The Daring Cooks’ October 2013 Challenge: Char Siu Bao

The Daring Cooks’ October 2013 Challenge: Char Siu Bao

Říjnová výzva Odvážných kuchařů byla tentokrát zadána nejednoznačně. Stejně jako nedávno u pekařů si každý mohl vybrat nějakou minulou výzvu, kterou například nesplnil, nebo vznikla ještě před jeho nástupem do tohoto společenství. Takže jsem propátrala již proběhlé výzvy a vybrala tu, která mě nejvíce zaujala : Char Siu Bao.

Grilované vepřové maso po čínském způsobu (kantonském), poté ještě dochucené, rozkrájené do náplně, zabalené do nasládlých bochánků…

Char Siu

Recepty na marinádu byly poskytnuty dva. Přišlo mi zbytečné dávat do ní barvivo a tak jsem recepty zkombinovala následujícím způsobem.

Suroviny:

  • vepřová panenka (nebo váleček z kýty) cca 700-800 g
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • a pokud máte, tak 1 lžíce shaoxing cooking wine

Postup:

Z vepřového masa odstraníme všechen přebytečný tuk a rozkrojíme ho napůl a podélně (čím více menších kousků, tím větší chuť). Suroviny na marinádu smícháme a maso jí obalíme, vložíme do mísy.

Naložené vepřové maso

Maso necháme naložené minimálně 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.

Maso před grilovánímRozehřejeme si gril v troubě a grilujeme cca 15-20 minut. (Tohle je jen přibližný čas, dbejte zkušeností s vlastní troubou a velikostí masa.)

Maso na griluBěhem grilování můžeme maso potírat zbytkem marinády.

Potírání masaA nějak takto vypadá hotové maso, které necháme vychladnout.

Ugrilované vepřové Char Sui

Char Siu Bao (bochánky s grilovaným vepřovým masem)

I když je sice grilované vepřové výborné samo o sobě, můžeme z něj připravit náplň do pečiva.

Na těsto:

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1/4 hrnku (55 g ) cukru
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 2 hrnky (280 g) hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Cukr rozmícháme ve vodě, až se rozpustí, přisypeme droždí.

Droždí zamícháme s vodouPo deseti minutách bude směs v misce napěněná, takže ji budeme moci přidat k mouce, vejci, oleji a soli.

Vzejité sušené droždíVypracujeme hladké těsto, které vložíme do mísy lehce vytřené olejem. Přikryjeme ji utěrkou a necháme 1-2 hodiny kynout.

Těsto na Char Sui Bao

Na náplň:

  • 350 g char siu (menší kostičky)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 60 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička škrobu
  • 1/2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

V pánvi si rozehřejeme olej a přidáme do něj nakrájené maso.

Char Sui nakrájené na náplňZamícháme a přidáme k němu jarní ciulku nakrájenou na plátky.

Maso s cibulkouSmažíme asi jednu minutu a pak přidáme hoisin, sojovou omáčku a sezamový olej. Restujeme asi minutu.

Ochucené masoŠkrob rozmícháme ve vývaru nebo vodě a přilijeme do pánve. Dobře promícháme a smažíme 1-2 minuty, až směs zhoustne.

Hotová náplň do Char Sui BaoMaso přendáme do misky a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto trochu prohněteme a rozdělíme na 12 kousků.

Vykynuté těsto

Z každého vytvarujeme kuličku, kterou zploštíme v ruce nebo za pomoci válečku. Nejlépe, aby bylo těsto ve středu mírně tlustší a bochánky pak zvrchu nepraskaly.

Plníme bochánkyNa každý kousek pak dáme lžíci náplně a dobře zabalíme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů.

Bochánky na plechuPokud chceme mít housky krásně lesklé, potřeme je vajíčkem, jinak stačí mlékem. A pokud chceme, posypeme je sezamem.

Bochánky se sezamemPečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut, dozlatova.

Upečené Char Sui BaoMůžeme je nechat lezce zchladnout a pustit se do nich.

Char Sui BaoAle na druhý den jsou ještě možná lepší.

Char Sui Bao

Lehce nasládlé těsto připomínající hamburgerové housky, zajímavě kořeněná náplň… A až se bude grilovat, takhle ochucené plátky krkovičky budou rozhodně stát za to :)


Related Posts

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

Květnová výzva Odvážných kuchařů u mě zabrnkala na tu správnou strunu. Když jsem si přečetla, že naším úkolem je stvořit jídlo zabalené do těsta a upéct ho, začalo mi pomalu svítat, co bych mohla zkusit. A když jsem jako uvedený příklad viděla Beef Wellington, bylo jasno.

Dokonalý hamburger, část III.

Dokonalý hamburger, část III.

A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti. V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika […]



11 thoughts on “The Daring Cooks’ October 2013 Challenge: Char Siu Bao”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít