanu ke šlehání. My ho máme radši bez ní.

Hebký žloutkový krém

Věnečky naplníme krémem – stačí jen cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou. Spojené věnečky dáme vychladit do lednice.

Plnění věnečků krémem

Do mísy robotu dáme bílek, moučkový cukr a dvě lžíce rumu.

Příprava polevy

Pomocí balonové metly vyšleháme hladkou polevu, která by měla ještě trochu téci, ale už by se měla většina cukru rozpuštět (radši postupně, pomalu na nižší otáčky).

Hotová bílková poleva

Věnečky polevou potřeme a necháme v chladu zatuhnout, nejlépe do druhého dne.

Potírání věnečků polevou

Druhý den už si je můžeme v klidu vychutnat.

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Z této dávky může být cca 45-55 věnečků dle velikosti… Ale nebojte, jakmile je někomu ukážete a necháte ho ochutnat, budou mizet rychlostí blesku :)

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

You may also like

24 comments

Lenka 07. 11. 2016 - 22.08

Kenwood je úžasný, mám ho doma už nejaký ten rok a nedám na neho dopustiť! Miešame, melieme, mixujeme, paráda! Venčeky vyzerajú božsky :)

href=”www.fromlenka.sk/”>blog FromLenka

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.07

Jsem moc ráda, že nejsem sama, kdo je tak nadšený! Díky :)

Reply
Pavla 10. 11. 2016 - 9.25

Nejen ze skvele vypadaji, ale skvele i chutnaly! Meli jsme to stesti, ze se k nam dostalo par vzorku. Byly mnamozni! Diky, Market:)

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.08

Jé, děkuju mockrát! :) Jsem ráda, že chutnaly :))

Reply
Martina Mikulášová 07. 12. 2016 - 23.00

Tak to musím ukázat příteli, abychom je společně vyzkoušely. Vypadají božsky!

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.47

Opravdu stojí za to je vyzkoušet, díky :)

Reply
Irena 05. 01. 2017 - 16.28

Věnečky jsou famózní, ale hlavně: dávkování si zcela odpovídá, takže se mi povedlo 44 věnečků a přesně k nim stačil i krém i poleva. A nakonec: nejen suroviny, ale ani z věnečků nezbyly žádné zbytky. Gratuluji!!!

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.32

Tak tohle je super zpráva! Jsem ráda, že to tak funguje nejenom mně :) Díky!

Reply
veronika 01. 02. 2017 - 10.37

dobry den, prosim, je lepsi na odpalovane testo horkovzduch, ci staci horni a dolni ohrev. Dekuji moc. Veronika

Reply
Meg 02. 02. 2017 - 8.58

Dobrý den, upečou se na oba režimy, záleží na troubě a jak radši s troubou, kterou máte doma, pečete vy…

Reply
veronika 01. 02. 2017 - 13.37

…a jeste prosim, jak velká by měla být vejce? Děkuji, Veronika

Reply
Meg 02. 02. 2017 - 8.59

Vejce mohou být velikosti M i L, recept by měl zvládnout obojí.

Reply
Vendy 25. 05. 2017 - 21.39

Tak dnes premiéra odpalovaného těsta. Těsto se povedlo, ačkoliv ještě nemám žádného multifunkčního pomocníka. První várka byla zkušební, ale technologický postup dodržen a krásně vyběhly. O estetické stránce řeknu jen to, že se jim Vítek smál,ale to není chyba receptu :-) Myslím, že se povedly. Zítra je naplním a snad si návštěva pochutná. Díky moc za recept.

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.51

Jéé, to jsem moc moc ráda!

Reply
Joina 28. 07. 2017 - 20.06

Věnečky vypadají fantasticky :)
Krém znám trošku jinak, ale určitě jsou chutnější :)
Asi tyhle budu taky muset vyzkoušet :)

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 23.01

Díky, jsou vážně výborné :)

Reply
Mili 04. 10. 2017 - 19.00

Začala jsem s obavami, ale výsledek byl skvělý, doma jsem za hvězdu, díky. Určitě vyzkouším další recepty – bez počátečního strachu :-)

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.30

Děkuju vám mockrát!

Reply
Šárka 15. 02. 2018 - 8.58

Protože jsem cukrářka,hledám vždy to nejchutnější jednoho druhu,takže postupně zkouším všechny recepty co kde najdu.Věnečky podle tohoto receptu vůbec nevyběhly,snad tak o půl cm.

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 13.58

Dobrý den, to mě moc mrzí, ale my tento recept děláváme už dlouhá desetiletí a nikdy jsme s ním problém neměli :) Navíc i dle ostatních komentářů se daří… Nezačala třeba péci špatně trouba? ;)

Reply
Janča 04. 04. 2021 - 14.16

Věnečky výborné! Všichni z nich byly nadšený! Určitě je udělám znovu! Děkuji za recept :-)

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.30

Díky! Jsem ráda, že vám recept podle našeho dědečka chutnal :)

Reply
Kuchynské doplnky 05. 03. 2022 - 17.28

Venčeky mám najradšej…ďakujem za recept…

Reply
Meg 09. 03. 2022 - 10.36

Není zač, jsem ráda, pokud najde využití :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc