Cappuccino cupcakes

Když jsem si už před dávnější dobou koupila mini formu na muffiny, uložila jsem ji do skříně a ona tam chudinka trpělivě čekala na svoji příležitost. Ta nastala v podobě malých cappuccinových dortíků s krémem, čili cupcakes. Recept jsem našla na blogu http://www.alanabread.com spolu s dojemným příběhem o tom, jak tyhle košíčky vznikly.

Pokud vám nevadí káva a lehký máslový krém, tak se do nich taky můžete pustit, rozhodně na nich není nic těžkého.

Suroviny:

  • 150 g másla (pokojová teplota)
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 60 ml espressa
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce holandského kakaa
sirup:
  • 90 ml espressa
  • 1/4 hrnku cukru
krém:
  • 100 g změklého másla
  • 2 hrnky moučkového cukru (ubrat!)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce mléka
dekorace:
  • kakao, kávová zrna v čokoládě

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu a papírové košíčky na 12 dortíků. Máslo šleháme, až zesvětlá. Přidáme cukr a po jednom vajíčka, a šleháme do pěny. Do směsi zamícháme mouku s pečícím práškem, espresso, mléko, vanilku a kakao. Rozdělíme do košíčků.

Já měla takto připravených kousků asi 32 (forma je na 24 muffinů). Pečeme asi 20-25 minut (radši provedeme test špejlí).

Mezitím si připravíme sirup – v kastrůlku zahřejeme espresso s cukrem a necháme chvíli na středním plameni vařit 5-10 minut, až mírně zhoustne.

Upečené cupcaky propícháme špejlí a lžící nalijeme sirup a necháme ho vsáknout. No, popravdě takhle to bylo v originálním receptu, ale mně se osvědčilo vzít si injekční stříkačku (bez jehly, samozřejmě) a sirup do muffinů aplikovat pomocí ní. Necháme zchladnout.

Na krém vymícháme máslo s cukrem a těsně před koncem přidáme vanilku a pomalu mléko (myslím, že jsem dala o něco víc, než tři lžíce), abychom dosáhli lepší konzistence. Dáme do cukrářského sáčku s kulatou koncovkou a nastříkáme pomalu na muffiny.

Posypeme je kakaem a ozdobíme.

Pokud vyloženě nesnášíte máslové krémy, tak můžete použít třeba jen lehce oslazenou šlehačku, nebo krém z mascarpone a šlehačky. Každopádně já sama máslové krémy moc nemusím a v téhle podobě, rozředěný mlékem a v tomhle množství se spolu s kakaem dal zvládnout ;)

Abych nezapomněla, tak mezi hlavní body přípravy patří neustálá kontrola dění v kuchyni, protože někteří nenechavci se velmi rádi pustí do samotných upečených košíčků! :)

16 comments

  1. Nádherné minidortíčky Meg! Jako obvykle skvělá práce. Jemné, elegantní a delikátní, prostě jseš klasa! Hned bych si jeden (dva, tři, čtyři …) dala :-)

  2. Ty jsou nádherné!!! Já bych se ládovala těmi hotovými, v momentě, když by se odháněli ti, co jedí ty nenazdobené! :-)

  3. Ani ja nemam rada iba take “ciste” maslove kremy…, ale tento ( predpokladam americky) krem, kde je maslo naslahane s cukrom a zriedene mliekom 9pripdne sladkou smotanou) by som uz chcela velmi vyskusat…a mozno to bude prave pri tychto tvojich cupcakes…pacia sa mi…

  4. Hi Meg, I’m so glad you enjoyed my post and it makes me SO happy to see you re-create these cupcakes! You did an amazing job!

  5. Překrásné! Moc se mi líbí, jak sis vyhrála se zdobením :) A ta kávová chuť je přesně to pravé k odpolední – jak jinak – kávě :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *