Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Vzhledem k tomu, že mám nyní doma na zkoušení krásného robota Kenwood Major Titanium, vytasila jsem se na něj s receptem, kde se dá tento robot využít hned třikrát. Z rodinného archívu jsem vytáhla recept na žloutkové věnečky, který mi na blogu zatím chyběl a já nechápu, jak jsem něco takového mohla dopustit. Tyhle věnečky totiž dělává můj děda a všichni si je vždycky neskutečně chválí. Já už jsem je hodnou chvíli neměla, a přiznám se, že jsem na jejich slávu trochu zapomněla. Stačilo je ale přinést do práce na ochutnání a hned jsem věděla, že tyhle věnečky na blogu opravdu nesmí chybět.

Robota jsem zneužila na všechny tři součásti receptu – na dokončení odpalovaného těsta, na přípravu krému i bílkové polevy. A opět jsem udělala dobře, tenhle robot se na něčem jen tak nachytat nedá. Těsto je z něj za použití K metly krásně hladké, krém nadýchaný a poleva utřená tak, jak potřeba. Je to prostě moje zlatíčko.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

na odpalované těsto:

  • 300 g vody
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce

na krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • (kelímek smetany ke šlehání, pokud chcete více krému)

na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Nejprve připravíme odpalované těsto. Do hrnce dáme vodu, máslo a špetku soli. Zahřejeme, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit.

Základ odpalovaného těsta

Nasypeme do ní mouku a vařečkou zamícháme, aby vznikla jednolitá hmota.

Příprava odpalovaného těsta

Toto těsto poté v hrnci mícháme asi ještě 2 minuty, aby se mouka prosmažila. Na dně hrnce by měl zůstat lehký povlak po napálené mouce.

Odpalování těstaZáklad těsta vyklopíme do mísy robotu a necháme asi 10-15 minut zchladnout.

Chladnutí těsta

Mezitím připravíme část krému – mléko, krupicový cukr, žloutky a kukuřičný škrob dáme do kastrůlku a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu (jako puding) a asi minutu povaříme do zhoustnutí.

Příprava krému

Ještě horkou uvařenou směs vlijeme do misky a na povrch přitiskneme potravinovou fólii, která zabrání vytvoření škraloupu. Necháme vychladnout.

Chladnutí krému

Základ těsta promícháme K metlou a když se ho můžeme dotknout prstem a nespálíme se, začneme s přidáváním vajíček.

Míchání těsta

Vajíčka přidáváme po jednom, vždy necháme předchozí do těsta řádně zapracovat (stačí rychlost 1).

Vmíchání vajíčekVýsledkem by mělo být takto krásné, hladké těsto. Cukrářský sáček vyložíme řezanou špičkou (např. ve tvaru uzavřené hvězdy) a naplníme ho těstem.

Hladké odpalované těsto

Troubu rozehřejeme na 200°C. Plechy si vyložíme pečícím papírem a pomocí cukrářského sáčku na ně nastříkáme věnečky.

Stříkání věnečků na plech

Věnečky pečeme v troubě vždy po jednom plechu na 200°C cca 25 – 30 minut, dozlatova. Prvních patnáct minut troubu nikdy neotevíráme, odpalované těsto by splasklo a už by se to nedalo zachránit.

Upečené věnečky

Věnečky necháme na plechu pár minutek zachladnout, ale jakmile jdou vzít do ruky, rozřízneme je zoubkatým nožem. Odejde tak přebytečná pára a nebudou tak snadno rozmočené. Necháme je úplně vychladnout.

Rozříznutí věnečků

Po zchladnutí věnečků i první části krému můžeme krém dodělat. Změklé máslo dáme do mísy robotu, přidáme moučkový cukr, špetku soli a vanilkový extrakt. Pomocí K metly máslo rozetřeme do hladka.

Vyšlehání másla na krém

Po lžících přidáme vychladlý žloutkový krém.

Přidání krémuMěl by nám vzniknout hebký, nadýchaný krém. Pokud máte rádi krému ve věnečkách více, ještě do takto připraveného krému můžete přidat ušlehanou smetanu ke šlehání. My ho máme radši bez ní.

Hebký žloutkový krém

Věnečky naplníme krémem – stačí jen cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou. Spojené věnečky dáme vychladit do lednice.

Plnění věnečků krémem

Do mísy robotu dáme bílek, moučkový cukr a dvě lžíce rumu.

Příprava polevy

Pomocí balonové metly vyšleháme hladkou polevu, která by měla ještě trochu téci, ale už by se měla většina cukru rozpuštět (radši postupně, pomalu na nižší otáčky).

Hotová bílková poleva

Věnečky polevou potřeme a necháme v chladu zatuhnout, nejlépe do druhého dne.

Potírání věnečků polevou

Druhý den už si je můžeme v klidu vychutnat.

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Z této dávky může být cca 45-55 věnečků dle velikosti… Ale nebojte, jakmile je někomu ukážete a necháte ho ochutnat, budou mizet rychlostí blesku :)

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou


Related Posts

Karamelové větrníky

Karamelové větrníky

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky. Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový […]

Likérové špičky

Likérové špičky

Taky vám vždycky tak moc chutnaly „bombičky“ neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak […]



18 thoughts on “Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít