Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček
 

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Suroviny:

  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 20 dkg vajec (já použila 5)
  • 1/3 kypřícího prášku
  • rozinky, kandované ovoce…
  • čokoláda na potažení
  • tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )

Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.

Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.

Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala.  Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.

Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.

Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.

Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!

28 Comments

  1. HaF

    Krása, hned mi to připomenulo vánoce!Ale je pravda, že tento chlebíček se dá upéci kdykoli!

  2. Meg

    Díky, taky už mě to tak trochu naladilo na vánoční notu :) Už začínám plánovat, jaké druhy to budou letos… Ale to až se začnou péct perníčky na ozdobu, tak budou Vánoce za dveřmi :)

  3. Lili

    já se na to nemůžu dívat :D ani netušíte jakou neskutečnou chuť vždycky dostanu :D

  4. JB

    Recept naší babičky na biskupský chlebíček.

  5. Vejce bývá nejčastěji: 1 vejce = 55 gramů ;)

    • Meg

      Diky :) no tak mohly by to byt i ty ctyri, ale pet rozhodne skodu neudelalo :))

  6. Dobry den Meg, chtela jsem se zeptat. Uz delsi dobu se vyhybat receptum babovek, piskotu apod., kde v popisu se snih z bilku zamichava do testa. NIKDY se mi to toltiz nepovedlo. Mohla byste mi to prosim polopaticky vysvetlit? Opravdu jak pro blbce prosim :) Uz jsem zoufala z toho, ze nikdy nejsem schopna nabidnout rodine babovku z kvalitne pripraveneho testa :(

    • Meg

      Dobry den :) V pripade takovych test vetsinou vezmu cca 1/3 snehu a do testa ji zamicham (klidne i prudceji), ono tim trochu zeridne a zlehci se. Zbyvajici snih tam uz pak jde zamichat opatrneji :)

  7. Dobrý den kolik vážil ten biskupák prosím ?

  8. Chlebíček je naprosto vynikající a jiný už nikdy dělat nebudu :) moc děkuji za recept!!

  9. Děkuji za tip. Vypadá nádherný, jdu ho upéct jako vánoční překvapení pro mého muže :-)

  10. Klára

    Děkuji za recept, dodělala jsem ho před chvilkou a půlka chlebíčku už není :) je opravdu výborný. Jiný recept už nechci! :)

  11. romana

    Biskupsky chlebik som sa rozhodla upiect prvykrat. Ked nieco chcem upiect, hladam podla fotiek a tento tvoj bol najkrajsi!

    Takze som ho upiekla. A tymto chcem podakovat za uplne super recept. Chlebik som zjedla skoro cely sama:), no pochvalili ho aj ini. Do konca roka budem piect urcite este raz…

    Este raz dik, si sikulka

  12. Barča

    Ahojda, mockrát děkuju za recept, chlebíček se povedl, a je vynikající. Předpokládám že bude hnedka pryč. Těsto jsem obohatila o nakrájené želé bombóny. Chrutná vážně skvěle, můžu jen doporučit!! :)

  13. Petra

    Zdravím,
    prosím o radu skolika vajíček mam udělat tento recept do formy na beranka ze silikonu?
    Poradí te?dětem chutná právě beránek biskupský a mě se nikdy nepovede.
    Děkuji

    • Meg

      Též zdravím, ale opravdu nevím, netuším, jak velkou máte formu :) Ráda bych poradila, ale budete to muset vyzkoušet – zkuste udělat dávku podle receptu a pokud by bylo těsta moc, udělejte z něj třeba ještě pár muffinů :)

  14. Vendula

    Je fakt moc dobry. Jen po 45 minutach byl uvnitr hodne tekuty, takze jsem pekla skoro o pul hodiny dele.
    Ale uspech byl mimoradny :-)

  15. Jitka

    Dnes jsem zkusila receptik, udėlala jsem 2 menší do formy hřbetu a všem moc chutnal, už je jen kousek.děkuji je výborný

  16. Michaela

    Dnes jsem chlebíček zkoušela a musím říct že je opravdu vynikající..

Leave a Comment