Karamelové Lindor pralinky s pěnou z bílé čokolády a lineckou sušenkou

by Meg

Myslím, že firmu Lindt vám rozhodně představovat nemusím. Švýcarský výrobce čokolád s historií sahající do roku 1845 má své příznivce po celém světě. Když mi přišla nabídka otestovat jejich novinku (LINDOR Caramel), která se ještě neprodávala, nemusela jsem přemýšlet ani vteřinu. Lindor pralinky moje maminka bezvýhradně miluje od chvíle, kdy je objevila. A teď možnost ochutnat karamelovou variantu? Sem s nimi!
Lindt pokladSoučástí této nabídky byla i milá povinnost – stvořit recept, ve kterém budou tyto kuličky použity. Co vás jako první napadne? Mezi mé první myšlenky samozřejmě patřily cupcakes (Ahoj, Veru! :D ). Pak jsem si ale řekla, že bych nejradši zkusila něco, kde nebudou tepelně upraveny. Pak jen prošla kolem má ségra a pronesla, že by se daly použít jako perly do škeblí. A bylo jasno.

Linecké těsto na škebličky

Použila jsem náš klasický vánoční recept, ale pro potřeby tohoto dezertu jsem ho vydělila čtyřmi a přidala trochu kakaa.

Suroviny (na 16-20 formiček, čili 8-10 kousků):

  • 52 g hladké mouky
  • 35 g másla
  • 17 g cukru
  • lžíce až dvě kakaa, případně kousíček másla

Postup:

Mouku, cukr a máslo jsem propracovala.

Příprava lineckého těstaVzniklo hladké těsto, které jsem rozdělila napůl a jednu půlku obarvila kakaem (pokud by vám těsto až moc zahustilo, stačí přidat ždibec másla).

Linecké těstoObě těsta jsem trochu zplácla a dala na sebe. A pak přitlačila, rozkrojila napůl a zase dala na sebe.

Skládání těstaTo jsem opakovala (asi třikrát) až vzniklo na řezu takovéhle mramorování.

Skládání těstaKousek těsta jsem vždycky odkrojila a natlačila do formičky.

Těsto ve formičkáchPekla jsem cca 175°C, asi 15-20 minut – ale tohle je silně individuální dle trouby, řiďte se pohledem a kontrolujte.

Upečené škeble ve formičkáchUpečené škebličky jsem vyklopila a nechala úplně vystydnout.

Upečené linecké mušlePěna z bílé čokolády

Použila jsem recept, který mám z trojitopěnového čokoládového dortu, jen jsem vzala poloviční dávku. Samozřejmě, že jsem ji do mušlí nespotřebovala všechnu, zbyla pěkně do misky na postupné ujídání…

Suroviny:

  • 100 g bílé čokolády
  • 175 ml (cca) smetany ke šlehání (jeden kelímek)
  • 1/2 – 3/4 lžičky práškové želatiny

Postup:

Želatinu jsem namočila do lžíce vody. 60 ml smetany jsem zahřála k varu a zalila jí nabobtnalou želatinu. Touto směsí jsem pak přilila nalámanou čokoládu a rozmíchala pomalu dohladka.

Příprava bílé pěnyČokoládovou směs jsem lehce obarvila gelovým barvivem narůžovo. Zbytek smetany jsem vyšlehala dotuha a přimíchala do směsi.

Příprava bílé čokoládové pěnyPěnou jsem naplnila půlku škeblí.

Pěnou naplněná škebleNa podávání škebliček jsem si rozdrtila piškoty a máslové sušenky s trochou kakaových – rozsekala jsem je v nástavci na tyčový mixér. Přidala jsem i trochu krystalového cukru a jedlý písek byl na světě (dá se pak použít např. na korpus cheesecaku).

Písek ze sušenekNo a do skoro zatuhnuté pěny jsem už pak mohla položit karamelové pralinky.

Karamelové Lindor pralinky s bílou čokoládovou pěnou a lineckými škeblemiA přiklopit je druhou částí mušlí.

Karamelové Lindor pralinky s bílou čokoládovou pěnou a lineckými škeblemiV tuhle chvíli už kolem mě chodili nervózní členové domácnosti s otázkami typu “Kdy už to budeme moci sníst?”.

Karamelové Lindor pralinky s bílou čokoládovou pěnou a lineckými škeblemiMusela jsem pralinky ještě chvíli bránit, aby se vůbec dočkaly vyfocení. Ale dle jejich pohledů v okamžicích, kdy tahle dobrota mizela v nich, to stálo za to.

Karamelové Lindor pralinky s bílou čokoládovou pěnou a lineckými škeblemi

Pokud jste nadšení příznivci dobré čokolády, tak si rozhodně nenechte tyhle karamelové pralinky ujít.  Jsou tedy mléčné, s karamelovým středem (aby mě pak zarytí skalní fanoušci hořké čokolády neukamenovali). Ale věřím, že vám rozhodně budou chutnat!

Pokud byste si chtěli o pralinky zasoutěžit, v průběhu října budete mít možnost na FB – takže sledujte https://www.facebook.com/lindtczsk a nenechte si tuhle příležitost utéct! :)

You may also like

24 comments

Lucia 05. 10. 2013 - 9.18

Jeeeej, to je krasne:-)) super napad Meg!

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.12

Díky moc :)

Reply
dulce de leche 05. 10. 2013 - 10.53

jeej,to je nadherny napad :)

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.12

:))

Reply
Jana 05. 10. 2013 - 13.10

Vypadá to vážně skvěle. Při čtení receptu jsem přemýšlela jak to zkombinovat nebo předělat na hořkou čokoládu. Proto mě rozesmála věta o skalních fanoušcích hořké čokolády :) Neukamenuju…ale pokusím se tomu dát chuť hořkosti. :)

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.13

:D Tak pralinky vyrábějí i hořké, tak teda, ty by asi šly… ;) :D

Reply
Adriana 05. 10. 2013 - 17.36

Meg, velka pochvala za tento uzasny napad….je to velmi, velmi efektne. Naozaj ti patri 1*****. skvela praca

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.13

Díky! :) To já si říkám, jak jsou tvé dezerty vždy efektní :)

Reply
Nikol 05. 10. 2013 - 17.44

Geniální nápad, vypadá to skvěle.

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.14

Díky, a i chutnalo :)

Reply
Veronika (Z ghetta blog) 05. 10. 2013 - 20.18

Ahoj Meg, haha :D
Skeblicky jsou fakt bezva, moje cupcaky budou venku asi za tyden, tak uvidis i muj vytvor :)

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.14

Ahoj, jé, ty sis toho všimla! :D :D Jojo, těším :)

Reply
Madla 07. 10. 2013 - 7.05

To je skvělý nápad a elegantní servírování! No teda! Asi někdy vyzkouším (ale s jinými, hořkými pralinkami :-))

Reply
Meg 07. 10. 2013 - 9.15

Je mi to jasné :D Já si asi dneska dojdu koupit tu čokoládu se solí, hmmm :)

Reply
Cervenej_cudlik 09. 10. 2013 - 7.00

“Aaaaaach” :) co jiného k tomu dodat? Snad jenom, že si recept okamžitě ukládám a na Vánoce budeme mít o jedno velmi luxusní cukroví navíc. Děkuji za tip:)

Reply
Meg 14. 10. 2013 - 12.41

Já děkuji! :)

Reply
Pavlína 10. 10. 2013 - 6.37

To je neskutečný nápad a velká krása! Tedy kromě toho, že to musí být i dobré… Perfektní zpracování, na poklad v truhle už se sem chodím dívat od té doby, cos tento recept zveřejnila :D))) Jsi prostě úžasná :-)

Reply
Meg 14. 10. 2013 - 12.41

:D Děkuji ti moc :)

Reply
Magdaléna 12. 10. 2013 - 16.08

Jsou naprosto fantastické, do detailu propracované…
Tleskám a žasnu :)

Reply
Meg 14. 10. 2013 - 12.55

Děkuju ;)

Reply
Terez (sweet melange) 13. 10. 2013 - 22.20

Asi nejoriginálnější recept, který jsem z této “kampaně” viděla. Vypadá to nádherně a předpokládám, že chutná ještě líp :)

Reply
Meg 14. 10. 2013 - 13.03

Díky moc! :) Na někoho jsou moc sladké, ale s neslazenou kávou… vážně stojí za to :)

Reply
Gabriela 16. 10. 2013 - 19.07

Páni!! Ke kávě opravdu musej chutnat božský!! Teda vlastně asi i bez kávy:D A navíc to krásně vypadá!!:))

Reply
Meg 19. 10. 2013 - 12.27

Jojo, byly skvělé :) Mamča si už zase pralinky přinesla domů :D

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc