Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček
 

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Suroviny:

  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 20 dkg vajec (já použila 5)
  • 1/3 kypřícího prášku
  • rozinky, kandované ovoce…
  • čokoláda na potažení
  • tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )

Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.

Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.

Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala.  Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.

Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.

Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.

Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!

47 comments

  1. Díky, taky už mě to tak trochu naladilo na vánoční notu :) Už začínám plánovat, jaké druhy to budou letos… Ale to až se začnou péct perníčky na ozdobu, tak budou Vánoce za dveřmi :)

  2. Dobry den Meg, chtela jsem se zeptat. Uz delsi dobu se vyhybat receptum babovek, piskotu apod., kde v popisu se snih z bilku zamichava do testa. NIKDY se mi to toltiz nepovedlo. Mohla byste mi to prosim polopaticky vysvetlit? Opravdu jak pro blbce prosim :) Uz jsem zoufala z toho, ze nikdy nejsem schopna nabidnout rodine babovku z kvalitne pripraveneho testa :(

    1. Dobry den :) V pripade takovych test vetsinou vezmu cca 1/3 snehu a do testa ji zamicham (klidne i prudceji), ono tim trochu zeridne a zlehci se. Zbyvajici snih tam uz pak jde zamichat opatrneji :)

  3. Děkuji za recept, dodělala jsem ho před chvilkou a půlka chlebíčku už není :) je opravdu výborný. Jiný recept už nechci! :)

  4. Biskupsky chlebik som sa rozhodla upiect prvykrat. Ked nieco chcem upiect, hladam podla fotiek a tento tvoj bol najkrajsi!

    Takze som ho upiekla. A tymto chcem podakovat za uplne super recept. Chlebik som zjedla skoro cely sama:), no pochvalili ho aj ini. Do konca roka budem piect urcite este raz…

    Este raz dik, si sikulka

  5. Ahojda, mockrát děkuju za recept, chlebíček se povedl, a je vynikající. Předpokládám že bude hnedka pryč. Těsto jsem obohatila o nakrájené želé bombóny. Chrutná vážně skvěle, můžu jen doporučit!! :)

  6. Zdravím,
    prosím o radu skolika vajíček mam udělat tento recept do formy na beranka ze silikonu?
    Poradí te?dětem chutná právě beránek biskupský a mě se nikdy nepovede.
    Děkuji

    1. Též zdravím, ale opravdu nevím, netuším, jak velkou máte formu :) Ráda bych poradila, ale budete to muset vyzkoušet – zkuste udělat dávku podle receptu a pokud by bylo těsta moc, udělejte z něj třeba ještě pár muffinů :)

  7. Je fakt moc dobry. Jen po 45 minutach byl uvnitr hodne tekuty, takze jsem pekla skoro o pul hodiny dele.
    Ale uspech byl mimoradny :-)

  8. Dnes jsem zkusila receptik, udėlala jsem 2 menší do formy hřbetu a všem moc chutnal, už je jen kousek.děkuji je výborný

  9. dakujem za recept,ja som ho spravila na plech ako piškotu z jeden a pol dávky,je vynikajuci,moji traja chlapi sa oblizovali až za ušami.ešte raz dakujem,budem ho odporučať všetkým kamoškám

  10. Dobrý den Meg :-)
    Chci dnes chlebíček vyzkoušet. Jako malá jsem ho měla moc ráda a už jsem ho nejedla ani nepamatuji. Váš recept mě nalákal vyzkoušet ho. :-) Děkuji!

  11. Těsto chutnalo skvěle,už se peče,věřím že bude vynikající,ale vůbec nevybíhá a bude nizounký,tak to jediné mě mrzí,když je to z tolika věcí…ale i tak se na něj těším.

  12. Já ho dnes upekla a VYNIKAJÍCÍ!!! Jiný snad už péci nebudu!!!
    Vaše stránky se u mě stávají čím dál tím víc oblíbenějšími!!!
    Přeji krásný den
    Betty

  13. Zdravím, už nepeču jiný chlebíček. Je nejlepší, který jsem kdy jedla a všichni ho chválí.. opravdu paráda. Jen tak dál

  14. Dobry den, chlebicek jsem dnes zkousela, chutove dobry, ale propadl se mi stred. Nemate tuseni, cim by to mohlo byt?

      1. Zacal se propadat uz asi v pulce peceni a po vytazeni z trouby se uprostred udelala dira jak hrom. Navic se uvnitr poradne nedopekl a pri vyklapeni z fomy se trochu pocuchal. U vsech tri pokusu to dopadlo stejne, at jsem pri michani testa nebo peceni zkousela jakekoliv inovace. Nakonec napoctvrte jsem si vzala osvedcenou babovkovou formu a dopadlo to vyborne. Chlebicek ma krasny (babovkovy) tvar i konzistenci, chut je skvela, muzu jen doporucit :)

        1. Jé tak to vůbec nechápu. Jak velkou máte tu chlebíčkovou formu? Mně se vždycky podařil absolutně bez problémů…

  15. Dobrý den, Zkoušela jsem biskupský chlebíček a něco tak úžasného jsme v životě nejedli. Měli by Vám pozlatit ruce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *