Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Naskytla se mi příležitost vyzkoušet si další produkty z řady Selection od společnosti Schneider. Jako první jsme doma vyzkoušeli velký kus pečené šunky. Protože se blížila neděle a s ní návštěva a pro nás tak trochu slavnostní oběd, rozhodla jsem se ji dopéct v troubě a dodat jí ještě trochu chuti navíc. Na řadu tak přišel brusinkový kompot, který jsem doplnila hořčicí, medem a tymiánem. K šunce jsme si dali pečené brambory, brokolici vařenou v páře a hlavně taky glazované mrkve a ředkvičky. A musím tedy neskromně přiznat, že to stálo za to :)

Suroviny:

Na pečenou šunku:

  • cca 2 – 2,5 kg pečené šunky (Pečená šunka Schneider Selection)
  • cca 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • lístky nebo tenké stonky tymiánu – z cca 8-10 snítek

Na glazovanou mrkev:

  • 2 svazky čerstvé mrkve s natí
  • několik snítek tymiánu
  • máslo
  • olivový olej
  • cca 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Na glazované ředkvičky:

  • 2 svazky ředkviček
  • máslo
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Na pečené brambory a brokolici:

  • omyté menší brambory s pěknou slupkou
  • sádlo
  • sůl
  • brokolice

Postup:

Jako první si nachystáme zeleninu – brambory i se slupkou dobře okartáčujeme, mrkev i ředkvičky očistíme od nečistot a natě. Poté si připravíme šunku.

Pečená šunka Schneider

Dáme ji do pekáčku a podlijeme cca 100 – 200 ml vody, podle místa v nádobě. Troubu rozpálíme na cca 180°C na horkovzduch a pekáček se šunkou do něj umístíme.

Šunka před pečením

Omyté a osušené brambory rozřízneme na půl, plech vymažeme sádlem a brambory na něj řeznou stranou dolů rozložíme. Zvrchu je lehce osolíme a dáme je také péct do trouby (proto pečení na horkovzduch).

Půlky brambor před pečením

V misce smícháme brusinky, hořčici, med a tymiánové lístky.

Brusinková směs

Po cca 10 až 15 minutách pečení je šunka už mírně ohřátá, a půjde lépe nařezávat. Ostrým nožem lehce zvýrazníme zářezy v kůži a pak celou šunku potřeme brusinkovou směsí. Vrátíme ji do trouby. Budeme ji péct cca dalších 30 – 45 minut, až začne zlatavět.

Potření šunky

Očištěné mrkve dáme do pánve s trochou másla a vody, aby byly z většiny ponořené. Lehce osolíme a přidáme snítky tymiánu.

Předvaření mrkveŘedkvičky rozčtvrtíme a dáme je opéct do kastrůlku s rozehřátým máslem.

Ředkvičky na máslePak je podlijeme trochou vody a asi na pět minut přikryjeme pokličkou.

Lehce podušené ředkvičky

Brokolici umyjeme a rozdělíme na růžičky, dáme uvařit do páry (lze i ve vodě).

Brokolice před vařením

Po cca 10 minutách slijeme vodu z mrkví, do pánve přidáme lžíci olivového oleje a lžíci medu. Mrkve opečeme a lehce dochutíme solí a pepřem.

Glazování mrkve

Změklé ředkvičky dochutíme dvěmi lžičkami hnědého cukru, solí, pepřem a citronovou šťávou. Opečeme a necháme v teple.

Ochucení ředkviček

Když je dozlatava upečené maso, měly by být dozlatava upečené i brambory.

Upečené brambory

Šunku přendáme na prkénko a nakrájíme ostrým nožem na plátky.

Krájení šunky

Můžeme každému přichystat porci šunky se všemi přílohami.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Nebo vše rozložíme na stůl a necháme každého, aby si nabral dle chuti.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

V pekáčku zbyde po upečení šunky trocha brusinkové směsi smíchaná s vodou a výpekem, tou můžeme šunku také přelít nebo tuto vzniklou omáčku podávat zvlášť v omáčníku.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z variant podávání, rozhodně se jedná o skvělou variantu nedělního oběda.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *