Čokoládový dort s karamelovým krémem a mléčným marcipánem

Čokoládový dort s karamelovým krémem a mléčným marcipánem
 

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na nejlepší čokoládový dortový korpus, který jsem zatím ochutnala. Kdysi jsme si ho odněkud vystřihli pod názvem Španělský čokoládový dort a od té doby si u nás doma vydobyl své stálé místo. Může se péci jako součást dortu nebo jako koláč, kdy se do něj přidají ještě oříšky, rozinky nebo mandle a ozdobí se čokoládovou polevou.

Já ho však nejradši peču jako jednotlivé vrstvy dortu, který nemusím rozřezávat. Konzistencí je tento dort velmi hutný, silně čokoládový a proto stačí krájet na tenčí kousky, pokud se rovnou nechcete navečeřet :)

Naposledy jsem upekla tento dort ze tří dávek, promazávala karamelovým krémem z vařeného Salka a potahovala mléčným marcipánem.

Suroviny:

na jeden korpus:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • (mléčný) marcipán nebo jiná potahová hmota

Postup:

Čokoládu nalámeme, máslo nakrájíme na menší kousky a společně pomalu ve vodní lázni rozpustíme na krém.

Vejce s moučkovým cukrem utřeme do pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli a čokoládový krém.

Dobře vymazanou a vysypanou dortovou formu “naplníme” dortovým těstem – tedy v podstatě pokryjeme dno formy, pokud ji máme o větším průměru a chystáme se péci více vrstev. Pečeme na 160°C asi 30 minut.

Upečený korpus necháme vychladnout a vyklopíme.

Mezitím si rozválíme potahovou hmotu. Já jsem použila mléčný marcipán podle receptu z Dortománie (o něm zase někdy jindy :) ). Jednotlivé vrstvy dortu jsem potřela krémem, a také jsem obmazala celý dort kolem dokola.

Dort jsem potáhla neobarvenou hmotou a ozdobila vykrájenými kytičkami z obarvené hmoty (nové gelové barvy :)) ). Nejprve jsem se dosti obávala, co z toho vznikne, nakonec se ale vyloupl celkem pěkný jarní dort.

Takto vypadal narychlo vyfocený při rozkrajování. Jak je vidět, pekla jsem ho ze třech dávek – uprostřed, to je ta nejnižší, do které jsem zapomněla dát prášek na pečení. Inu, práce kvapná…

25 Comments

  1. Vypadá báječně! Hned bych si kousek dala :-). Jinak moc pěkný blog, ráda tu načerpám inspiraci!

    • Meg

      Díky, byl to narozeninový dort a měl úspěch, tak jsem musela vyrukovat s receptem :) Tak doufám, že nezklamu :)

  2. Takový veselý dívčí dortík by mi tak yudělal radost! Já jsem na zdobení dortů (a vůbec na zdobení jako takové) hotový antitalent, proto smekám před tak krásným zpracováním. Korpus plný čokolády se mi moc líbí a jakožto čokoholik tělem i duší ho musím určitě vyzkoušet! Já nedávno pekla tenhle sperčokoládový dort: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/jen-pro-cokoholiky-cokoladovy-kolac-nemesis
    a měl taky veliký úspěch!

    • Meg

      No já tomu zdobení většinou moc nedám, a když se chci snažit, tak mi to zabere moc času :) Ten dortík vypada vážně dobře, je toho tolik, co bych chtěla vyzkoušet :)

  3. Další tvé dílo, nad kterým mi klesla čelist dolů úžasem! Máš ho fakt nádherně ozdobený, ty kytičky musely dát strašně moc práce a ještě je tam tak perfektně naaražovat, úplná fantazie! A čokoládový korpus zní skvěle!

    • Meg

      Tak kytičky jsou naštěstí vykrajovátko, i když naposledy jsem dělala tenhle dort s růžičkami, to trvalo trochu déle :D Tenhle hutný čokoládový korpus je vážně fajn, i když dost zasytí :)

  4. Ahoj, moc díky za tenhle recept, nejsem moc na sladké, ale o to víc raději peču a vyrábím:) Tenhle korpus je perfektní, jen mám problém, že mi vždycky hodně naběhne, vytvoří se taková krusta a pak při vyndávání popraská a spadne, nikdy ho nemám tak hezký s hladkým povrchem jako máš ty na fotkách. Nevíš, co s tím? nebo kde dělám chybu?

    • Meg

      Těžko říct, mně se to stává taky, svaluju to na troubu a na to, že mi prostě chce dělat naschvály :)) Většinou to zamaskuje krém nebo nějaká náplň, a když je nejhůř, obrátím ho vzhůru nohama :D

  5. Zdravím :-) recept vypadá zajímavě, tak ho chci zkusit na taťkovy narozeniny – mám jen jednu začátečnickou otázku – cukr myslíte moučkový? Na obrázku to tak vypadá, ale to může být mouka, tak si chci být jistá, abych to nezkazila…

    • Meg

      Ahojda, snad neodpovidam pozde – do testa je cukr mouckovy, pro jistotu to asi napisu primo do surovin, ale myslim, ze by nebyl ani problem treba s krupicovym cukrem. At se zadari! :)

      • Děkuju za odpověď, byla včas :-). Dort se krásně povedl – dělala jsem třípatrový s vanilkovým krémem a je opravdu hodně hutný, ale pro milovníky čokolády dokonalost :-) Jediné s čím nejsem spokojená byl marcipán z cukrářství (trhal se, lepil, růžičky nedržely tvar, postavičky vykrojené se natahovaly při sundávání z podložky a potažení bylo jakoby spadené – na spodu byly vlnky), příště zkusím udělat ten domácí. Ale na první pokus v životě jsem spokojená. Fotka: http://img11.rajce.idnes.cz/d1101/6/6084/6084728_6eb865f67928f9fe95713d44594cfad8/images/107_4163.jpg

        • Meg

          Tak to jsem fakt ráda :)) Já co se týče těch potahů a tak moc zkušená nejsem, dorty peču spíš hodně občas a představa zdobení mi dělá noční můry :D zatím jsem marcipán kupovaný nikdy nepoužívala – dělala jsem mléčný ze sušeného mléka, a recept byl někde z internetu, zkusím pohledat :) Pěkná vykrajovátka ;)

  6. Vynikající dort!!! já ho dělávám s čokoládovým krémem, nicméně příště ho zkusím i s tím karamelovým :-)

    • Meg

      S cokoladovym kremem taky dobra kombinace :) A za odkaz dekuji, takoveho zdobeni ja nejsem schopna :)

  7. Text komentáře

    Své dorty mám na http://www.majamotti.eu je to můj koníček

  8. Marťa

    Dobrý den, náhodou jsem se dostala na Vaše stránky a moc se mě líbí. Mohla bych se prosím zeptat,zda tento mléčný marcipán vyrábíte a nebo někde kupujete? Našla jsem si pár receptů na mléčnou potahovací hmotu,ale stále trošku váhám. Dorty sice běžně peču,ale zatím ani jeden potahovaný. :-))) Děkuji za odpověď.

    • Meg

      Dobrý den, jsem ráda, že se Vám tu líbí :) Mléčný marcipán si většinou doma děláme sami a to z:
      100 g sušeného mléka (tučné nebo polotučné)
      200 g moučkového cukru
      1 lžíce medu (nebo sirupu)
      2 lžíce horké vody
      jedna lžička oleje
      1 lžička mandlového aroma
      Tento recept je z dortomanie, takze prikladam i odkaz: http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=11&t=8637 . Nalezenete tam daleko víc rad od lidí, kteří s ním mají větší zkušenosti :)

  9. Nikola

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli nemáte tip na nějaký méně sladký krém, dort sám o sobě je sladší i marcipán. Děkuji :)

    • Meg

      Dobrý den, co se týče méně sladkých krémů, tak buď ubrat na Salku, anebo si umíchat jen máslo s menším množstvím cukru, zapracovat do něj např. vanilkový pudink nebo tvaroh. Nebo čokoládovou ganache, případný recept můžu poslat :)

  10. Jana

    Ahoj, ten dort vypadá náramně! Hledám recept na korpus, který vydrží po marcipánem a tento tvůj už doslova žeru teď z fotek :). Jen se chci tedy zeptat, jestli to chápu správně, jak píšeš, že jsi dělala ze tří dávek, tak to znamená, že ingredience, co máš psané, musím ztrojnásobit, abych měla takto vysoký dort? :)
    Díky moc za odpověď!

    • Meg

      Ahoj, doufám, že nepíšu pozdě, ale pochopila jsi to dobře :) Je to ze třech dávek na korpus.

  11. Zuzka

    Ahoj, chystám se na tento dort a chci se zeptat mohu péct korpus rovnou z trojité dávky těsta a pak na 3 díly rozkrojit? Bude přibližně stejně vysoký nebo je potřeba péct každou vrstvu zvlášť? Chystám se poprvé v životě na svůj první dort, tak abych to nepokazila. Děkuji

    • Meg

      Ahoj, popravdě si nejsem jistá, jestli by nebyl korpus hodně těžký a špatně “nabíhal”. Já osobně bych asi pro jistotu pekla na 3x, vyzkoušené to nemám…

  12. Lucka

    Ahoj můžu se zeptat,
    ten krém na všechny tři patra stačí nebo mám udělat také tři dávky?
    A ohledně marcipánu tato dávka je jen na potáhnutí?
    Budu ho péct k narozeninám a z marcipánu budu dělat i figurky :-)
    Děkuji za co nejdřívější odpověď

    • Meg

      Ahoj, jasně – myslím, že krém na tenhle dort byl z jednoho másla a jednoho karamelizovaného Salka. Co se týče marcipánu, v poslední době na tuhle velikost dortu počítám většinou alespoň 500 g hmoty jen na potáhnutí. K tomu teda ještě ozdoby… ale to záleží podle jejich druhu :)

Leave a Comment