Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Naskytla se mi příležitost vyzkoušet si další produkty z řady Selection od společnosti Schneider. Jako první jsme doma vyzkoušeli velký kus pečené šunky. Protože se blížila neděle a s ní návštěva a pro nás tak trochu slavnostní oběd, rozhodla jsem se ji dopéct v troubě a dodat jí ještě trochu chuti navíc. Na řadu tak přišel brusinkový kompot, který jsem doplnila hořčicí, medem a tymiánem. K šunce jsme si dali pečené brambory, brokolici vařenou v páře a hlavně taky glazované mrkve a ředkvičky. A musím tedy neskromně přiznat, že to stálo za to :)

Suroviny:

Na pečenou šunku:

  • cca 2 – 2,5 kg pečené šunky (Pečená šunka Schneider Selection)
  • cca 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • lístky nebo tenké stonky tymiánu – z cca 8-10 snítek

Na glazovanou mrkev:

  • 2 svazky čerstvé mrkve s natí
  • několik snítek tymiánu
  • máslo
  • olivový olej
  • cca 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Na glazované ředkvičky:

  • 2 svazky ředkviček
  • máslo
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Na pečené brambory a brokolici:

  • omyté menší brambory s pěknou slupkou
  • sádlo
  • sůl
  • brokolice

Postup:

Jako první si nachystáme zeleninu – brambory i se slupkou dobře okartáčujeme, mrkev i ředkvičky očistíme od nečistot a natě. Poté si připravíme šunku.

Pečená šunka Schneider

Dáme ji do pekáčku a podlijeme cca 100 – 200 ml vody, podle místa v nádobě. Troubu rozpálíme na cca 180°C na horkovzduch a pekáček se šunkou do něj umístíme.

Šunka před pečením

Omyté a osušené brambory rozřízneme na půl, plech vymažeme sádlem a brambory na něj řeznou stranou dolů rozložíme. Zvrchu je lehce osolíme a dáme je také péct do trouby (proto pečení na horkovzduch).

Půlky brambor před pečením

V misce smícháme brusinky, hořčici, med a tymiánové lístky.

Brusinková směs

Po cca 10 až 15 minutách pečení je šunka už mírně ohřátá, a půjde lépe nařezávat. Ostrým nožem lehce zvýrazníme zářezy v kůži a pak celou šunku potřeme brusinkovou směsí. Vrátíme ji do trouby. Budeme ji péct cca dalších 30 – 45 minut, až začne zlatavět.

Potření šunky

Očištěné mrkve dáme do pánve s trochou másla a vody, aby byly z většiny ponořené. Lehce osolíme a přidáme snítky tymiánu.

Předvaření mrkveŘedkvičky rozčtvrtíme a dáme je opéct do kastrůlku s rozehřátým máslem.

Ředkvičky na máslePak je podlijeme trochou vody a asi na pět minut přikryjeme pokličkou.

Lehce podušené ředkvičky

Brokolici umyjeme a rozdělíme na růžičky, dáme uvařit do páry (lze i ve vodě).

Brokolice před vařením

Po cca 10 minutách slijeme vodu z mrkví, do pánve přidáme lžíci olivového oleje a lžíci medu. Mrkve opečeme a lehce dochutíme solí a pepřem.

Glazování mrkve

Změklé ředkvičky dochutíme dvěmi lžičkami hnědého cukru, solí, pepřem a citronovou šťávou. Opečeme a necháme v teple.

Ochucení ředkviček

Když je dozlatava upečené maso, měly by být dozlatava upečené i brambory.

Upečené brambory

Šunku přendáme na prkénko a nakrájíme ostrým nožem na plátky.

Krájení šunky

Můžeme každému přichystat porci šunky se všemi přílohami.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Nebo vše rozložíme na stůl a necháme každého, aby si nabral dle chuti.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

V pekáčku zbyde po upečení šunky trocha brusinkové směsi smíchaná s vodou a výpekem, tou můžeme šunku také přelít nebo tuto vzniklou omáčku podávat zvlášť v omáčníku.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z variant podávání, rozhodně se jedná o skvělou variantu nedělního oběda.

Pečená šunka s brusinkovo-tymiánovým přelivem a glazovanou zeleninou


Related Posts

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

The Daring Bakers’ March 2013 Challenge – Hidden veggies

Tento měsíc patřil podle Odvážných pekařů zelenině. Zelenině ukryté v sladkém. Určitě máte doma ve svých nebo zděděných kuchařkách recept na mrkový dort. Nebo buchtu z cukety. Nebo jste dokonce už někdy dělali red velvet cake s červenou řepou. Tahle výzva sedí na vše jmenované, museli jste prostě […]

Brokolicové muffiny

Brokolicové muffiny

V lednici druhá brokolice a momentální nálada udělat brokolicové muffiny. Takže jsem se pustila do hledání receptů – první mě zaujal obrázkem a stylem provedení, ale odradil množstvím másla, takže jsem použila TENTO RECEPT, ovšem s mírnou úpravou. Neměla jsem nivu a vynechala jsem i ořechy a brokolici jsem nezapracovávala přímo […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít