Klasická mramorová bábovka

Klasická mramorová bábovka

Ačkoliv neskutečně ráda zkouším pořád nové věci, občas je prostě na místě vrátit se k těm starým a osvědčeným. Tak je tomu i v případě této klasické mramové bábovky. Recept je rodinný a nachází se v rodinném archívu už bůhvíjak dlouho :) Bábovka z tototo těsta není suchá a dusivá a dá se jíst v pohodě i po dvou, třech dnech – pokud ji tedy nenecháte oschnout a po vychladnutí ji radši dáte pod poklop. A protože mám ještě doma ke zkoušení úžasného robota Major Titanium od Kenwoodu, do bábovky jsem se pustila s jeho pomocí.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 25 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg změklého másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 l mléka
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh ze čtyř bílků
  • kakao na obarvení části těsta

Postup:

Utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým extraktem pomocí K metly.

Máslo, žloutky a cukr

Výsledkem by měla být světlá, nadýchaná pěna.

Utřené máslo se žloutky a cukrem

Robot s K metlou necháme běžet na nízké otáčky a pomalu přiléváme asi třetinu mléka.

Přilévání mléka

Oba druhy mouky smícháme s práškem do pečiva a postupně asi třetinu této směsi přidáme.

Přisypávání mouky

Takto prostřídáme přidávání mléka a mouky, až je vše v těstě zapracováno.

Téměř hotové těstoFormu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Připravená forma na bábovkuUšleháme sníh z bílků a opatrně ho na třikrát přidáme do těsta.

Přidání sněhu do těstaZhruba polovinu těsta (nebo až 2/3, podle chuti) dáme do bábovkové formy.

Těsto ve formě

Zbytek těsta obarvíme kakaem.

Obarvení těsta kakaem

Kakaové těsto přidáme do formy a promícháme ho se světlým těstem pomocí tahů špejle.

Mramorování špejlí

Bábovku pečeme při 175°C cca 30 – 40 minut, upečenost vyzkoušíme špejlí – po zapíchnutí do bábovky by na špejli neměly zůstat kousky neupečeného těsta. Já jsem bábovku pekla 30 minut a pak jsem troubu vypnula a nechala ji 10 minut dojít ve vypnuté troubě.

Upečená bábovka

Jakmile bábovka trochu zchladne, můžeme ji vyklopit z formy a podle chuti pocukrovat moučkovým cukrem.

Klasická mramorová bábovka

A po vychladnutí se do ní i zakrojit :)

Klasická mramorová bábovka


Related Posts

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Vzhledem k tomu, že mám nyní doma na zkoušení krásného robota Kenwood Major Titanium, vytasila jsem se na něj s receptem, kde se dá tento robot využít hned třikrát. Z rodinného archívu jsem vytáhla recept na žloutkové věnečky, který mi na blogu zatím chyběl a já nechápu, jak jsem […]

Tiramisu cheesecake

Tiramisu cheesecake

Před časem jsem se zakoukala do cheesecaku u Marianny (halusky-in-ireland) – konkretne slo o Tia Maria Cheesecake. Tia Maria je kávový likér, ale už i to, že dortík vzhledem tak připomíná tiramisu, mi vnuklo myšlenku použití doma se nacházejícího Amaretta. Náhrada tedy vznikla v podobě likéru a v použití o trochu více surovin, […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít