The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)

Květnová výzva Odvážných kuchařů u mě zabrnkala na tu správnou strunu. Když jsem si přečetla, že naším úkolem je stvořit jídlo zabalené do těsta a upéct ho, začalo mi pomalu svítat, co bych mohla zkusit. A když jsem jako uvedený příklad viděla Beef Wellington, bylo jasno.

Our lovely Monkey Queen of Don’t Make Me Call My Flying Monkeys, was our May Daring Cooks’ hostess and she challenged us to dive into the world of en Croute! We were encouraged to make Beef Wellington, Stuffed Mushroom en Croute and to bring our kids into the challenge by encouraging them to create their own en Croute recipes!

Hovězí Wellington jsem chtěla zkusit už před hooodně dlouhou dobou. Lákalo mě především díky videu Gordona Ramsayho. A Hell’s Kitchen – viděla jsem jen pár dílů, ale rozhodně to způsobovalo jedny z největších problémů. Nicméně jsem nechtěla obětovat drahou hovězí svíčkovou a tak jsem se rozhodla, že daný recept vyzkouším z vepřové panenky.

Taky vám přijde takový trochu naspeedovaný? Nicméně je to vážně inspirující video, ne?

Vepřové Wellington

Uvedený recept je mixem výše uvedeného videa a receptu z výzvy. Nepoužila jsem palačinky, ale Schwarzwaldskou šunku, žampiony jsem opekla na cibulce a smíchala s paštikou. Váhy prosím berte tak nějak od oka, nevím, kolik přesně bylo žampionů a paštiky, prostě se to tak nějak sešlo… Duxelles je označení pro nasekané, opečené a ochucené houby, do kterých se maso balí. Tuto směs je potřeba připravit předem, aby stihla vychladnout, stejně jako maso.

Suroviny:

Duxelles:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • najemno nasekané světlé části ze 2 větších jarních cibulek (bohužel jsem neměla šalotky, jinak bych použila je)
  • 100-200 g žampionů (na vaší osobní preferenci)
  • sůl, pepř, tymianové stonky na dochucení

Sestavení:

  • cca 500-600 g vepřové panenky
  • sůl, pepř, hořčice
  • listové těsto
  • Schwarzwaldská šunka nebo bůček
  • játrová paštika (200-300 g)
  • 1 vejce

Postup:

Začneme s přípravou směsi hub – Duxelles. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme olej a cibulku necháme zprůhlednět.

Cibulka

Očištěné žampiony (bez noh) rozsekáme v nástavci na ponorný mixér a přidáme do pánve. Osolíme, opepříme a přidáme tymián.

Přidáme žampionyNecháme smažit na mírnějším plameni, až dostaneme veškerou vodu z hub pryč. Necháme vychladnout.

DuxellesPřipravíme si maso. Protože je panenská svíčková na jednom konci podstatně užší než na druhém, tak jsem ji rozdělila napůl – aspoň se s ní lépe pracovalo. Maso osolíme, opepříme a dáme zatáhnout na rozpálený olivový olej.

Vepřová panenkaZe všech stran, do zlatavo hněda.

Zatáhnutí panenské svíčkové

Potom  ho dáme stranou, můžeme lehce osušit, a potřeme hořčicí. Necháme vychladnout.

Potírání masa Vezmeme potravinovou fólii a rozložíme na ni plátky šunky.

Schwarzwaldská šunka

Houbovou směs smícháme s paštikou (vyndáme snítky tymiánu) a tuto směs natřeme na plátky šunky. Na to položíme maso.

Maso na pašticePomocí fólie zabalíme do těsného balíčku a dáme na 15 minut do lednice.

Maso v paštice, houbách a šuncePak vezmeme listové těsto (přiznávám, že jsem vzala to kupované rozválené, úžasná úspora práce) a maso na něj položíme.

Maso na těstěTěsně zabalíme, okraj těsta potřeme vajíčkem, aby dobře drželo, a zarolujeme. Utáhneme těsto k sobě i po stranách a dáme asi na pět minut do lednice.

Mezitím rozehřejeme troubu na cca 240°C (u mě na max). Balíčky potřeme vajíčkem a dáme je na plech. Můžeme na nich naznačit ozdobu nožem anebo na ně dát vykrojené zbytky těsta.

Před pečenímPlech dáme do trouby a teplotu snížíme na 220°C. Pečeme deset minut, po nich teplotu snížíme na 200°C. Pečeme 30-40 minut, podle velikosti masa. Tohle se hodně špatně odhaduje, takže jsem cílila na zlatý povrch těsta a vnitřní teplotu masa přes 60°C. Protože jsem tam nechala oba balíčky stejně dlouho, menší kousek masa byl well done, a ten větší medium well (doma moc růžové maso nemusí ;) ).

Upečené vepřové Wellington

Maso jsem po vyndání nechala deset minut odpočinout na plechu, než jsem ho šla krájet. (Na obrázku je vidět tuk, který pustila paštika, naštěstí nebyl spodek těsta moc rozmáčený.)

Vepřové Wellington

A k masu jsem připravila chřest.

Pečený chřest s holandskou omáčkou

  • zelený i bílý chřest
  • sůl, pepř, olivový olej
  • žloutek, máslo, mléko, sůl, pepř, citronová šťáva, případně muškátový oříšek

Chřest omyjeme a můžeme ho nechat chvíli stát ve studené vodě, aby se osvěžil.

Koupání chřestu

Pak ho očistíme – bílý oloupeme, začneme těsně pod hlavičkou. Zelený stačí oloupat pár centimetrů odspodu a u takto mladého chřestu stačí jen odlomit spodní jeden až dva centimetry. Když je čerstvý chřest, jde to krásně rukou.

Chřest osušíme a dáme na plech, zakápneme olivovým olejem a posypeme solí a pepřem.

Chřest před pečenímPečeme na 200°C, až začne chřest zlátnout a na píchnutí vidličkou bude měkký. Pokud chceme, tak zapneme funkci grilu pro lepší barvu.

Na holandskou omáčku si nachystáme vodní lázeň, do misky nad ní dáme žloutek, přidáme 2-3 lžíce mléka (nebo vína, vývaru), stříkneme na něj citronovou šťávu a šleháme metličkou, až se napění a zhoustne.

Příprava holandskéPak přilijeme pomalu rozpuštěné (nejlépe přepuštěné) máslo, došleháme, osolíme a opepříme. Ochutnáme a doladíme podle chuti, případně trochu rozředíme.

A můžeme podávat vepřové Wellington i s chřestem.

Vepřové Wellington s pečeným chřestemNevyužít sezónní chřest by přece byl hřích.

Vepřové Wellington s pečeným chřestemA kdo chtěl, tak si jako klasiku k chřestu přidal holandskou omáčku.

Vepřové Wellington s pečeným chřestem a holandskou omáčkouDobrota!

Májová výzva splnila mé očekávání do posledního puntíku. V kombinaci s aktuálně dostupným chřestem neměla vepřová panenka chybu! :)


Related Posts

The Daring Cooks’ October 2013 Challenge: Char Siu Bao

The Daring Cooks’ October 2013 Challenge: Char Siu Bao

Říjnová výzva Odvážných kuchařů byla tentokrát zadána nejednoznačně. Stejně jako nedávno u pekařů si každý mohl vybrat nějakou minulou výzvu, kterou například nesplnil, nebo vznikla ještě před jeho nástupem do tohoto společenství. Takže jsem propátrala již proběhlé výzvy a vybrala tu, která mě nejvíce zaujala : Char […]

Vepřové pečené na víně a cibuli se smaženou polentou

Vepřové pečené na víně a cibuli se smaženou polentou

Novinky u nás pokračují aneb dnes je na řadě polenta. Když jsem to oznámila doma, zase jsem se dočkala obvyklých podezřívavých pohledů ala „zase ta nějaká zdravá výživa“, ale myslím, že výsledek je potom příjemně překvapil.



32 thoughts on “The Daring Cooks‘ May 2013 Challenge: En Croute (Vepřové „Wellington“ a chřest s holandskou)”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít