Boží milosti

Boží milosti

Někdy před rokem a pár dny navrch jsem mamince slíbila boží milosti. Když je ten masopust a tak… Jenže jakousi náhodou se stalo to, že se na ně prostě nedostalo. Takže když za mnou přišla letos, se smutnýma očima, že už je to rok, co jsem je slíbila, tak co jsem mohla dělat. Já vím, že už jsem prošvihla Popeleční středu a tudíž by teď mělo být to období půstu a podobně. Ale pokud jste na tom stejně jako já a sotva stíháte uvědomovat si, co je za den, tak moc dobře víte, že na nějaké datum se hrát nedá!

Boží milosti by se tedy samozřejmě měly dělat stejně jako koblihy v období masopustního veselí, předcházejícího velikonočnímu půstu. Ten tedy prosím máme od minulé středy, pokud byste ho chtěli dodržovat. Přiznám se, že sotva stíhám jíst tak nějak vyváženě (v souladu s online kurzem o lidské výživě), takže velikonoční půst mě prostě zase mine. Smůla, což. Ale pokud to máte podobně, tak si třeba ty boží milosti můžete taky udělat opožděně. Anebo si je schovejte na příští rok ;)

Pro recept jsem sáhla do České domácí kuchařky (díl II.) od Jitky Rákosníkové.

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce rumu
  • 2 a 1/2 lžíce zakysané smetany
  • olej nebo sádlo (případně máslo) na smažení
  • vanilkový cukr na obalení

Postup:

Mouku, sůl, lžíci moučkového cukru, žloutky, citron, rum a zakysanou smetanu dáme do mísy.

Suroviny na těstoZpracujeme hladké, tužší těsto, které necháme odpočinout v chladu – ideálně tak hodinku.

Těsto

Těsto rozválíme na tenkou placku (cca 2 mm) a rozkrájíme dle fantazie.

Rozválené těstoKousky ještě prokrojíme a pak smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Nejlépe v sádle, ale pokud chcete, můžete například použít směs oleje a másla.

Smažení božích milostíNakonec ještě horké obalíme v moučkovém vanilkovém cukru a podáváme.

Boží milosti

Jsou sladké, smažené, hříšné a právě proto můžou přijít v hnusném počasí vhod! ;)



8 thoughts on “Boží milosti”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít