Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Poměrně dlouhou dobu už jsem přemýšlela o koupi plechu na muffiny, jen chyběl nějaký impuls ke konečnému odhodlání se. Protože papírové košíčky mám už dlouho doma, ale ty mají trochu tendenci se bez formiček rozlézat do všech možných i nemožných směrů. A pak, na běžném nákupu, si moje drahá polovička všimla, že je mají plechy na muffiny v akci. A sám mi nabídl, že bych si ho už mohla koupit… Takže tomu se nedá odolat ;)

Přijeli jsme večer domů a mě bylo jasné, že hned druhý den se budou péct muffiny – jenže jaké? Strejda Google mi narychlo poradil – neměla jsem žádné velké požadavky, chtěla jsem nalézt hlavně něco, na co budou doma suroviny. Takže se konaly čokoládové muffiny – původní recept ZDE – a vanilkové muffiny s višněmi – o těch příště.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 20g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g čokolády dle chuti (já použila hořkou a mléčnou čokoládu)
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 85 g rozpuštěného másla

Postup:

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu spolu promícháme v míse. Vybranou čokoládu si nasekáme nahrubo (ideální by asi bylo použití čokoládových pecek nebo jak se ty pěkné kousky čokolády nazývají :) ). Vajíčka prošleháme a smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a zchladlým rozpuštěným máslem.

Obě směsi zlehka smícháme a plníme do formiček – můžeme si vymazat plech na muffiny máslem a zlehka ho vysypat, nebo použít kupované papírové košíčky. Ty se ale dokážou na těsto pěkně  lepit, tak jsem zkusila vystříhat čtverce z pečícího papíru a těmi vyložit plech na muffiny. Jednoznačně u mě vítězí nad kupovanými košíčky.

Plech s muffiny jsem dala do rozehřáté trouby a pekla asi 20 minut. Krásně vyběhly a z papíru šly oddělit velmi snadno. Čokoládychtivá část rodiny zajásala a i já můžu říct, že obzvlášť vlahé byly vážně k nakousnutí, protože kousky čokolády uvnitř byly ještě lehce rozteklé a muffiny tak neměly chybu.


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



39 thoughts on “Čokoládové muffiny”

  • Jů, ty jsou krásní! Moc se mi líbí ten pečící papír, který jsi použila místo košíčků – vypadá to tak umělecky. Muffiny museli být určitě vláčné (už kvůli té smetaně), akorát já bych asi půlku těsta snědla před tím pečením (nevím čím to je, ale u muffinů mi to těsto vždycky strašně chutná jen tak :D).

    • Mně se taky ten papír moc líbí :) Posledně jsem to tak viděla v nějaké cukrárně/kavárně, už ani nevím – trošku větší velikost (ne o moc) muffinku a cena asi 55,- ( ! ) , tak jsem si řekla, že to taky musím zkusit. A navíc se to vážně nelepí, takže mi to nepřijde líto, jako když z toho sundávám ten klasický košíček i s těstem…
      Byli fakt výborný, už mám v hlavě další, co bych chtěla zkusit – a jo, to těsto bylo vážně dobrý :D

    • Ahoj Meg, díky za skvělý recept na muffiny, včera jsem zkoušela a musím říct, že byly opravdu moc dobré!!, no a chlapům tak šmakovaly, že dnes už nejsou :-( :-D určitě budu péct častěji ;-) díky moc a měj se moc prima ;-)

  • Moc se mi líbí nápad s tím pečícím papírem! Já používám papírové košíčky přímo na muffiny (z Marks & Spencers), ale ty tvoje vypadají mnohem líp. Navíc budou asi výrazně levnější… Muffinky vypadají úžasně, zvlášť jak krásně vyběhly a popraskaly. Už jsem si opsala recept a v nejbližší době je snad taky upeču.

  • No i já jsem za něj ráda, někdy jdou ty muffinky z košíčků pryč dosti těžko, i s těstem (to si pak říkám, že je škoda :D ) a na tohle se to prostě nelepí. Držím palce :)

  • Plech na muffinky mám už dávno a péct je pouze na vymazaném plechu je práce pro vraha (respektive jejich vyndání). Dlouho jsem to řešila s papírovými košíčky z IKEA, které byly v pohodě, a teď jsem si koupila silikonové od teskomy a jednoznačně doporučuji. Dá se v nich péct jen na normálním plechu, vzhledem k tomu, že plech na muffiny mám, tak dám košičky do něj – mufifin jde krásně vyklopit a košíčky jsou připravené na příště (max. stačí zlehka opláchnout). Investice 198 kč za 2 balení (12 košíčků) se jednoznačně vyplatí.

  • Pečící papír je dobrý způsob.
    Používám košíčky (různých značek), ale z těsta je nesundavám pokud možno hned – chce to trochu odležet, pak jdou dobře, čerstvě upečené se na košíčky nalepí. Zkoušela jsem jen vystříkat teflonovou formu olejem, ale je to jak kdy:)

    • Díky za tip :) U některých těst mi stejně přišlo, že to dělá i po vychladnutí, asi jak co. Ten pečící papír byl vážně dobrý.

  • Čokoládové muffiny v bílém papíru vypadají vážně poutavě a žádné barevné papírové košíčky nemohou tuto barevnou kompozici zastínit. Jednoznačně povedené. Kdo rád peče, tomu se forma na muffiny nikdy neztratí a bude ji mít stále v kuchyni někde na dosah ruky. Hlavně v létě! Začínala jsem se silikonovou, ale poslední dobou dávám přednost této pevné teflonové. Přesně jak zmiňuje Vilemína, aby šly muffinky z formy (i silikonové) dobře ven, je třeba nespěchat a nechat je trochu vychladnout. Potom vyskakují jako na povel :-)

    P.S.
    Všimla jsem si, že jsou tu nové pěkné stránky o vaření a já se na ně dostala úplně poprvé.

    Milá Meg, přeji ti hodně radosti s jejich tvorbou a při pečení sladkých dobrot a dalších laskomin ať máš po ruce co největší počet ochutnávačů, co umějí nejen všechno zbaštit, ale také uštědřit pěknou pochvalu tomu, kdo to všechno pro ně tak krásně a s láskou nachystal! U vás doma musí být voňavo, krásno a útulno! To je vidět z každého příspěvku. Moc milé povídání tu máš, tak ať ti to pořád tak pěkně píše a vaří! Šárka

  • Moc hezké stránky! Zrovna včera jsem pekla čokoládové muffiny, tak škoda, že jsem na recept nenarazila dřív. Ale určitě se chystám vyzkoušet, minimálně už jen kvůli smetaně, která patří mezi mých 5 top ingrediencí v kuchyni :))

  • tak bezkonkurenční TOPka mezi mufíny…chtělo by vymyslet jak na obměnu vanilkovo-marcipánovou…mňammmm. Čoko jsou skvělé ale ne každý rád kakao:-(

    • Tak já dělám i světlé, místo kakaa dám do těsta škrob, většinou tam dám i tu nasekanou čokoládu, ale dají se dát nasekané oříšky, sušené ovoce,… :)

  • Ahojky:)
    jsem moc rada, ze jsem narazila na vase stranky, vcera vecer jsem pekla Muffiny podle vaseho receptu a dopadly vyborne, moc diky za tip, uz podle receptu bylo videt, ze budou stat za to a bylo to tak.. Takze jeste jednou moc diky:)

  • Děkuji za super recept, před pul hodinou jsem je vytáhla z trouby a musím říct, ze jsou fakt výborný. Milujeme čokoládu, takže u nás je budeme péct často :-)

  • Ahoj Meg,
    děkuju za super recept :-) Muffiny jsou výborné a tip s nastříhaným pečícím papírem je skvělý :-) Jinak půl dávky jsem udělala přesně podle tebe a pro druhou půlku jsem vynechala kakao a čokoládu, přidala víc cukru a domácí jahody ze zahrádky a taky paráda… Ještě jednou díky

  • Tak muffiny jsem zdárně udělala a už žádné jiné dělat nebudu. Jsou opravdu nejlepší co jsem kdy zkusila.

  • Výborný recept! :) Dělala jsem je akorát z choceňského jogurtu místo ze zakysané smetany a čokoládu jsem dávala hořkou a mléčnou od figara tu se smetanovou a myslím, že malinovou nebo višňovou náplní. Muffiny jsou po upečený krásně vláčné a ta plněná mléčná se dokonale rozpila, takže to chutná parádně. :) Akorát jsem měla problém poznat, kdy je hotovo, protože je těsto tak vláčné, že se i po víc jak 20 minutách lehounce lepilo, ale nakonec jsem je už vyndala asi po 25 minutách a když vychladly, hotové byly. :)

  • Ahoj Meg,
    tyto muffiny už peču pravidelně a jsou prostě nejlepší!!! Děkuji za tento báječně jednoduchý recept!
    Verča

    • Míru vám přesně neřeknu, vemte si formu, kterou máte doma a zkuste si to do ní, to by bylo asi nejlepší – já to vždycky jen tak odhaduji :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít