Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Suroviny:

  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 20 dkg vajec (já použila 5)
  • 1/3 kypřícího prášku
  • rozinky, kandované ovoce…
  • čokoláda na potažení
  • tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )

Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.

Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.

Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala.  Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.

Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.

Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.

Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!


Related Posts

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]



54 thoughts on “Biskupský chlebíček”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít