Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Samotné macarons nejsou náročné na suroviny (pokud člověk sežene mandlovou moučku; pokud ne, měla by jít udělat i doma), ale jejich přípravu doprovází spousta doporučení – např. jak odleželé musí být bílky, jak přidávat cukr k bílkům, použít cukrový sirup, … (více o 10 mýtech Macarons na bravetart.com a tady je taky jejich Desatero přikázání). Bohužel jsem tuhle stránku objevila až po svém prvním a druhém pokusu s macarons, takže tipy a recept tam uvedený využiju příště.

Protože prvně jsem se rozhodla udělat macarons bez barviv, tak vítězem byly kakaové, do kterých jsem udělala ganache z bílé čokolády. Google poradil jasně – pustila jsem se do receptu podle Davida Lebovitze.

Suroviny:

  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mandlové moučky
  • 25 g holandského kakaa
  • 2 velké bílky
  • 65 g cukru krystalu

Postup:

Předehřejeme troubu na 180°C a přichystáme si dva plechy s pečícím papírem. Protože mi bylo jasné, že nebudu schopná jen tak tvarovat aspoň podobné tvary, našla jsem předlohu pro formát A4 k vytisknutí – na cakecentral.com. Tu jsem si dala pod bílý pečící papír:

Připravila jsem si všechny suroviny – tak jsem z toho byla vyklepaná, že jsem si všechno dopředu odvážila do misek, což normálně při pečení nikdy nedělám a všechno vytahuju podle toho, kdy je potřeba. Moučkový cukr s mandlovou moučkou a kakaem jsem ještě promixovala – mandlovou moučku jsem našla doma, byla koupená v Lidlu. Nově mám doma ještě jiný druh koupený v Globusu, z toho budu zkoušet příště.

Bílky jsem začala šlehat, až začaly držet tvar a přidala jsem do nich krystalový cukr, až ztuhly. Pak jsem k nim vsypala sypkou směs a promíchala stěrkou. Naplnila jsem cukrářský sáček a na plech se snažila podle šablony tak nějak stejně nanést budoucí macarons.

S plechem jsem několikrát pořádně praštila, aby mohly uniknout vzduchové bublinky a ihned putoval do trouby. Měly se péct asi 15-18 minut, těmhle mým menším mohlo odhadem stačit tak 12 minut – ty z jedné strany, kde více peče trouba, byly mírně tvrdší (nikomu to nevadilo :D ).

No, když se pekly, tak probíhal „televizní program Macarons“  jak to nazvala Pavlína na svém blogu u Dýňových macarons. Nemohla jsem vydržet se nekoukat – jak se formují krásně hladké macarons, jak mají zřetelnou „nohu“, o kterou vyskočily. Sice na nich znát špička od stříkání, ale prostě jsem byla ze svého prvního pokusu úúúplně unešená :) .

Rozhodla jsem se je naplnit něčím z bílé čokolády – použila jsem recept na ganache, kterou jsem potom trochu vyšlehala.

Tabulku bílé čokolády jsem zalila horkou smetanou (100 ml) s plátkem másla a nechala chvíli stát, pak promíchala, aby se čokoláda úplně rozpustila.

Směs jsem nechala vychladnout a dala do lednice. Když jsem šla macarons naplnit, krátce jsem ji vyšlehala, protože byla stále tekutá.

A takto vypadaly:

No a protože jsem se do nich na první pohled zamilovala, tak jsem chtěla udělat ještě růžové, abych si taky vyzkoušela jedny z těch krásně barevných. A to mi tak trošku zkazilo den…

Použila jsem jiný recept než výše uvedený, ono přeci jen by mělo jít o trochu jiný poměr než u těch s obsahem kakaa, které směs zpevní. Už ho teď ani nemůžu najít, protože jsem si ho neuložila a radši se přede mnou schovává… Takhle totiž dopadly:

Popravdě si myslím, že směs byla možná moc řídká – ale těžko říct. Máte někdo nějaké tipy?

I když se jednalo o dost nehezké macarons, připravila jsem do nich náplň z mascarpone a rozmixovaných jahod (nechala jsem si rozmrazit pár z mrazáku) a lehce jsem ji osladila.

Ačkoliv se fakt nejednalo o žádné krasavce, tak někomu chutnaly víc ty čokoládové a někomu zas tyhle (ta náplň byla vážně dobrá).

Takže co závěrem – moje prvotní nadšení bylo rychle zchlazeno druhou várkou. Nadávat můžu akorát sobě, protože recept jsem měla vzít od Lucie, ta je na macarons machr :) . Taky mě dost láká vyzkoušení tohoto receptu – a tady je rozepsaný i s fotkami.


Related Posts

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]

The Daring Bakers’ June 2013 Challenge – Life of Pie

The Daring Bakers’ June 2013 Challenge – Life of Pie

Červnová výzva Odvážných pekařů se trefila do noty. Myslím, že nejen mně, protože ohlasy byly jednoznačně kladné. Naším úkolem bylo udělat aspoň jeden ze čtyř koláčů a udělat i vlastní těsto. Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping […]



64 thoughts on “Čokoládové macarons”

  • tie cokoladove su dokonale!!! a tie ruzove su tiez krasne, ja som sa pokusala robit uz tiez macarons ale dopadli skor tak ako tie ruzove ale tvoje kakaove so vsetkymi typmi a sablonami urcite skusim! :)

    • Díky :) Já to vidím tak, že do dvou týdnů bude pokus o nové růžové, prostě to někdy vyjít musí :D Ale trouba si dělá co chce, takže tam taky bude kámen úrazu :)

  • Mně první pokus dopadl jako tyto růžové, a dál jsem to nezkoušela, protože v současném bytě nemám váhu a od oka to dělat nechci :) Každopádně v Lidlu teď prý mají mandlovou mouku, a mně se o macarons dnes v noci i zdálo :)

    • Tak to se tam asi budu muset zas vypravit, kdo ví, jestli ji v Globusu ještě vůbec budou mít, abych pak neměla problém ji sehnat :) No, ve spoustě těch amerických receptů se na gramy nehraje, ale jen tak bych asi neměla odvahu to risknout :)

  • Tý jo, hned napoprvé a takoví krasavci se ti povedly, jseš borec! Mě se stejně vždycky líbí víc přirozené barvy, i u macarons a navíc ten barevný kontrast bílé ganache a tmavých macarons vypadá úžasně. Zatím mě macarons nechávají chladnou (asi právě kvůli obtížnosti přípravy), ale když už se do nich pouští čím dál víc českých foodblogerek, tak se možná časem odvážím i já.

    • Tak já už se moc těším, až se odvážíš, protože věřím, že by se ti určitě moc povedly a jen bych koukala s otevřenou pusou :)

  • Teda Meg, ty čokoládové jsou super dokonalé! Fakt smekám, jsi jednička!!
    Já jsem už macarons taky zkoušela o prázdninách, ale nic moc: první várka dopadla dobře, tak jsem je hned chtěla udělat znova – dopadly jako tvé růžové a na potřetí jeden plech (ze stejné várky) dopadl skvěle a druhý zase kráterovitě. Svádím to na svou troubu bez termostatu :D

  • Ty čokoládové jsou bomba! Macarons jsou prostě záhada a alchymie – škoda těch červených :-( Jsem zvědavá na můj druhý pokus :-)))
    P.
    PS: Díky :-)

  • Ty jo Meg! Ty jsi carodejka! Stejne jako Lucie!
    Tohle jsou jedini zmetci, na kterych pokazdy ztroskotam. Jeste nikdy, jako NIKDY, se mi nepovedly. Asi je priste zkusim podle tebe.

  • Já macarons ještě nezkoušela, ale tady je tolik užitečných rad a odkazů, že bych to snad mohla zvládnout. Hned zítra naklušu do Lídlu, doufám že mandlová mouka bude.

  • Tak makaronky jsem pekla tenhle tyden po druhe, a po druhe se mi nepovedly. Udelat kolecka neni tak jednoduche jak se muze znat, testo se mi nasledne roztekalo (malo uslehane bilky?) a vysledek za moc nestoji.
    Obdivuju vsechny co je umi :]

    • Ja jeste na svuj dalsi pokus cekam, uvidime, jak to dopadne, kakaove vypadaly celkem blbuvzdorne, ale na tech barevnych si jeste asi pekne zamakam :)

  • Teda, jsi vážně dobrá. Musím se přiznat, že jsem 6x zkoušela recept od Lucie a 6x se mi nepovedly. No, po druhé sice pěkně zaschly a byl i náznak „patky“, ale stejně se roztekly.
    Jinak všechny ostatní byly pórovité a ne a ne zaschnout, čili žádná „patka“. Ty jsi je vlastně vůbec nenechávala zaschnout, viď? Zajímalo by mě, jestli máš třeba kuchyňský robot. Zatím všichni foodblogeri, kteří je dělají ho mají. Mám jen ruční šlehač a mám dojem, že to asi bude kámen úrazu. Nebo se mýlím? Ještě mi prosím tě řekni, když mícháš tu směs, jak moc opatrná při tom jsi? Mícháš pěkně pomalu po obvodu mísy a podeberes ze spoda, nebo prostě jen mícháš? Moje směs není nikdy jak má být – jako láva. Je to těmi bílky?

    • Diky moc, ale zacinam se obavat, jestli to nebylo takove to zacatecnicke stesti :D Dalsi pokus zatim jeste neprobehl, ale snad uz brzy… Ja jsem jeden plech dala do trouby hned a druhy asi po pul hodine a oba v pripade tech kakaovych dopadly uplne stejne pekne. Robot mam, ALE na slehani bilku vetsinou pouzivam rucni slehac, vysleha je lepe, nez nas robot. Bohuzel nejsem v macarons kovana tak, abych mohla odpovedet, v cem by to mohlo byt a michala jsem to tak nejak normalne – ne prehane moc, ani prehnane opatrne, moc to nedokazu popsat :)

  • Díky za rychlou odpověd… Tak jsem včera zkoušela tvůj recept. Slibovala jsem si, že tentokrat to vyjde, ale asi mi osud nepřeje a ani na po 7 to nevyšlo, tohle byly ty nejhorší macarons, co jsem kdy udělala. Není to ovšem kvůli tvému receptu. Je to kvůli mému ručnímu šlehači, který mi mizera odešel přímo uprostřed šlehání bílků. Nejdřív jsem si řikala, že nějak začíná smrdět, pak v něm prasklo, vyšlehla na mě jiskra a bylo vymalováno. Sakra, mohlo to vyjít… No nic, už to byl starej děda, měl na to tak trochu právo. Takže s macarons teď bohužel na delší dobu končím, páč si šetřím na Kenwooda robota. Samozřejmě si ho nebudu kupovat jen kvůli bílkům, mám na něj už dlouho zálusk. Jen vymyslet, kam ho budu uklízet, nemám komoru do které bych toho obra schovala… Stejně ted nemám moc času dělat hokusy pokusy v kuchyni, rekonstrukce přízemí a honička kolem malých dětí mi stejně bere chuť tvořit něco nového… Až budu mít konečně úspěšný pokus ( po nákupu robota a dokončené rekonstrukci), tak se spolehni, že ti dám vědět, jak to dopadlo… A pust se do dalšího pokusu, jsi moc šikovná, tak se určitě zadaří…

  • Přicházím se svou troškou do mlýna, přestože si myslím, že tvé první makronky jsou mnohem povedenější než můj pátý pokus:-)) Trávila jsem s nimi dva náročné večery a rozepsala je do šesti makronkových příspěvků. Posílím odkaz na jeden z nich – své „finále“, kde jsem sepsala všechny své postřehy: http://u-jasnenky.blogspot.com/2011/11/makronky-ve-finale.html Tak ti třeba alespoň jedním svým postřehem budu užitečná:-)

  • Tak se k tobe vracím, nějak mi to nedá. Pořád procházím tvůj a Lucčin blog. Nový šlehač ani robot zatím pořád nemám, zkusím si ho ale vypujčit od jedné dobré duše.. A JDU DO TOHO ZNOVA! Nejsem žádná přebornice v kuchyni jako ty a Lucie, jsem jen uštvaná máma 2 malých dětí.. Ale, nemohla bych tě poprosit o recept na ganache z pistáciového krému? Pistácie máme všichni moc rádi a chtěla bych zkusit udělat do macarons náplň z pistácií, jen nevím jak… Moc bys mi tím pomohla, kdybys mi poradila, jak ji udělat – PROSÍM…
    Díky předem :-)
    A taky – už jsi někdy zkoušela udělat eclaire nebo třeba choux a la créme? Mužík mě k tomu pořád přemlouvá, recept na to nemám a zatím jsem ho ani nikde nenašla… Jestli se do toho někdy pustíš, určitě sem hodíš i recept, viď?

    • Tak tomu rikam odvaha a nadseni! Popravde, pistaciovy krem nebo ganache jsem nikdy nedelala, po rychlem hledani jsem nasla toto – http://joakitchen.blogspot.com/2005/11/pistachio-macarons.html – napln je pistaciovy maslovy krem, co nevypada slozite, do neceho takoveho bych se asi vrtla i ja, kdybych mela po ruce pistacie, jen je tu sehnat neni zrovna jednoduche, takze s nimi bezne nepocitam.
      Eclaires jsem jeste nedelala a co se tyce choux a la creme – mam tu jen karamelove vetrnicky. I na eclaires by melo byt zakladem podobne odpalovane testo, jen jde o vytvoreni urcitych tvaru a typ naplne :) Jinak jsem samozrejme hodim cokoliv, co vyzkousim :)

  • Hurá, hurá, hurá!!!! Jak jsem již psala, jedna dobrá duše mi zapujčila obstojný ruční šlehač a dle postřehů od Jasněnky jsem se do toho pustila nanovo. Pistácie sice nemám, takže jsem se rozhodla nechat jak je. Tedy bez barviva – dle receptu Lucie (kakao použiju asi zase zitra, tak přijde na řadu zase tvůj recept). Krásně zaschly, takže se udělala ta kýžená patka a jsou naprosto krásné, výstavní a já nadmíru spokojená. Náplň jsem se rozhodla udělat čokoládovou pěnu… HMMMM…..
    Každopádně jsem ti chtěla poděkovat, že jsi mi našla recept na ty pistáciové.. A také za trpělivost při čtení mých neúspěšných pokusů..

    • Tak to slysim moc rada! Ja nejak porad nemam cas, vzdycky se najde neco aktualnejsiho :D zadna trpelivost, jsem rada, kdyz se takhle neco podari :)

  • Zkoušela jsem udělat čokoládové makronky podle vašeho receptu, chuťově jsou vynikající, ale bohužel mi vůbec nevyběhla noha a maličko mi popraskaly. Už nevím čím by to mohlo být, zkoušela jsem 3x a stále stejné. Nenapadá vás, čím by to mohlo být? Díky moc, Chavva

    • Popravdě, já se vůbec nemůžu považovat za někoho, kdo makronkám rozumí, můj další pokus s růžovými dopadl neslavně :/ Chuťově dobré, ale vzhled nic moc, takže pořád mi toho zbývá hodně k naučení. Může jít o přemíchání nebo nedostatečné promíchání, těžko říct jen takhle od oka :)

  • Mně se zatím povedly jen jednou.. a to asi 5 z celého plechu, hohoho (a byly kakaové!). Takže moc pěkné a zkusím možná zase čokoládové, když Ti tak pěkně vyšly, až bude příležitost:)

    • No ja uz jsem si koupila dva pytlicky mandlove mouky, takze budu moct zkouset :D ale uz ani nevim, podle ceho, protoze proste…. bud to premicham, nebo nedomicham, a trouba mi asi taky pece jak chce… :D

  • Dnes jsem tyto kakaové zkoušela, dopadly obdobně, jako Tvoje barevné… Asi jsem použila moc velké bílky, příště zkusím z klasických M-kových vajíček a uvidíme. Fotky Tvých krásných makronků mně zkrátka nedají spát :-)

    • Diky, me taky ne, mam za sebou aktualne pet nepovedenych barevnych… ALE! Muj hlavni problem je, zda se, s tim, ze hmotu moc premichavam, takze se to budu snazit nemichat tolik a uvidime :)

  • Vcera jsem na zaklade tohoto prispevku mela nocni mury. Neustale jsem v nich pobihala po obchodech, shanela vhodny slehac, mandlovou mouku, barviva… Pre spanim jsem totiz na zaklade Vaseho odkazu procetla i stranky Chez Lucie a rozhodla se, ze to musim jednou zkusit… Chci se zeptat jaky cukrarsky sacek a jeho koncovku doporucujete? Zjistila jsem, ze je jich na trhu tolik… a jsem zmatena. Poradite prosim?

      • Vzala jsem to ve velkém a koupila „bavlněný impregnovaný“, sadu špiček, spoustu mandlové mouky, kuchyňského robota a kuchyňskou váhu:) A o víkendu uvidím… Snad alespoň jeden pokus dopadne dobře, ta ganache z bílé čokolády vypadá úžasně.

        • Děkuji za recept! První polovina popraskala a připálila se, ale to jenom proto, že jsem si moc nevěděla rady s cukrářským sáčkem a málo bouchala plechem, protože druhý plech vyšel ukázkově!

  • Ahoj. Musím přiznat, že si je chci také upéct. Hlavně proto, že jde o něco, co jsem nikdy nezkoušela a jen o tom slyšela samé krásné povídání…
    Jen mám takový problém, dnes jsem byla v Lidlu i Globusu. Když jsem se ptala na mandlovou mouku, koukali na mě jak kdybych před chvílí přílétla z Marsu… nepamatujš si, prosím, co to bylo za značku. Nebo nemáš fotku toho obalu? Píšete tu o Lidlu, ale buď mám za rohem nějaký menší Lidl nebo to ztáhli z prodeje :((.
    Někdo nějaký tip, kde jste tu mouku kupovali? Radu? Koupila jsem mandle loupané, je hodně složité to tím nahradit? Pochybuju, že je rozsekám tak, aby z toho vzniklo něco s konzistencí mouky…
    Děkuji moc!

    • Mouka z Lidlu byla v tmavším modrém obalu, tu tam mívali nárazově. A mandlová moučka co kupuju v Globusu je od IBK trade, měli ji tam pokaždé (Globus Pardubice, u oříšků a těhle věcí vedle zeleniny a ovoce). Kdyžtak vyfotím a dodám :) Mandle by měly jít doma rozemlít/rozsekat, pak je zkusit trošku vysušit na plechu a znovu rozsekat s moučkovým cukrem, ale ještě jsem to sama nezkoušela, takže moc sloužit nemůžu :)

  • Dneska jsem znovu pekla. Z dvojnásobné várky. První dva plechy vypadají dokonale. Hlaďoučké, s klasickou nožkou… a další tři plechy začaly praskat. Začínám si myslet, že ten fígl je v metodě cpaní hmoty do cukrářského pytlíku a následné aplikaci na plech. No, uvidíme příště… i tak děkuji za zázračný recept!

    • Nekdy to praskani vznika taky tim ze je spatne zamichana hmota, coz by se teoreticky u dvojnasobne davky mohlo stat (vsude pisou bacha na plneni tim seskrabnutym krajem z misky), ale ja mam pocit, ze to muze byt uplne cimkoliv :D Chci se do toho nekdy zas pustit, tak uvidime jak dopadnu :)

  • Tak macarons podle tohoto receptu jsem dělala už potřetí. Pořád jsem nemohla přijít na to proč se mi nevytvořil pověstný límeček. Dnes jsem to pořádně zkoumala a přišla jsem na to, že konzistence mého těsta je úplně jiná, než na obrázcích. Těsto je příliš řídké, ne nějak moc, ale když ho z cukrářského sáčku vytlačím na plech trochu se rozlije. Dávám tam snad příliš malé bílky?

    • No, na to bych spis rekla, ze je mozna moc zamichane. Z pokusu s macarons vim, ze nalezeni spravne hustoty hmoty je to nejdulezitejsi – a tady se mi to kupodivu povedlo napoprve. O vikendu se asi budu poustet do dalsiho pokusu, takze bych to pak sepsala vsechno znovu… Jinak zkusit hmotu promichat, aby se smisila, nehcat chvili stat a zjistit jak moc je ridka… Hmota kapnuta z varecky do hmoty by se mela tak do minuty rozlit do hladka, ale ne moc rychle. Snad to aspon trochu pomuze :)

      • Jestli se vám můžu vložit do konverzace: ověřilo se mi opatrně míchat 50 krát při tomhle množství. Zatím mi to vždy fungovalo. Ze začátku to vypadá, že se to nikdy nemůže spojit, ale nakonec je to ideál.

    • Omlouvam se, ze odpovidam tak pozde, ale jde tam smetana na slehani :) Vetsinou, kdyz pisu smetana, tak myslim tu s vetsim obsahem tuku, dam si bacha, abych to nebrala jako samozrejmost :)

  • Tak nevím, všechny recepty, které jsem doteď potkala měli uvedené, že se musí nechat makronky stát, než se dají do trouby, tys tam ty čokoládové dávala hned?

    • No, ty čokoládové jsem tam dávala ihned. Ale s makronkami to mám momentálně těžké. Recept jsem měla už (zdálo se) naučený, a vycházely mi v pohodě… než jsem se přestěhovala. Nová trouba a ještě se mi nepovedly. Pravděpodobně mě brzy čeká stěhování, takže mám teď období bez macarons a pak si budu zvykat na novou troubu – pak dám určitě další článek o macarons.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít